PodSvojoStreho.net Opremljanje doma Talne in stenske obloge Vinil: klik (-HDF/+HDF) ali lepljenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
lep pozdrav. vinil je definitivno primeren za talno gretje. ima dobro prevodnost. pred vinilom definitivno izravnalna masa. sam uporabljam izravnalno maso od keme linea 810 in pa seveda pred razlitjem mase še namazati z emulzijo ponavadi če je masa dobro razlita niti ni več nobenega brušenja. drugače pa specialno lepilo za vinil plošče je od henkla thomsit cena 13 kg vedra je cerka 70 evrov in je za približno 50 kvadratnih metrov. tako da nevem pa me zanima kako je gospod porabil 40 kg lepila. <!-- m --><a class="postlink" href="http://thomsit.henkel.hr/proizvodi/k188-e/">http://thomsit.henkel.hr/proizvodi/k188-e/</a><!-- m -->
Je vinil s pluto (lepljen na estrih) tudi primeren za talno gretje?
Kot sem že nekje zapisal imamo pri nas v pritličju povsod keramiko, v mansardi pa povsod (razen kopalnice) vinil.
Seveda imamo povsod talno gretje ki ga poganja LT toplotna črpalka.
Vinil je Decoria Luxury z NanoSilver obdelavo. Zadeva je lepjena in po letu in pol uporabe ni nikakršnih špranj ali podobnega. Izvajalec je res odlično pripravil podlago pred lepljenjem in zato je površina povsem enakomerna, ravna in gladka - no, gladka v bistvu ni, ker smo vzeli strukturirano površino vinila.
Nam je odlična izbira, dober občutek pri hoji, sploh na boso nogo.
Žena je zelo zadovoljna glede čiščenja, kar je tudi velik +.
polagavček Napisal:specialno lepilo za vinil plošče je od henkla thomsit cena 13 kg vedra je cerka 70 evrov in je za približno 50 kvadratnih metrov. tako da nevem pa me zanima kako je gospod porabil 40 kg lepila
Ne, saj ga nisem. Moj feler, ker sem pisal preveč po spominu (ki očitno peša). Vedro vsebuje 14kg lepila Schönox Durocoll in ne 20kg, kot sem napisal. Od drugega vedra je pa šla ena dobra polovica, sem zdajle preveril, ko sem spet na objektu. Se pravi, nekih 23-25kg za omenjeno kvadraturo.
WhiteWolf Napisal:Je vinil s pluto (lepljen na estrih) tudi primeren za talno gretje?
Primerno je praktično vse, če pa imaš TČ, iščeš oblogo s čim večjo prevodnostjo v W/m2K, kajti na ta način imaš lahko temperaturo vode nižjo in s tem večji COP. Zato sva tudi midva izbrala vinil, ker je po prevodnosti nekje na istem kot keramika, ima pa prednost da je občutek z boso nogo toplejši.

Če se greješ na kaj drugega, nima veze, samo da obloga zdrži temperature.
najslabše za talno gretje so parketi ter laminati ker je tam največja izguba toplote. tudi pluta ni najboljše ker je pluta izjemno dober izolator.
drgač pa sm se pozanimal kako je možno da so sploh špranje med vinilom. in je zadeva taka, da določeni mojstri mal prehitevajo in hočejo objekt čim prej zaključit. pri vinil je pomembno, da se po nanosu lepila počaka cerka 20 minut da lepilo postane lepljivo določeni ga pa takoj polagajo. saj veste vsaka stvar rabi svoj čas. In tukajlahko potem nastanejo špranje v vinilu.
Komentar glede (ne)primernosti določene obloge za talno gretje je na mestu. Problem je, ker prodajni saloni očitno zaposlujejo ljudi, ki na vsak način trdijo, da je vsaka njihova obloga (razen masivnega parketa) primerna za talno gretje. Ko jih malce podrezaš, ti pa rečejo, da je v resnici vse samo stvar osebne preference in da moram sam vedet, kaj si želim. Vau, ful hvala za svetovanje, res! :roll:

Meni osebno se nikoli ni zložilo skupaj, da bi na nizkotemperaturno talno gretje dal kakršenkoli parket oz. večslojni lesen material (= izolator + ima lastno delovanje glede na vlažnost/suhost). Imam sodelavca, ki se je odločil za laminat, pa mu je zdaj žal in mi je fouš za vinil.

Čeprav ... a je njegova foušija na mestu? Vsak material ima svoje slabosti. Kot sem že sam ugotovil, jih ima tudi vinil. Četudi sem izbral tršo varianto (kao Pro oz Objekt kvaliteta), je zgornji sloj očitno občutljiv na kamenčke. Sploh ni tak, ko sem si predstavljal, da bo (blizu trpežnosti linoleja v bolnicah, npr.) In tako sem po nekaj dneh pridelal prav neugledno zarezo, ko sem iz enega "nečistega" prostora prinesel lesen stol in ga ob sedanju potegnil za 20 cm po tleh. V nogi pa se je skrival zagozden drobcen (0.5 mm) velik kamenček in mi dal lekcijo. :evil:

Saj se ne pretvarjam, da zareze pri parketu v tem primeru ne bi bilo. Itak da bi se v laku enako poznalo. Morda se ne bi na keramiki. Ampak tam bi se pa kislo držal zaradi drugih stvari (ko bi kaj težkega padlo iz rok, npr).

Skratka... Kompromis je, pa kakorkoli obračaš.

Nazaj na topic: za moderno tankoslojno plutovinasto oblogo sem od znanca (sicer parketarja) slišal, da zna celo res biti ok za talno, ker je polna zračnih por, ki zadržujejo topel zrak. Po logiki se zdi zanimivo in na mestu. Ampak kot kažejo moje izkušnje, je skupna kvaliteta spet odvisna od trpežnosti zaključnega sloja. Vidne in zlahka pridelane praske precej znižajo očiten občutek kvalitete obloge...
Ima kdo izkušnje s polaganjem vinila na klik direktno na estrih brez izravnalne mase?
Jasno mi je, da je za lepljenega nujno, tu pa morda ni nujno.
polagavček Napisal:najslabše za talno gretje so parketi ter laminati ker je tam največja izguba toplote. tudi pluta ni najboljše ker je pluta izjemno dober izolator.
Ni glih res, nič ni večje izgube toplote, samo višja temperatura ogrevalne vode mora biti. Kar je pomembno le za ogrevajne s TČ.
Če je estrih dobro narjen se načeloma lahko polaga vinil na klik direktno na estrih. Ampak pod vinil nujno dati originalno protidrsno podlogo za vinil cena cerka 5 evrov.
Vendar če bi bil na vašem mestu bi definitivno razlil prej maso.
Če pa primerjamo vinil na klik ali fiksno lepljenjega bi de definitivno odločil za leplenjje
Jaz sem tu našla nekaj pametnih nasvetov glede talnega gretja in različnih podlog <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.floor-experts.si/podpora/dobri-nasveti">http://www.floor-experts.si/podpora/dobri-nasveti</a><!-- m -->
Vinil gre tud direktno na estrih (nesamorazlivni), če je ta kvalitetno narejen. Ampak prej ga je vseeno treba premazat z emulzijo in profesionalno pobrusit. Na robovih in po kotih so pač 'zavihki', plus sem ter tja kak kamenček oz. anomalija v estrihu.

Pri nas je tako profesionalni polagalec stavil vinil na leseni osnovi s tankim slojem plute na dnu.
Prosim za pomoč.
Obnavljam stanovanje in po podiranju stene med kuhinjo in dnevno sobo je to "enoten prostor". V dnevni je parket (zelo star), v kuhinji pa je podlaga 1,5cm nižja po tleh pa kar pluta. V glavnem, sedaj želim vinil položiti po celotni površini kuhinje in dnevne sobe.

1) S čim je najceneje ter najbolje loviti višino v kuhinji?
2) Ali lahko vinil polagam na parket (lamele niso več trdno skupaj), ali bi bilo bolje da vržem parket ven?

Hvala za pomoč.
višino v kuhinji boste najlažje rešili z osb ploščami in dobra stvar njih je da lahko direktno nanje polagate vinil.
kakšen je parket bi ga pa bilo potrebno videti v živo.načeloma pa če je zelo star se lahko deščice ki niso fiksne poberejo ven ter se v tiste prostore zalije z betonom oz. z kakšno hitro sušečo zadevo. sam parket se pa pobrusi da ima lepilo za vinil boljši oprijem in se ga direktno polaga nanj.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi