En idiot iz urbanega okolja tukaj. Ker sem imel nekoč podobne želje sem se odločil reskirat nekaj 100€ in poskusit na konkretno manjši skali, tako da s sončnimi celicami poganjam svojo pisarnico.
Imam 12V sistem s tremi celicami skupno 280W (na zelo neoptimalnih lokacijah) s sinusnim razsmernikom (300W), akumulatorja s kapaciteto okoli 200Ah. Od 1. maja do danes sem s tem sistemom pokril 100% potreb za pisarno, ki znašajo vsega skupaj cca. 5 kWh/mesec.
Kot so že povedali predhodniki, za tako stvar rabiš MOČNO predimenzionirane celice. Avgusta sem z namerno potratnostjo uspel iztistnit ven 8.9kWh, oktober pa sem komaj zvozil s 4.95kWh. Hudič je v tem, da so obdobja ko ni od celic nič. Na res lep sončen dan sem dobil cca 0.8kWh energije, na popolnoma zimski in oblačen pa 0.005kWh, kar ni dovolj niti za kontrolno elektroniko. Hudič je, ker se ti znajo taki dnevi vlečt najmanj en teden (ali pa cel januar) in takrat si samo na akumulatorjih.
To je tisto o čemer piše Romzis. Če hočeš biti 100% na sončni energiji lahko takoj bankrotiraš z akumulatorji. Če porabiš recimo 10kWh na dan in bi hotel imeti shrambo za en teden (70kWh) bi te to prišlo nekje 20k€ ([url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")akumulatorunichr("46")si/izdelek/Z6%2000%201250/solarna-baterija-enersol-t-1250]ta akumulator konkretno[/url]).
Glede hrambe nočne energije v akumulatorjih pa: se ne splača. Štos je da se z vsakim ciklom polnjenja-praznjena akumulator uničuje. Po mojih kalkulacijah zaradi te obrabe stane vsaka shranjena kwh nekje 10 - 20 centov/kWh, odvisno od tega kakšen akumulator imaš

. To je samo shranjevanje, ne pa proizvodnja/nakup energije.
Ker je shranjevanje poleg velike cene povezano tudi z izgubami, se je treba pri takem sistemu navadit na to da delaš stvari kadar sije sonce. Pereš perilo takrat ko sije sonce npr., shranjuješ odvečno elektriko kot toploto v zalogovniku...
Anyway: 100% sončne energije nekomu ki ni hipster definitivno ne priporočam. Še celo hipsterju (sebi?) predlagam rajši morda 70% in ostalo nek drug vir. Ker 100% zaradi gore odvečnih celic in akumulatorjev, ki so sicer neizkoriščeni, ni več niti ekološko.
Edit: Napisano velja za samooskrbo z akumulatorji, ne za net-metering. Je pa dober pokazatelj zakaj je Muskovo predavanje samo šov in biznis.