PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ ter njena moč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne bote preveč iskali, ko jih imam ravno pri roki. Če prav berem to bi naj 140 verzija do nekje -8 dala od sebe 13kw moči

Priložene datoteke
.png   waterstagr 112.png (Velikost: 35,75 KB / Prenosi: 243)
.png   waterstage 140.png (Velikost: 35,61 KB / Prenosi: 243)
.png   waterstage 160.png (Velikost: 38,16 KB / Prenosi: 243)
Nimaš pri -2°C 20kW izgub :oops:
pri -15°C po mojem morda 14kW -kar pa je zelo veliko.
Tu so tudi notranji dobitki.
Je pa to moja laična ocena preko palca.
Ogrevaš 3 etaže -en ogrevalni krog.
Ena od najboljših opcij bi bila Daikin HT 14kW obvezno z grelci.
Ima frekvenčno modulirano OČ, ki je močnejša kot v 11kW različici, zato bi 14tko vzel. Je pa dražja.
Pri 45/40 dela najlepše in v primerjavi z drugimi najbolj šparavno, po potrebi pa z lahkoto več ali manj.
Pri več oz višji T ogrevalne vode pa ji nobena ne seže niti do gležnjev.
Sam bi jo še enkrat izbral (pri -14 -ni problema brez grelcev).
Ostale (LT) pa se bodo tu nad 45/40 že prekleto matrale -razen Bohinčeve TT seveda Big Grin
Einšpric izvedenke so v mrazu na radiatorjih uspešnejše od običajnih LT, vendar izgleda/se sliši, kot da se hočejo raztrgat.
Šele če boš hišo na debelo striroporiziral (fasada + cokel) lahko začneš sploh razmišljati o TČ, ki so namenjene za talno gretje, vendar jih (lahko si misliš zakaj) oglašujejo tudi za radiatorsko ogrevanje.
Saj bi morda šlo na dobro izolirani hiši, kot je npr Poldetova -ampak z einšpricom (vbrizgom).

Druga varianta pa je 16 ali še bolje 20kW TT oz Kronoterm po novem, z zalogovnikom in grelci.
Ali pa Hotjet 20kW ipd

Po novem imaš na izbiro tudi IVT oz Buderus Logaterm inverter s širokim razmakom med rebri uparjalnika.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")buderusunichr("46")si/izdelki/toplotne-crpalke/wpl-ar-zrak-voda-04unichr("46")jpg[/img]

Karkoli boš vzel, ti skoraj gotovo ne bo žal -niso pa vse enake.
Sam imam izkušnje samo z eno, tako kot večina uporabnikov.
Ampak obljubi, da boš poročal na forum.
lukahr Napisal:Da ne bote preveč iskali, ko jih imam ravno pri roki. Če prav berem to bi naj 140 verzija do nekje -8 dala od sebe 13kw moči
To je dokaz, da gre za isto napravo. Vse tri naprave, 11, 14 in 16 dajejo pri -25 enako izhodno moč. Pri -20 se proizvedena toplotna moč med njimi razlikuje za manj kot 1kW. Nadgradnja na 14 oziroma 16 je primerna le za naše obmorske kraje v primeru, da sem na ogrevalni sistem priklopil še en objekt oziroma kakorkoli dodatno ogrevani površino. Na celini je nadgradnja čista brca v temo.

P.s.
No, naj se popravim. Tudi na celini je nadgradnja uporabna pod pogojem, da od določene temperature navzdol pomaga katerikoli sekundarni vir. Kot so vgrajeni el.grelci ipd ...
sašo65 Napisal:xavi; daj poišči podatek(če veš kje iskat in če maš čas) koliko naše dajo od sebe pri -2 -7 in -15° ..... naj ma @zdravapamet "kost za glodanje" ...

In niti enega, ki je presedlal z KO na TČ ne poznam, da bi rabil višji vtok, kot ga je imel prej...tukaj avtor pravi, da ima pri -8 dost 41° (jaz s 17cm fasade pri tej T rabim 39°)
sassapo Napisal:Dovolj močna EVI naprava bo brez problema pokrivala izgube takšne hiše, jasno pa bo investicija v celoten kvaliteten sistem okoli 13k€. V primeru premium naprave pa z lahkoto tudi 20
FWHP 11- 6500€ (MAX) Hitachi praviš, da je še boljša, nekje sem zasledil, da tudi še ceneješa.... Arrow torej... :?: Idea zakaj človeku vzet 20k€...

