PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako se ogrevati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še to sem pozabil, kdor vam je rekel, da ni mogoče imeti skupne plinske peči NI RES. V hiši je vsaj ena dimniška tuljava, morale bi biti najmanj tri. 50kw plinska peč je sposobna ogrevati 450 m2 veliko hišo. Dimniška tuljava pa mora imeti premera vsaj 150mm, vedno pa obstaja opcija ob fasadi...in ne potrebuje prezračevanja. Ne vem pa, če so subvencije tudi za tako velike kotle...
bomber111 Napisal:Ko smo imeli v našem bloku kjer sem živel nekaj časa plinsko peč sploh ni imela dimnika ampak samo zračnik vodoravno in zunaj rozeto, podobno kot kuhinjska napa.

Res je, to sem hotel tudi jaz, vendar so mi odsvetovali zaradi bližnjega okna. Ponekod se to še da, sem pa slišal, da znajo na nekaterih območjih koncesirane dimnikarske službe malo težiti zaradi dimnika na fasadi.
erner Napisal:V nekajstanovanjski stavbi, ....
.... Bila bi res vesela vsakega nasveta in ideje. In bi lepo prosila, da mi ne vsiljujete plina. Smile Hvala!
In debata se razvija o moznosti uporabe plina .... :roll:
Mogoče pa ima nekdo pomisleke glede plina ker je nekje samo nekaj slišal in ima napačno mnenje o vsej zadevi. Jaz navijam za dobro klimo :-) in kalorifer v kopalnici. Sigurno ceneje kot plin.
doli Napisal:
erner Napisal:V nekajstanovanjski stavbi, ....
.... Bila bi res vesela vsakega nasveta in ideje. In bi lepo prosila, da mi ne vsiljujete plina. Smile Hvala!
In debata se razvija o moznosti uporabe plina .... :roll:

Vem, sem že na začetku omenil, da sem opazil tvoj odpor do plina. Imel sem enak problem kot ti in sem se precej poglobil v to zadevo, ker vsekakor investicija v kakršnokoli ogrevanje ni poceni. Vendar si izključila skoraj vse možnosti ogrevanja že na začetku, ubistvu ti potem ostane še toplotna črpalka, inverterska klima ali električni radiatorji. Torej elektrika...V mojem primeru, pri slabo izolirani starejši hiši pa to nikakor ni šlo v upoštev. Toplotna je odpadla takoj, ker so primerne za nove nizkoenergetske hiše (beri talno gretje), inverterska klima, če je veliko megle, kjer živiš, zunanje enote zmrzujejo...ostanejo ti električni radiatorji Big Grin
Ne nakladaj o zadevah, kjer nimaš ne izkušenj ne pojma! Bolj verjetno je, da te malček motijo kajne.
Minichiller je manjša TČ monoblok izvedbe 5, 7, 8 in več kW moči. Ima jih Daikin, LG....... Stanejo pa z montažo med 3,5 in 4,5 keur.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
A potem ma ta minichiller vodno povezavo naprej v stanovanje do npr. konvektorjev ali kaj podobnega? V bistvu pomanjšana verzija običajne monoblok TČ?

@mitja padop: tebi pa ne gre ravno fizika? Ti lahko s TČ segrevaš staro bajto brez cm izolacije. Izbereš pač ustrezno moč, da pokrije toplotne izgube hiše. In visokotemperaturno izvedbo.
Folk enostavno ne dojame, da bolj kot imaš potratno bajto, bolj se splača TČ oz. bolj moraš paziti na vir ogrevanja, prej se poplača visoka investicija.

Pri NE hiši pa praktično nima veze s čim se ogrevaš (tekoči stroški), vzameš tisto z najmanjšo investicijo. Kar je običajno električno talno ali el. radiatorji.
erner drugega ni nardila kot postavila vprašanje v tej temi.
Če ti tako praviš, nazadnje mi je šla precej dobro Big Grin. Očitno si bolj zagovornik TČ in nimam nič proti njim. Seveda se lahko hišo ogreva s čemur koli, jaz nisem rekel da ne moraš, samo stroškovno mi ni šlo skozi, koliko bi plačal močnejšo TČ, da bi zmogla 3 nadstorpja, 220m2 z 14 radiatorji in v koliko letih bi prišel skupaj, če vzamem peč. Mi pa povej eno TČ, ki bo radiatorje segrela na 60°C, če je zunaj nula ali pa minus? Pa pustimo podatke proizvajalcev, govoriva v praksi. Mogoče kakšna zares dobra ali pa kakšna z zeolithom v sebi, proizvajalcev pa ne bom reklamiral niti blatil. Kar se pa izkušenj tiče, dip. str. na temo ogrevanja, pri NE! TČ bom nekoč imel v povezavi s plinom, pri novi hiši. Super je ena od zgoraj naveden proizvajalcev, ki ima že oboje integrirano. Vendar je trenutno še malo predraga. Malo večji zalogovnik in kolektor ali dva na strehi poleg vsega, so pa sanje...
@ mitja padop.....
ne veš kaj govoriš..na žalost... bolje da si tiho, oz se informiraš ali vprašaš....
danes ti mnogo (malo morje) tč lahko zgreje vodo do 60 pri zunanjem minusu...
Recimo visokotemperaturne toplotne črpalke, altherma ki ima dva zaporedno vezana inverterska kompresorja...rabiš že kar nekaj placa na balkonu. cena z montažo je okolo 7.5 in navzgor. Sposobna je segreti vodo do 80°C. Test izveden pri +5. Proizvajalci teste izvajajo pri -2 do +7 in navedejo te podatke. Podatki pridobljeni iz izobraževanj na predavanjih pri proizvajalcih in uvoznikih...Pri -20 so ti podatki močno popačeni in izkoristek ni več tako dober. Sicer pri tej temperaturi so izkoristki povsod slabši.
O kakšnih TČ se pogovarjamo, monoblock ali o tistih, ki imajo notranjo enoto. Rad se informiram, izvolite...
HT zunanji zrak -20°C voda +80°C izkoristek še vedno povsem blizu 2. Kaj bi še hotel vedeti? Poprej, kot pišeš bedarije se izobrazi.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Če imate že peč, na kurilno olje, v kleti, potem razkirajte del skupnega prostora za skladišče peletov in se pač ogrevajte na pelete. 1x na mesec bo prišla cisterna, se vpiha pelete in je to to.

LP, steklenicka
LP, steklenička
1 2
Iskanje po temi