PodSvojoStreho.net
Učenje srbo-hrvaščine - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Kar naredi dom (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Tempo življenja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Tema: Učenje srbo-hrvaščine (/showthread.php?tid=70757)

Strani: 1 2 3

Učenje srbo-hrvaščine - avion - 13.11.2017

Zdravo,
Sem prva generacija, ki se v šoli ni učila srbo hrvaščine. Sicer kar dosti razumem, saj smo hočeš nočeš ves čas obadni s tem jezikom. V kratkem menjam službo, kjer pa bom imel stika tako s Hrvati, Srbi, Bošnjaki. Sicer je uradni jezik angleščina, ampak za neformalno konverzacijo pa vemo, da je fino če znaš tudi kaj povedati.
Kaj mi svetujete, da bi na hitro osvojoi neko zadovljivo raven? Kakšna šola?
Hvala in lp

Re: Učenje srbo-hrvaščine - SinAbi - 13.11.2017

Greš malo zvečer ven, pa boš slišal nabijanje srbske, hrvaške, ali bosanske muzike.

Mater, mi smo se tudi makedonščino učili.

Re: Učenje srbo-hrvaščine - goldhorn - 13.11.2017

Pri Srbih ne bo dovolj samo znanje jezika. Imajo tudi malo drugačno pisavo.....

Recimo, zakaj se ne bi, in se niso, Hrvati, Srbi, Bošnjaki naučili slovenščine?

V čem je fora, da bi Janez moral znat šprehat po srbsko, hrvaško, Borislav, Svetoslav.... pa nima pojma o slovenščini?

Re: Učenje srbo-hrvaščine - Beri - 13.11.2017

To je isto,kot bi vprašal zakaj se prišleki Američani niso učili Indijanskega jezika.
Slovenski jezik koristi cca 2 milijončka,srbo-hrvaškega pa 10+ milijončka

Beri, nič bat, te manire se zavoha tudi tule gor na daleč.

Kot recimo, prišleki, bosanski srbi 30 + let v Sloveniji, pričajo po srbski, une zadeve na socialnem so v slovenskem jeziku, pa ni frke, ooooččččeee, da oooooona tamooooo pooooomoooogneee, da se izpuuuuniiii..

Recimo.

Gre za miljončeke, po starih tolarjih. No ja, tudi po everčkih niso cifre daleč.

Re: Učenje srbo-hrvaščine - Jankur - 13.11.2017

Začni brat Alana Forda.

Re: Učenje srbo-hrvaščine - Fantocci - 13.11.2017

Ti govori po slovensko, oni naj po srbsko ali hrvaško. Bodo se že naučili razumet, toliko spet ni razlike. Kakšno nerazumljivo besedo pa jim razložiš.

Ne razumijem ja ovo, šta ti tu pričaš nešto po slovenačko.
Jaaaooo, vi Slovenci bi samo raaaadili, a ja bi samo spaaavalaaa.

Re: Učenje srbo-hrvaščine - pentax - 13.11.2017

Ti imaš očitno čisto drugačne poslovne izkušnje s srbi, hrvati in bošnjaki kot jst in mnogi.

Re: Učenje srbo-hrvaščine - javr - 13.11.2017

Citat:Sem prva generacija, ki se v šoli ni učila srbo hrvaščine
jaz sem se jo, a je večina besednega zaklada prišla že prej iz stripov (Zagor, Blek, itd.). V šoli sem se naučil samo cirilice, od katere pa se spomnim samo še tu in tam kakšne velike tiskane črke. Je pa bojda v bivši YU pomembno da ne mešaš srbščine in hrvaščine. Ne na Hrvaškem v trgovini kupovati (h)leba.

Re: Učenje srbo-hrvaščine - kadotr - 13.11.2017

Najbolje da gre avion na izobraževanje v Gučo. Po polnoči bo že vse znal...

Re: Učenje srbo-hrvaščine - Fantocci - 13.11.2017

javr Napisal:... Ne na Hrvaškem v trgovini kupovati (h)leba.

Zaradi tega se jaz sploh ne bi sekiral, to so njihove politične razprtije. Pa dobro ločim oba jezika med sabo (sem ob meji). In ravno zato mi včasih postane kar slabo, ko dol poslušam kakšnega Slovenca, ki misli da zna govoriti sr./hr. pa vse kar zna je nepravilno naglaševanje. Bolje bi bilo, da bi Slovensko govoril.

Zato še enkrat: vsak naj govori po svoje. Če poslovno sodeluješ s Slovenci, se nauči vsaj razumet slovensko (velja tudi obratno).
Je pa problem hlapčevski odnos Slovencev, ki takoj prešaltajo na drug jezik, kljub temu da ga ne znajo. Takim pravi Bora Čorba Bečki konjušari in strinjam se z njim.

pentax, pravzaprav imam privatne in poslovne izkušnje s "tajužnimi". Tričetrt je za adijo, kar se pointa tiče.