PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje Zacetna Investicija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Varianta je še hiša v pasivnem standardu, ki ima dovolj majhno porabo da za razvod ogrevanja zadošča že centralni prezračevalni sistem in potem talni razvod ni potreben.
Ogrevalnih sistemov je toliko, da se je težko odločat kaj se vgraditi v hišo, če se gleda samo na denar, prostor, delo in navade ljudi. Seveda sedaj vedno najbolj zmaguja TČ. Kaj bo v prihodnjosti bomo videli. Velenjsko območje je zelo čudno, ker hiše in bloki nimajo dimnikov.

Pravkar sem prebral tukaj kaj se je dogajalo v Bosni med vojno. Prišlo mi je na misel, kako ubiti čim več civilnega prebivalstva, pa ne ubiješ nobenega človeka. Uniči se samo električna napeljava, predvsem večji daljnovodi. Ljudje obstanejo brez električne energije, ki je sedaj samoumevna. Obstanejo vsa znane kurilne naprave s centralnim ogrevanjem. Dimnikov in kamino ni. Kuha se vse na električne pečice, indukcije.....plin še tu pa tam, drva pa skoraj nikjer, razen na kmetih. Brez priprave hrane postanejo ljudje lačni in nakoncu od lakote umirajo. Prebivalstno se tako lahko enostavno v zimskem času zdesetka, vsaj v mestih. Tako čahko neka sila enostavno Evropo potisne na kolena in prevzame vse države, ljudje pa doma umrejo samo zaradi svojih dosedanjih navad.

Kar se tiče energijsko dobre gradnje je enostavno ogrevanje z El. radiatorji ali kakimi drugimi podobnimi ogrevali. Vse odtalo zahteva več vloženega stredstva in prostora.

Jaz sem vedno še za navadna drva. Tudi če bo vojna, grem s sekiro v sosednji gozd in bom imel toplo v hiški, na šporhetu, ki ga bom kupil letos pa bom lahko kuhal in pekel. Vodo imam kapnico, ki bi za silo tudi omogočala preživetje. Perilo pač bi manj prali in še to lepo na roke.
Ja to je res, kam nas je pripeljal ta sodobni svet. Nam odbijejo elektriko smo adijo, ce imas narejeno vse po kao danasnjem standardu.
Ce zdaj zmanka zvecer elektrike je ze panika, ja kako se bom zjutraj zbudil,ker telefona ne mores nafilat in ne bo budilka delala. Navadnih budilk pa ze nimamo vec, tak je to :-\
Da razmišljaš o tem kaj bo če bo...potem boljše da si doma vrata zabetoniraš in ne zapuščaš hiše saj ti lahko cegu na glavo pade al pa sosed pridrvi iza ovinka in te zbije z avtom. Živet življenje da resno razmišljaš o teh stvareh je bolj nevarno kot doživet okvaro el. omrežja.
Saj ni dolgo nazaj, ko je bil žledolom, bilo veliko godpodinjstev brez elektrike. Nekateri celo celi teden. V 60-70 letih je bilo večkrat že zaradi snega na odročnih krajih daljše obdobje brez elektrike ali pa je delovala samo 1 ali 2 fazi od treh. So se čez čas pojavile vonjave iz skrinje. Tega se dobro spomne moj oče, jaz pa šem še trakrat hodil okoli v plenicah - pa ne v Pampers, ker jih pri nas v YU ni bilo za dobiti.

Vem, da ni smotrno o tem razmišljat, da bi imel še vedno neko rezervo za krizne čase. Če pa nastopijo predvsem sedaj, ko imamo v EU vedno več beguncev in skrajnežev,........ Ne bom tole napihoval v napačno smer, lahko se pa zgodijo večje naravne katastrofe. Žled ja marsikje zagodel ne dolgo nazaj, lahko se zgodi kakšen večji hujši potres, ali pa sedaj v zimskem času veliko padavin. Zgodi se lahko več kot 1m snega ali pa x metrov snega. Takrat obstane vsak promet. Kaj je bilo z zatoji teden dni nazaj. Za pot ponavadi rabiš 30min, takrat ob 10cm snega pa so ljudje potrebovali 4ure. Prej bi prišli peč in manjši CO2 odtis bi naredili, pa še rekreirali bi se. Vse je možno, da se zgodi. Samo potem pa ljudje ne bodo morali jokati po netu, kako slabo jim gre, jih zebe, so lačni..... ker itak ne bodo imeli net povezave in bodo sami doma v hladnem domu.
Sam živim v Ljubljani in se z morebitnimi izpadi elektrike sploh ne obremenjujem, ker tu elektrike praktično nikoli ne zmanjka. Nekdo, ki živi v bolj odročnih krajih pa najbrž bolj redno občuti izpade elektrike in zato o tem več razmišlja. Tako mislim, da kraj bivanja precej vpliva na mnenje, ki ga imajo ljudje o tej temi. Avtor teme naj zato upošteva svojo lokacijo, ko se odloča kateri strani v tej debati bolj prisluhniti.

Pomaga tudi izolacija. Bolje izolirane hiše lahko prebrodijo daljši izpad ogrevanja, v pasivni hiši bi lahko preživel zimo tudi brez ogrevanja - seveda ne bi imel vedno 20 stopinj, ampak zmrzoval pa tudi ne bi.
No po prebranem spet crpalkarji prevladujejo. Malo kdo od crpalkarjev ti bo napisal da ob TC se obvezno rabis sekundarno ogrevanje. Katero je strosek ki ga nihce ne omenja. Za kamin rabis prostor in se prostor za drva.

Glede na to da delas NEH. Nekaj veliko energentov ne rabis. Je na tebi. Lahko ti povem da ce ogrevas 206 m2 bruto potem mas 2 paleti peletov dovol. Da pa das na streho se solar pa si zmagovalec.
To je tudi res najbrz bojanf. Veselica že nastane pri spuščenih električnih roletah (pa brez elektrike). Ne vem kako imajo to rešeno čitalci prstnih odtisov na vratih.
Nosimo ključ v žepu in vsaj pod eno rožo je še ena rezerva ;-)

PS: se mi je pa že zgodilo, da sem že čakal ženo, da pride iz službe.
Smrdo: Tretjo zimo nas greje izkljucno TC. Objekt nima dimnika. Sekundarno gretje v primeru okvare TC je mestni plin, kateri ravno tako kot TC ne dela ob izpadu elektrike. Pravilno dimenzionirana TC je brez tezav lahko edino gretje (preverjeno ze 2 zimi pri -15 po ARSU) - letosnjo nas greje bp, s tem da ne rabis naredit nic, vse dela sama (se SV bp pogreje obenem). Ce pa je TC podhranjena, potem seveda potrebujes dodatno gretje. Ni pa to obvezno ob vsaki TC - dokler je elektrika seveda, to je upam da jasno kot beli dan.

smrdo Napisal:No po prebranem spet crpalkarji prevladujejo. Malo kdo od crpalkarjev ti bo napisal da ob TC se obvezno rabis sekundarno ogrevanje. Katero je strosek ki ga nihce ne omenja. Za kamin rabis prostor in se prostor za drva.

Glede na to da delas NEH. Nekaj veliko energentov ne rabis. Je na tebi. Lahko ti povem da ce ogrevas 206 m2 bruto potem mas 2 paleti peletov dovol. Da pa das na streho se solar pa si zmagovalec.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Yap, brez elektrike ti danes še poleno ne bo zagorelo.
Ponekod res.
Hanzi Napisal:To je tudi res najbrz bojanf. Veselica že nastane pri spuščenih električnih roletah (pa brez elektrike). Ne vem kako imajo to rešeno čitalci prstnih odtisov na vratih.
UPS!
Ta mi sicer poganja še kaj drugega....
Je pa še vedno rezerva v obliki ključa na skriti lokaciji (pa ne pod predpražnikom)

Ja, veliko resnice je v tem:
Citat:Yap, brez elektrike ti danes še poleno ne bo zagorelo.
Dobro je biti pripravljen tudi za izredne razmere, a pretiravat v tem, tako kot to počno nekateri Američani, pa res nima smisla.
Obremenjevati se kaj bo če bo je res zguba časa. Doma postaviš kamin za backup in imaš rešeno ogrevanje za vse morebitne težave z elektriko v tej civilizaciji.
Če bo napadalo 5m snega in bo ledena doba za vogalom imaš lahko tudi 4 peči na drva in če te čaka 360m suhih bukovih drv v garaži ti ne bo pomagalo. Tiste oddaje na discoveryu res lepo prikazujejo kakšne spsihirane osebke imamo okoli sebe.
Jozl Napisal:Pravkar sem prebral tukaj kaj se je dogajalo v Bosni med vojno. Prišlo mi je na misel, kako ubiti čim več civilnega prebivalstva, pa ne ubiješ nobenega človeka. Uniči se samo električna napeljava, predvsem večji daljnovodi. Ljudje obstanejo brez električne energije, ki je sedaj samoumevna. Obstanejo vsa znane kurilne naprave s centralnim ogrevanjem. Dimnikov in kamino ni. Kuha se vse na električne pečice, indukcije.....plin še tu pa tam, drva pa skoraj nikjer, razen na kmetih. Brez priprave hrane postanejo ljudje lačni in nakoncu od lakote umirajo. Prebivalstno se tako lahko enostavno v zimskem času zdesetka, vsaj v mestih. Tako čahko neka sila enostavno Evropo potisne na kolena in prevzame vse države, ljudje pa doma umrejo samo zaradi svojih dosedanjih navad.
Pretiravat pa res ni treba. Med vojno bi bil bolj problem dobit hrano, kot jo pripravit. V parih minutah si pred bajto zložiš iz starih opek pečko na drva, če je potreba. Oziroma iz piksne. Preizkušeno deluje.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=BxODae_BS74">https://www.youtube.com/watch?v=BxODae_BS74</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=r66jjYdBmg8">https://www.youtube.com/watch?v=r66jjYdBmg8</a><!-- m -->
In ni vrag, da si v primeru vojne lahko v 1 dnevu narediš fi20 luknjo čez steno, nekje stakneš plehnato cev za dimnik ter notri zimproviziraš pečko na drva. Tako o tem razmišljat je bedarija. Druga stvar je žled ipd, kar pa ne traja več kot par dni, za backupa pa imaš lahko v kotlovnici petrolejsko peč za 150€ in kantico petroleja. Za kuhat pa kamping plinski gorilnik, ki ga ima verjetno večina doma.

marbar Napisal:Ja planirana je poceni izvedba rekuperacije cca 2k Eur smo naracunali

Vincent hvala, se strinjam.
Itak ne bom upal raskirati brez talnega razvoda,
ceprav bi z elektricnimi radiatorji za razliko v investiciji najbrz ogreval ene 20 let Smile recimo max dodatnih 500eur dodatnega stroska letno, ker bo itak dobra izolacija

Pa dimnik bom dal za vsak slucaj tudi brez peci zaenkrat.

To pomeni 4k za talno + 5-6k za pec po izbiri? Ja imamo plinovodna parceli
Glede na novogradnjo bi jaz dal max izolacije, kot si jo lahko privoščiš, talnega ne delaš in si narediš toplozračno ogrevanje/hlajenje/razvlaževanje, glede na to da je že planirano prezračevanje.
Sicer pa "moje" cene, ko sem delal 2 leti nazaj:
- talno ~3k€
- plinska kotlovnica ~4k€
- TČ kotlovnica ~6k€, če dobiš še 1k€ subvencije.
- najcenejša investicija so pa itak oljni radiatorčki s termostati, za vsak prostor, v kopalnici IR kvarčni grelec. Nimaš pa potem nič pripravljeno, če bi moral zamenjati vir ogrevanja.
1 2 3
Iskanje po temi