Mogoče samo kot zanimivost, moj pogled na izgube objekta.
Tistih uradnih v projektni mapi sploh veliko gledal nisem, ker je za moj okus eno veliko "nabijanje" številk brez neke fizikalne osnove. Pa še dograjujem starejši objekt in mi izračunano samo za nov del ni veliko prav prišlo.
Izgube sem torej poračunal sam in so skupne 7,5 kW (transmisijske in ventilacijske) za -13°C. Neto površina ogrevanja je 200 m2 in bo talno gretje.
Zdaj pa zanimiv del

. Ker imamo ob objektu vremensko postajo in imam možnost dostopa do temperatur v minutnih intervalih, sem za leta od 2010 - 2017 poračunal povprečne dnevne temperature, za katere mislim, da so bolj relevantne, kot pa tistih nekaj trenutnih ekstremov. Graf teh temperatur si lahko ogledate na sliki (enote na ordinatni osi so °C). Vidimo lahko, da so zelo redki primeri povprečnih dnevnih temperatur pod -7,5°C.
Drug graf (enote na ordinatni osi so kW) so pa izgube objekta za vsak dan glede na notranjo temperaturo 22°C in povprečno zunanjo dnevno temperaturo. Tam kjer so izgube 0 kW ni ogrevalne sezone, kar je povprečno nekje od sredi maja do konca septembra.
Ko sem sam tole videl, sem bil malo presenečen. Vidimo, da nikjer ne dosežemo 7,5 kW izgub. Res je, da imam podatke samo za zadnjih 8 let. Vseeno pa ocenjujem, da se pri nas v večini primerov toplotne črpalke predimenzionirajo (včasih zelo). Večinoma je razlog ravno cena v smislu: ja saj je močnejša samo 500 € dražja. Mislim tudi, da tistih nekaj ur, ko so temperature res ekstremne, pokrije vztrajnost objekta. Gledam pa na to tudi tako, da je bolje špice pokriti s parimi urami električnega grelca, ki (skoraj) nič ne stanejo. Sama šibkejša TČ pa bo bolje delovala čez ostala območja, kje izgube niso maksimalne. Sam tudi nisem pristaš inverterjev, malo zato, ker bom vgradil TČ voda-voda in nima preveč smisla, malo pa zato, ker še vedno trdim, da je klasična on-off bolj zanesljiva in v prihodnosti je manjša možnost za probleme in olajšano je servisiranje.
Komentarji, pritožbe, pripombe?

:?: