PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nepravilno izvedena električna instalacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bk9105
Citat:
Citat:Ne razumem najbolj tega stavka, kako bi pa sploh izgledala inštalacija, kjer bi varovalke (za kopalnico) bile pred fidom?
30mA Fid v kopalnici imaš lahko le v kombinaciji varovalk za njim.
Pišem o varovalkah ZA Fid stikalom in ne pred njim. Če ti je Fid vsaj malo poznan, potem veš, da ta ne vrši kratkostične zaščite. In v primeru kratkega stika na Fidu brez varovalke za njim - adijo pancerke. Če imaš Fid z diferenco odklopa 30mA kot diferenčno varovanje za kopalnico nujno za njim (ali pa v končni fazi tudi pred njim, nebi bilo nič drugače) potrebuješ še varovalko, katera bo vršila tudi nadtokovno (kratkostično) varovanje.
bozgom
To da imaš za Fid stikalom ducat varovalk je prav. Štos je v tem, ker še vedno obstajajo ljudje, ki mislijo drugače. Zato ne bo nikoli odveč, če se katerikrat taka stvar ponovno zapiše. Ker se bodo tudi v bodoče našli ljudje, za katere je najvažnejše, da je instalacija le narejena (za čim manj denarja) in ne da je pravilno narejena.
Za onega drugega pa tudi jaz ne vem, več kot je bilo zapisano. Ampak ga baje je tudi elektrika spajtlala. Vzrok pa zagotovo isti kot pri prvem. Prisotnost faze na kovinskih masah, kjer jo nebi smelo biti. To pa upam stavit.
In te stvari se še vedno srečuje. Glej sliko spodaj. Štedilnik je bil leta priključen kar preko vtikača. Po tleh plastika, okrog pohištvo, korita, pipe in vode ni bilo moč doseč od štedilnika. Stvar je le čakala, kot mina, da nekdo stopi nanjo. In to se je zgodilo lani. Me kolega pokliče, pridi mi pomivalca priklopit. Do tedaj ga pač niso imeli. Pridem, priklopim. Pa me naslednji dan kliče, mi je ženo zdrmalo. Jasno, naslonila se je na štedilnik in odprla vrata pomivalca, ta pa so bila ozemljena. Na štedilniku sem pa našel tole:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3O/Yd/1KfBFi0U/wp20171229115841richliunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3O/Yd/1KfBFi0U/wp20171229115841richliunichr("46")jpg[/img][/url]
In potem te nekoliko zmrazi. In potem ni čudno, ko nekoga spravi s sveta. Pa si tu tudi upam trditi, da noben štromar tega nebi pustil "za seboj". Je pač tisto: ja kaj pa je en vtikač zvezat...to pa ja ni kunšt!

In morda v tisti bajti kaka reč le ni bila daleč od tele moje slike. In potem se lahko izkaže, da je preostala instalacija bila izvedena v celoti BP. Tudi če je bila ničena. Dovolj je le ena taka točka, kot na sliki. Nočem pisati scenarijev. Ker tudi tole je lahko le eden od mnogih vzrokov za fatalko. Elektrika je res ena čudna reč. V cerkvi vsaj grehe odpuščajo, tale jih pa nič noče.
Oprosti, ampak to ni primer vezanja elektrike s strani domačega majstra.
Tole, če je naprej priklopljeno, je kretenizem.
Sicer lahko razložiš, kako je to sploh delalo, če je kdajkoli bil štromar pri hiši.
V kolikor pa gre samo za barvo ..., gre pač za barvo.

Sicer lahko prideš k meni v tastaro bajto gledat, kjer so delali pravi štromarji in imam tudi kopijo računa. Delali so z dvema barvama žic (ne vem sicer zakaj) in sicer s sivo in rumeno zeleno. Lahko ugibaš, katero barvo so ponucali za fazo.
Profi štromarji, da ne bo pomote.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ahh, daj no mir. Kot da je važno. A niso to tvoje besede. Lej, nisem spraševal, kdo je bil tisti umetnik, ki je zbasal rumen in moder drat 2,5mm2 v tisto eno pušo na vtikaču. Ampak tebi je potrebno tako stvar s prstom pokazat in razložit, da ti gre v glavo. Če boš tisto pušo vtikača in na njej priključena dva drata (eden od njiju gre na ohišje tistega, kar je na tistem kablu priključeno) takrat se na ohišju pojavi polna napetost, zelo hitro pa tudi Matilda. Takih primerov sem srečal kar nekaj. V veliki večini so bili avtorji DIY.
A kako je to delalo? Odgovor je preprost. Delalo je popolnoma normalno. Ker če stroj izoliran od tal (kake pvc obloge, leseni podi, ki so običajno suhi in neprevodni-pišem za ta štedilnik), priključen na tak način na in svojem ohišju nima nekega dodatnega ozemljitvenega potenciala v obliki kake vodovodne cevi, morda tega, da se fizično tišči drugega pravilno ozemljenega porabnika, kar bi povzročilo vsaj izpad tiste varovalke, boš imel na ohišju ves čas prisotno čisto fazo. Stroj sam pa bo deloval popolnoma normalno.

Instalacije k tebi nimam namena hodit gledat, sem se jih do danes nagledal preveč. Tudi takih, ki jih opisuješ oziroma jo imaš. So pa to instalacije iz tistih težkih časov, ko se kablov pa žic pri nas ni dalo dobiti na vsakem koraku, kot danes, in smo po njih morali hoditi vsaj v Avstrijo. Če pa se je že kdaj kaj doma urajmalo, pa je to to, kar opisuješ. Če pa si dobil PPR kabel, je to bilo kot dobitek na lotu. In v rore in zid je šlo pač tisto, kar je bilo pri roki. V tistih časih niti slučajno še niso poznali "barvnih predpisov", kot jih danes. To je verjetno jasno tudi tebi. Tako da svojim štromarjem ne smeš zameriti na polno (ali pa tvoj ata) in jim lahko daš vsaj majčken odpustek. Danes pa okrog tega ni milosti. In če narediš tako oslarijo te živega požrejo.
Fery ne žali in bodi prijazen, če nimaš kaj pametnega dodat bodi raje tiho.
In denar, sploh v takem primeru, ko gre za tako tragičen dogodek nima več pomena.

Dejstvo je to, da te pri nas tudi pri sto let starem objektu nihče ne pozove za meritve. Zaradi takih glav kot si ti, ker ti je vse odveč se pa dogajajo takšne stvari.
Zanimivo, da so zakonsko navalili na preglede kurilnih naprav in dimnikov, elektriko pa pustijo pri miru.
Zakonsko je ob izvedbi nove inštalacije potrebno opraviti meritve.
Koliko je tega izvedeno je drugo.

Se mi pa zdi pretirano sedaj obtoževati koga, dokler niso jasni rezultati.
Lahko je zaradi preobremenitve odžgalo ničlo, posledično pri vezani shemi je prišlo povsod do napetosti na ohišjih kar je smrtno.

Lahko je pa puščal tudi bojler. Pri eni podobni inštalaciji in prebitem grelcu je bilo na ceveh 116V. Kam je šlo to naprej pa vprašanje. Ostalim uporabnikom bloka verjetno ni bilo ok.
Včasih take zadeve ugotoviš pri pregledu inštalacij, včasih pa ne.
V slo bo minilo še dolgo časa, preden se bodo vse take nevarne inštalacije odstranile. Hiše izpred 1980 so vse zelo poblematične, sploh na vaseh. Alu vodniki, fe žica za pastirja za nulo rdeče/sive/črne ozemljitve itd.

Citat:Štedilnik je bil leta priključen kar preko vtikača.
Štedilnike se priključuje preko priključne doze, za ostale bralce.

Od vezav štedilnika na 0.75mm2 drate, izgubljenih mostičkov (zakaj delajo samo 2 plošče?), sežganih doz in vtikačev...
Marsikaj je v slo narobe. Ta novica pa je odmevna samo zato ker je prerukalo 1ga, drugega pa lahko je, lahko ni.
Drugače so iste bile že v preteklosti
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/foto-mamico-dvojckov-ubila-elektrika">https://www.slovenskenovice.si/crni-sce ... -elektrika</a><!-- m -->
edid Napisal:Zanimivo, da so zakonsko navalili na preglede kurilnih naprav in dimnikov, elektriko pa pustijo pri miru.

Zanimivo, da so sedaj izvajalci meritev najbolj glasni. Kar bi bilo res treba je lektrikarje iz šole najprej terensko stestirat in šele potem dovolit kakršnokoli delo. Ne tako dolgi časa nazaj mi je delal en ki je sedaj pri elektro lj, pa je naredil pol narobe da smo popravljal za njim. In taki naj bi skrbeli za elektro sistem?
Citat:Zanimivo, da so sedaj izvajalci meritev najbolj glasni. Kar bi bilo res treba je lektrikarje iz šole najprej terensko stestirat in šele potem dovolit kakršnokoli delo. Ne tako dolgi časa nazaj mi je delal en ki je sedaj pri elektro lj, pa je naredil pol narobe da smo popravljal za njim. In taki naj bi skrbeli za elektro sistem?
imaš obvezno 2x3 mesečno prakso preden dobiš izpit, ja ?
V mojo bajto, ali pa v to iz teme, nimaš vstopa niti ti Termo, niti dimnikar, niti komunalec, niti policaj, niti kdo drugi. Lahko si izmislite še nebroj meritev, zaradi mene tudi tedenske, to ne spremeni nič.
Štromarji lahko merijo le tisto, kar do njihove omarice pride, tako z ene, kot z druge strani.
Drugo jih ne briga, tudi če notri v hiši po neizoliranih žicah, ki s stropa visijo, štrom teče sem ter tja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ga3
Citat:Zakonsko je ob izvedbi nove inštalacije potrebno opraviti meritve.
Koliko je tega izvedeno je drugo.
V zadnjih sedmih letih v ljubljanski regiji ne vem niti za en objekt, da nebi zahtevali najprej meritev za priklop gradbene omare (meritve veljajo 6 mesecev) ter še enih ponovnih meritev ob preklopu na gospodinjski odjem (ali pa preklopu gradbenega priklopa na razdelilnik v hiši). Pa tudi instalacija mora biti kar lepo do konca narejena. Vsaj etaža.
Citat:Se mi pa zdi pretirano sedaj obtoževati koga, dokler niso jasni rezultati.
Lahko je zaradi preobremenitve odžgalo ničlo, posledično pri vezani shemi je prišlo povsod do napetosti na ohišjih kar je smrtno.
S prvim tvojim stavkom se še strinjam. Z drugim ne več v celoti. Če bi odžgalo nulo, nebi deloval noben porabnik več in bi bil "ogenj v strehi" že zaradi tega. Če zaradi drugega zaradi :"gazda, struja ne radi". Se ti ne zdi? Odžgalo bi povezavo med nulo in ozemljitvijo, če je bil v hiši kak TN-S ali pa kak TN-C-S. V primeru TN-C pa bi šlo lahko zgolj za "lokalno" okvaro na kakem porabniku ali pa tokokrogu. Kje je ta bila sedaj niti ni važno. Zato merilci tudi vedno trobijo, da se nulo v primerih ničenja pripelje najprej (vedno, izključno, bla, bla, bla) NA OZEMLJITVENO ZBIRALKO in se jo šele nato odpelje naprej tja, kamor jo je pač potrebno priključiti. In v takem primeru tisto nulo na ničelni zbiralki lahko tudi odžge, porabniki pa bodo še vedno ozemljeni. Bomo tako izvedeli, če se bo zdelo novinarjem takrat še vredno pisati o tem.
Citat:Lahko je pa puščal tudi bojler. Pri eni podobni inštalaciji in prebitem grelcu je bilo na ceveh 116V. Kam je šlo to naprej pa vprašanje. Ostalim uporabnikom bloka verjetno ni bilo ok.
Včasih take zadeve ugotoviš pri pregledu inštalacij, včasih pa ne.
V primeru pravilno izvedenih in neprekinjenih ozemljitev se kaj takega ne more zgoditi. Ker bi odletela tudi varovalka, KZS pa že zdavnaj pred tem. Kam je to šlo bi moral vedeti tudi ti, če že komentiraš tole. V tvojem opisanem primeru iz grelca preko vode in po cevnem razvodu do zemlje, če so cevi plastične pa do prve kovinske cevi in nato v zemljo. Zato pa so že dolgo tudi predpisana diferencialna stikala z nadtokovno zaščito - KZS. Preostali stanovalci bloka (je bil blok?) ni nujno, da so za to sploh vedeli oziroma čutili. Mimogrede, pri pregledu instalacij se take stvari MORA ugotoviti. Ena od meritev je tudi kontrola impedance med ničelnim in ozemljitvenim potencialom. In pri tej meritvi morajo zadeve, kot jo omenjaš pogrniti na celotni črti. Živ primer tega so npr. kabli za žaluzije, ki pri hišah ob pregledih instalacije velikokrat še visijo nad okni, po njih se ob dežju sceja voda, ki dela galvanski stik med nulo in ozemljitvijo. Pa tudi med fazo, no tista varovalka je v takem primeru običajno vedno izključena. Pa kaki kabli za pogone drsnih vrat, zunanje razsvetljave, ki jih štromarji dostikrat pozabijo (pozabimo) izolirat. Vendar se to pri meritvi definitivno najde in če drugega ne, je takrat treba ukrepat.
Citat:
Citat:Štedilnik je bil leta priključen kar preko vtikača.
Štedilnike se priključuje preko priključne doze, za ostale bralce.
Ne drži vedno. Kaj pa če kupiš namizno indukcijo? Namizno pečico, ali pa vgradno pečico, pomivalni, pralni, sušilni stroj? Že dolgo časa se take stroje lahko priključi direktno na vtičnico z njihovim vtikačem. Ok, večja kuhališča jih res nimajo, ne pa vsa. Ker pa so ljudje in ker bodo tudi v prihodnje ljudje, ki te stvari jemljejo takole, bolj na lahno (neodgovorno), se bodo take stvari dogajale.
Citat:Marsikaj je v slo narobe. Ta novica pa je odmevna samo zato ker je prerukalo 1ga, drugega pa lahko je, lahko ni.
Pa ti ločiš, kaj je prerukati in kaj je spraviti človeka iz tiste svetle strani trate na tisto osenčeno, 2m globoko?
Citat:imaš obvezno 2x3 mesečno prakso preden dobiš izpit, ja ?
Kakšni so pogoji za pridobitev licence merilca se ve. In ima z tisto omenjano prakso 2x3 mesečno bore malo. Za pridobitev licence, pa "Edisona" je omejitev že izobrazba, ko srednja šola ne zadostuje več. In ne poznam niti enega merilca, ki svojega dela nebi opravil vestno in do potankosti natančno, čeprav bi človek dostikrat rekel da so tečni, "ko dr** na špic". Že vedo zakaj. Ker je pod merilnim protokolom neki žig in omenjano neko ime in priimek. Na katerega se v primeru, kot je tale, zgrne najbolj divja in črna nevihta. In ker verjetno niti enemu ni vseeno, kaj se bo zgodilo z njegovim IZS, v primeru njegove napake. Da odškodninske in kazenske odgovornosti ne omenjam.

Fery, vse kar klamfaš velja le do trenutka, ko se nekomu nekaj zgodi ali pa koga bog ne daj "odnesejo". Potem tvoja hecna logika počepne. Ko se pojavi na vratih tak, s sodnim nalogom za vstop v objekt. Takrat bo Fery postal čisto majčken in mehak. Pa uspeš toliko daleč pogledat, razmišljat? Pa se boš "odnešenemu" uspel opravičiti z tistimi golimi drati? Eni pa ste res...
Torej imam konkreten primer, blok star 60 let +. Napeljava ima samo fazo in nulo. Menjati je treba vtičnico. Kako jo priklopiti?

Hvala.
Takole:

Priložene datoteke
.jpg   vtičnica.jpg (Velikost: 56,13 KB / Prenosi: 208)
Se spominjam sem tašči pred petindvajsetimi leti, renoviral kopalnico v danes 50let starem bloku. Vodniki kot PPR z Al žico....samo postran si ga pogledal, pa si ga štukal...ozemljitve se sploh ne spomnim smo pa se pri porabnikih z ozemljitvijo posluževali arbajtarjeve sheme, PS in štedilnik pa preko priključne doze...Pri porabnikih brez ozemljitve Največkrat za posteljo in dnevnem prostoru za TV in radio pa ne daj bože, ne diraj dok radi :wink: čeprav smo bili že samostojni :?:
Samo medvprašanje, ker na tole GOSPO elektriko,se nič ne spoznam! (ama baš ništa) :?

Pri "kofe avtomatu" mi je "splozal" grelec! ( opazil sem samo, da sem brez el.) Cela bajta v temi, jaz pa soseda klical, ker sem mislil, da so "vzeli štrom"! :evil:

Ko ugotovim, pa na telefon zvlečem svojega "štromarja" in ga napi... ,kako je to zvezal, da zaradi enega kurč... grelca, "vrže ven" celo bajto? Njegov odgovor je bil, da tako mora biti!
Je to res? Confusedhock:
1 2 3 4 5 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi