PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sanitarna voda SMRDI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merlin1 Napisal:Za sanitarno vodo se smejo uporabljat samo pretočne raztezne posode!
Raztezna posoda mora v tem primeru imet 2 priključka!

Brez zamere, ampak sem se posvetoval z kar nekaj strokovnjaki pred nakupom te rastezne posode in mi ni nikoli noben svetoval, da naj vzamem pretočno rastezno, temveč so mi svetovali modro za sanitarno vodo, če želim pa lahko vzamem tudi inox rastezno posodo, ampak je za moje pojme odveč glede na to kar sam pričakujem od te posode. Prav tako nwm če poznam koga, ki ima vgrajeno pretočno rastezno, ker imajo vsi ta "navadne" rastezne posode za sanitarno vodo, edino kar se razlikuje med njimi pa je proizvajalec. Eni majo firmo Elbi (modre in stare bele), ter modre Zilmet (kot jo imam tudi sam).

Torej...da se za sanitarno vodo smejo uporabljati samo pretočne rastezne posode... Nisi me prepričal...

rs84 Napisal:To kar bom napisal ni problem, ki ga imaš ti vendar vseeno, mogoče kater upošteva za drugič. Sanitarna ekspanzijska posoda ni fajn če je montirana na takšnem "podaljšku", boljše je če je montirana na T komadu (če je seveda dovolj prostora) dovodne cevi v bojler, ker drugače voda v tem rokavu dlje časa stoji ko pa tlak zaniha pa gre to v bojler. Fajn je da voda čimbolj izpira ekspanzijsko, zato nekateri vgrajujejo pretočne ekspanzijske.

Tudi sam sem razmišljal o tem...če ta moj "podaljšek" vpliva na pretočnost vode v rastezni... Trenutno mi je to bila najhitrejša rešitev, bom pa v prihodnje vsekakor namestil rastezno posodo direkt v T-komad...

xavi Napisal:Izosan je klor v prahu, najbolj praktičen za uporabo. Dobiš ga tudi v lekarni (100g pakunga) ali pa idi na ZZV MS oz. če koga od tam poznaš, pa nafehtaj par gramov. Pazi, da ne pride v stik z filtrom, v katerem je aktivno oglje oz. tega odstrani, ko pa se bo klor v celoti izpral, pa ga vstavi nazaj v filter.

Zanimivo.. Hvala za nasvete in informacije xavi! :mrgreen:
Dvomim da je podaljšek kriv. Najbrz imas v hisi daljsi mrtvi rokav (oziroma pipo ki jo odpres nekajkrat letno) kot pa tole do ekspanzije.
Pred varnostnim protipovratnim ventilom je zgolj 1,5-2m cevi ter filtri...voda sedaj, ko rastezna posoda ni v uporabi (zaprt ventil pred posodo) NE smrdi več. Je pa dovod vode speljan tudi naprej do kuhinje, kjer vodo greje električni bojler in ogreta voda nima vonja, prav tako ista voda nima vonja če jo kuham v loncu. Torej je krivec rastezna...ampak zakaj in kako...

Edit: Aja...in nimamo pipe, neuporabljanih pip in ni možnosti, da bi se kje v kakem razcepu kaj naselilo... Vonj se je prav tako pojavil 1,5-2 dni po namestitvi rastezne, pred tem smrdeče vode v 30 letih ni bilo v naši hiši.
Hanzi Napisal:Dvomim da je podaljšek kriv. Najbrz imas v hisi daljsi mrtvi rokav (oziroma pipo ki jo odpres nekajkrat letno) kot pa tole do ekspanzije.

Hanzi, če dobro prebereš sem napisal da to ni težava za njegov problem, to sem svetoval uporabnikom za drugič, ker tak priklop na podaljšku ni ravno po pravilih.
Ko so meni montirali raztezno posodo pred sanitarni bojler mi je monter še posebej poudaril, zakaj bela raztezna posoda.
Če se prav spomnim, je rekel, da so te edino primerne zaradi membrane... Je pa tudi Elbi.
Da so bele edino primerne to ne vem. Pri nas imamo 3 ekspanzijske, rdeča na ogrevanju modra na sanitarni vodi in bela za solar so pa vse 3 od zilmeta.
Barva je odvisna od proizvajalca, ne gre za "pravilo modre" ali kaj takega.
Zilmet ima res belo za solar, Cimm pa recimo srebrno za sanitarno vodo...
Pretočna ekspanzija :roll: spet en kup megle kajne merlin. A naj sedaj vsi tisti - 99% njih, ki imajo običajne ekspanzijske posode, pa naj si bodo bele ali plave, te zamenjali z edinimi po merlinovo pravilnimi? Ne, ker kmečka logika pove, da tega ni potrebno. Važno je le, da je tlak plina v membrani nekoliko višji od običajnega tlaka vode na dovodu, kar poskrbi za to, da se voda v ekspanziji redno menja. Če pa je tlak na dovodu višji od 3 bar, potem pa je potrebno tega reducirat, da bi lahko vse delovalo, kot mora. In ne se spet napenjat okrog mišje dlake. Če voda zaradi vgradnje ekspanzije smrdi, potem se je potrebno vprašat, kje je ta poprej bila vgrajena, oziroma kaj smo za tesnenje fitingov uporabili. Pa če še naprej smrdi, se jo pač zamenja, ker je z njo nekaj narobe.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Nekaj o ekspanzijskih posodah, če se da komu prebrat.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT92.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT92.htm</a><!-- m -->
@telmos med tabo in mano je razlika jaz zagovarjam stroko ti pa igraš tombolo.
Nemške smernice kot sem že napisal zagovarjajo ali posebni varnostni ventil z iztokom ali pa pretočno raztezno posodo.

Glede na to kar je bilo napisano pa je menda vsakemu, ki prešteje do pet, da je težava v raztezni posodi. citiram:"pred varnostnim protipovratnim ventilom je zgolj 1,5-2m cevi ter filtri...voda sedaj, ko rastezna posoda ni v uporabi (zaprt ventil pred posodo) NE smrdi več"

Kako se pravilno napolni raztezna posoda pa bi moral vedet vsak, ki se loti montaže. Če tega ne ve ni kvalificiran za montažo!
rs84 Napisal:Nekaj o ekspanzijskih posodah, če se da komu prebrat.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT92.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT92.htm</a><!-- m -->

Enostavno in dobro razloženo, kako mora rastezna posoda biti nameščena in nastavljena.
telmos Napisal:Važno je le, da je tlak plina v membrani nekoliko višji od običajnega tlaka vode na dovodu
nažalost narobe...nižji je pa pravilno
Pri meni v sistemu zreducirano na 3.5 bara, expanzija na bojlerju nastavljena na 3.2 bara
Bi dal telmosu bolj prav.
da se ne boš matral, ti s tistega linka "citat" potegnem ven:

Za pravilno delovanje ekspanzijske posode je potreben stalen tlak vodovodnega omrežja, kar dosežemo z regulatorjem tlaka, na vodovodnem priključku. Za pravilno delovanje posode je potrebno, da so vsi tlaki usklajeni. Predtlak posode p0 mora biti vsaj 0,2 bara nižji od tlaka vodovodnega omrežja pvod. Končni, delovni tlak pe, pa mora biti med 80 in 90 % tlaka nastavitve varnostnega ventila psv (slika 4). Predtlak posode lahko nastavljamo z dodajanjem ali spuščanjem plina na ventilu, tlak vodovodnega omrežja pa z ventilom za zmanjšanje tlaka.
Med tistimi zrmk magisteriji najdeš tudi oreng gnile buče.
In to je ena od njih.

1. za stabilen tlak vodovodnega sistema rabiš kaj več kot regulator za 60eur. Tudi 10x dražji niso 100%. Pa ima redko kdo kaj več kot hanivela za 100. Velika večina ga sploh nima.

2. tu je pa bistvo:
Imaš vodovodni tlak, recimo 2÷4bar, z regulatorjem ali brez (lahko niha, pa ne bo problema).
Težavo dela tlak ki je proti meji dovoljenega, torej blizu nazivnega od varnostnega ventila, recimo da je to največkrat 6bar.
E sad... V tvojem primeru imaš neprestano nek konkreten volumen vode v ekspanziji, ki ima čas se usmradit in zaredit svega i svačega v njej. Izmenjava te vode je minimalna in večina vode stoji v posodi tudi več tednov.
Če greš pa po telmosovem (ali mojem) nasvetu, pa imaš ekspanzijo skoraj vedno prazno. Napolni se le, ko se bojler segreva a ni porabe vode. Takoj ko odpreš pipo pa gre voda spet ven, stara kvečjemu par ur, pa naj bo kak dan če že ni nikogar doma.

Tu je razlika med magistriranimi bučami in ZKP.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi