Eko, zadeva je pri meni urejena - lomljenec je na steni in drži. Prišel mi je zadeve položit in pokazat (za naslednjič) mojster. Jaz sem tako moral tokrat v glavnem samo pomagati in pomniti eventualne trike in nasvete.
Steno sem predhodno že kar konkretno spraskal kar s spičastim robom "špohtla" oz. lopatice. Vzorec ni pomemben

Poskušal sem odstraniti tudi nekaj barve, kjer je to pač šlo.
Potem je sledil nanos akrilne emulzije. Jaz sem to storil 2x, čeprav bi bilo načeloma že 1x dovolj.
Za leplenje je mojster uporabil malto iz nekaj cementa in Nivedur E lepila (jaz sem sicer načeloma pristaš Nivedur E-ja tudi tam, kjer to sicer ni potrebno... ziher je ziher pravijo). Gostota je... običajna. :mrgreen: Kaj pa vem...
malo bolj gosto je po mojem bolje.
Osnovni nanos malte na steno je bil opravljen z nazobčano gladilko, kakor pri običajni keramiki. V enem je mojster nanšal od 1 do 1,5 m2.
Potem je sledilo lepljenje posameznih kamnov, na katere pa je bilo potrebno predhodno kar z zidarsko žlico nanesti še malo dodatne malte, da se je zadeva ob pritisku na steno lepo prijela brez lezenja.
Ko je bilo vse prilepljeno smo vse skupaj pustili en dan da se suši, da pri fugiranju ne bi prišlo do nehotenih premikov.
Potem je sledilo fugiranje (kar me je tudi najbolj zanimalo :mrgreen: ). Gospod je zadevo opravil z malto iz cementa in fine mivke. Fuge je napolnil z vrečko, v katero je nametal malto. Vrečka pa je imela spodaj odprtino na katero je bil pritrjen poševno odrezan špic od vložka silikonskega kita. Zadeva je delovala zares odlično in hitro. Nanos je bil vedno malo večji od dejanko potrebnega (beri: fuga je bila zvrhano polna in še malo bolj).
Ko se je masa malo strdila je sledilo stiskanje in oblikovanje fuge z hkratnim odstranjevanjem odvečne mase. To je mojster delal z doma narejenim pripomočkom, ki pa je zgledal kot zelo ozka in kratka zidarska žlica.
Lp