Kotlovnica z 20kw EVI napravo pač ne more biti 8k€
Brez ogleda je pa to tako samo ugibanje :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
alanford res je,
vendar je npr pri DHT razlika tudi v moči OČ -pomembno, če je v sistemu en ogrevalni krog z edino OČ.
Jaz bi v tvojem primeru najprej naredu fasado.Vzel bi eko kredit če ne gre drugače.Kasneje bi montiral TČ ki bi bila bistveno cenejša od teh mastodontov,ki ti jih sedaj opisujejo.Morda kasneje sploh ne bi imel več potrebe po menjavi ker bi poraba k. olja padla.
Pametna ideja, čeprav tudi po stiroporizaciji, bi jaz vzel Daikin HT -v tem primeru seveda 11kW.
Če človek res potrebuje 20kw napravo z nobeno iz segmenta klima TČ ne gre. 13k€ je realna in poštena cena za izdelano kotlovnico z 20kw EVI TČ.
Seveda lahko da tudi za samo napravo toliko, kar pa jasno nima smisla.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
zdravapamet Napisal:Čakam na graf, ki bo pokazal, da ima prav.
no, vidiš da nimaš prav.....imaš pa lepe peseke....
Ali pa vgradi tč na končno stanje objekta z bivalentnim delovanjem s kotlom. Naj kotel pokriva manjke ob nižjih temperaturah. Na ta način bo lahko takoj začel šparat na kurjavi. Prihranke kasneje "vgradi" v toplotno izolacijo. Na koncu se lahko kotla reši ali pa ga pusti za drugačne čase.

Točno tako :wink:
sassapo Napisal:Če človek res potrebuje 20kw napravo z nobeno iz segmenta klima TČ ne gre. 13k€ je realna in poštena cena za izdelano kotlovnico z 20kw EVI TČ.
Hotjet 20kW EVI ? -relativno dober price/performance.

Ampak samo relativno.
Daikin HT 14 z grelci to hišo uspe ogrevat z nižjo porabo (pod 1k€ -toplo nonstop).
Požrla je objekte do letne porabe 4.000 litrov kurilca -VT peč s sanitarno vodo tudi čez poletje.
Cena na ključ pa bi bila cca 40% nižja -menim.

--------------------------------------------------------------------------------------
Ne razumem zakaj bi človek vključil oljni kotel, če to delo lahko lepše opravijo že vgrajeni el.grelci ?
-ki samo pomagajo TČ.
Če vzameš DHT vsekakor ne rabiš več kotla in ne dimnikarja.
Bolj simpl in na koncu ceneje celo pri skupni porabi energentov menim.
Migaj Napisal:Einšpric izvedenke so v mrazu na radiatorjih uspešnejše od običajnih LT, vendar izgleda/se sliši, kot da se hočejo raztrgat.
Na našo srečo to ni problem glede na to da smo ob regionalni cesti ob žuborečem potoku z jezom ter cinkarno 50m stran kjer pa itak noč in dan nekaj ropota. Tako da če naša TČ dodatno brenči ne bo neke razlike.
Migaj Napisal:Po novem imaš na izbiro tudi IVT oz Buderus Logaterm inverter s širokim razmakom med rebri uparjalnika.
Točno to sem lani gledal na sejmu najmočnejšo različico 14kw in so mi ponujali dokaj ugodno ceno, razlike bi pa pokrival z kotlom kar nebi ta zmogla.
alanford Napisal:Ali pa vgradi tč na končno stanje objekta z bivalentnim delovanjem s kotlom. Naj kotel pokriva manjke ob nižjih temperaturah. Na ta način bo lahko takoj začel šparat na kurjavi. Prihranke kasneje "vgradi" v toplotno izolacijo. Na koncu se lahko kotla reši ali pa ga pusti za drugačne čase.
Nekaj takšnega mi je še najbližje, saj sedaj montirati neko 20kw mašino čez 4 lete sanirati hiša pa potem naslednjih 6 let- rečmo da toliko preživi imeti 20kw se mi zdi malo nesmiselno Smile

Res pa je tako kot sassapo pravi brez da se objekt vidi, težko reči. Jaz nisem strokovnjak za izgube ter oceno požrešnosti hiše, mogoče pa sploh ne rabi 20kw. - potihem upam :roll:
Migaj Napisal:Ampak obljubi, da boš poročal na forum.
Katerakoli že bo montirana pa bom seveda poročal, da vam malo pokvarim povprečje Smile

@migaj ali ni pokrivanje razlik na KO učinkovitejše-ceneje kot sami el. grelci?
alanford Napisal:Ali pa vgradi tč na končno stanje objekta z bivalentnim delovanjem s kotlom. Naj kotel pokriva manjke ob nižjih temperaturah. Na ta način bo lahko takoj začel šparat na kurjavi. Prihranke kasneje "vgradi" v toplotno izolacijo. Na koncu se lahko kotla reši ali pa ga pusti za drugačne čase.

To bi bila še boljša varjanta. Samo kdo mu bo pošteno povedal kaj bo potreboval :?:
lukahr Napisal:Res pa je tako kot sassapo pravi brez da se objekt vidi, težko reči. Jaz nisem strokovnjak za izgube ter oceno požrešnosti hiše, mogoče pa sploh ne rabi 20kw. - potihem upam :roll:
Lej saj smo ti zračunali glede na tvoje podatke, seveda na palec. Pri projektni -13°C kar 17kW samo za ogrevanje. In brez drugih dobitkov (seveda tudi brez izgub za zračenje). Imaš hudo potraten objekt in jaz bi se na tvojem mestu takoj spomladi lotil fasade. Ob ustrezni debelini izolacije in dobrih oknih bi bila poraba kurilca tako smešna, da bi ga lahko kar obdržal in šparal za naslednjo investicijo čez N-let, to je TČ.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi