PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Tempo življenja Učenje srbo-hrvaščine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
javr Napisal:
Citat:Sem prva generacija, ki se v šoli ni učila srbo hrvaščine
jaz sem se jo, a je večina besednega zaklada prišla že prej iz stripov (Zagor, Blek, itd.). V šoli sem se naučil samo cirilice, od katere pa se spomnim samo še tu in tam kakšne velike tiskane črke. Je pa bojda v bivši YU pomembno da ne mešaš srbščine in hrvaščine. Ne na Hrvaškem v trgovini kupovati (h)leba.
Ni več panike da bi moral ravno ločiti Srbski in Hrvaško. Se še posebaj če gre za neformalni pogovro kar lepo da z mešanico, pa tudi če je kakšna beseda moalo bolj po slovensko se tudi nekako potrudijo. Je pa seveda odvosno na kakšen folk naletiš. Načeloma pa se kar da s tem kar znamo potem pa itak se sproti učiš. Če pa res kakšne beside ne najdeš pa lahko tisto v angleščini. Vsaj takšne imam jaz izkušnje
SinAbi, sej jst tud v poslovnem in privat lajfu, ravno zato pravim kako različne so si izkušnje in zato mislim da je to napačno posploševanje...tako kot marsikje v življenju ko posplošujemo zadeve katere ni za enačiti.
SabinaV, morda kakšno ločilo več...

Pa pentax tudi.

Mislim, saj se da brat in razumet, bi pa bilo lažje.
........,,,,,,,, izvoli, pa vloži :lol: .
Fantocci Napisal:Zato še enkrat: vsak naj govori po svoje. Če poslovno sodeluješ s Slovenci, se nauči vsaj razumet slovensko (velja tudi obratno).
Je pa problem hlapčevski odnos Slovencev, ki takoj prešaltajo na drug jezik, kljub temu da ga ne znajo. Takim pravi Bora Čorba Bečki konjušari in strinjam se z njim.

Podpis! Prav smešno je poslušat kake damice, ki se mučijo s srbohrvaščino Big Grin
Ojoj, "Je pa problem hlapčevski odnos Slovencev, ki takoj prešaltajo na drug jezik, kljub temu da ga ne znajo."
"Podpis! Prav smešno je poslušat kake damice, ki se mučijo s srbohrvaščino"

Če lahko, tile "tajužni", ali pa potomci "tajužnih", sploh ne vedo in se ne zavedajo, v čem je problem.
Tipične "tajužne" manire.
O Bori Čorbi ne bi veliko, ker je en nakladač. Ko mu je ustrezalo so bili Slovenci "Bečki konjušari", ko pa je izvajal koncert, bi ga vsakemu, ki je prišel, najraje "potegnil". Bora Čorba je bil in je še en pezde! Toliko mu imam sporočiti!

Kar se pa jezika tiče. Jaz sem se učil "originalne" Jugoslovanjščine (Srbohrvaščine), ki jo uporabljam še danes. Na to tudi sogovornike v pričetku pogovora prijazno opozorim (v smislu, če si tolk budala, da se boš delal, da me ne razumeš, pač ne bova biznisirala), pa ni nikoli problema. Makedonci znajo, Albanci pa tudi. Se pa najdejo pacienti, predvsem med Hrvati jih je precej. Vendar njihove novodobne: "okovratnidopupak", "zrakomlat", "okokučnidomobran", ... mi niso domače. Zagorce pa buš itak razumil, saj so skoraj naši.

Malo več težav bi ti znala delati "cirilica" = srbska (pravoslavna) oblika abecede, ampak Stric Gugl tudi to reši.

Če boš posloval z bivšini Jugosi ti na začetku uradno (angleško), ko pa boste šli v detajle, pa se boste hitro razumeli. Tudi ob pomoči fraz "ajd' u p...u materinu!" ko kaj ne bo šlo.

:lol:

A, ja! Znanje tujega jezika kaže tvoj intelekt in spoštovanje do nekoga, ki si mu prišel na obisk, poslovni ali zasebni.

SinAbi&Co a vi v Nemčiji po slovensko naročate v gostilni? "Brod" pa "čamac", pa to ... :mrgreen:
Jok brate, odpade, ko tole slišim v tujini, postanem kitajc. Da jim po spisku.
Poliglot.
Johan_R Napisal:SinAbi&Co a vi v Nemčiji po slovensko naročate v gostilni? "Brod" pa "čamac", pa to ... :mrgreen:

Marsikje v Nemčiji šprehajo v jeziku južnih bratov :lol:
Enkrat nam je kelnar postregel s "čorbico", ko je izvedel da smo Slovenci, je na koncu padla še "rakijica" na njegov račun.
Točno tako!

In veseli smo, da srečamo človeka iz "naših" koncev. Tudi jaz sem to doživel marsikje po Evropi, drugi celo na drugem koncu sveta. To nam da nekaj več, daleč od doma se lahko z nekom pogovarjaš "po naše" in verjetno je sogovorniku v tujini še toliko lepše slišati besede, ki so mu znane.

Big Grin
Omenil bi še to, da VSI Srbi znajo pisat tudi v latinici (v OŠ se učijo obe pisavi; videl sem spisni zvezek od osnovnošolca: eno stran spisa je moral pisati v latinici, drugo v cirilici).
Kasneje pa se sami odločijo, katero pisavo bodo uporabljali. Vojvodinci ("lale") uporabljajo skoraj izključno latinico - posledica bivanja v Avstroogrski (cirilico uporabljajo le "dođoši" - priseljenci). V Beogradu je nekako pol-pol, cirilice pa je več po južni in predvsem vzhodni Srbiji, ob bolgarski meji.
Ampak kot pravim, latinico absolutno vsi obvladajo in pisna (email) komunikacija ni problem.
Makedonščina pa je skoraj izključno cirilična, govorijo oz. razumejo pa vsi Makedonci srbsko. So pa bolj zavedni glede uporabe svojega jezika kot mi Slovenci, večino govorijo po svoje. Nekako tako kot naši Prekmurci Smile In prav je tako.
Je pa problem hlapčevski odnos Slovencev, ki takoj prešaltajo na drug jezik, kljub temu da ga ne znajo. Takim pravi Bora Čorba Bečki konjušari in strinjam se z njim.

offtopic:
in potem folk veselo na njegov koncert, čeprav žali slovence..
sem pa samo čakal, da bo hrvaški novinarki naš borut začel po hrvaško ogovarjat na vprašanje na tiskovki po volitvah v cankarju. se je moral kr malo zabremzat, se mi zdi..

kar se pa tiče teme:
se lepo vidi, da prihajamo nazaj tam kjer smo bili: balkan. pa ne razumet narobe.
Hočeš nočeš Slovenija je na Balkanu
jep, in lahko bi imeli dosti več od tega, pa smo zamudili ta vlak, zdej balkan upravlja nas (no, vsaj del, drugi del kdo drug).
1 2 3
Iskanje po temi