PodSvojoStreho.net
Kako se ogrevati? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kako se ogrevati? (/showthread.php?tid=62411)

Strani: 1 2

Kako se ogrevati? - erner - 15.7.2015

V nekajstanovanjski stavbi, kjer smo kupili stanovanje, so se odločili IZKLOPITI centralno ogrevanje, ker je kurilno olje predrago. Sedaj se mora vsak zase znajti.
Sicer so nam pripeljali plin pred vhodna vrata, tako da si lahko vsak samostojno spelje nove cevi in peč na plin, kar se meni osebno zdi nesmiselno - vlagati v plin, v katerem vemo, da ni prihodnosti. Poleg tega, imeti plinsko peč v svoji skoraj dnevni sobi mi ne diši, pa naj je še ne vem kako poceni.
Da bi se ogrevali na skupno plinsko peč menda ni mogoče, ker je kurilnica v kleti. plin pa rabi prezračevanje.
Sedaj ne vem, kaj narediti.
Peleti - imamo doma pri starših in mi niso všeč, poleg tega živimo v takorekoč bloku v 3. nadstropju brez dvigala.
Klima - prešvoh, saj živimo skoraj v Alpah.
IR paneli - predragi in mi niso všeč.
Nagibamo se k varčnim električnimn radiatorjem, čeprav vem, da niso glih varčni, sem pa dobila idejo tudi o toplotni črpalki a ne vem, koliko je to izvedljivo in sploh cenovno "ugodno"?

Bila bi res vesela vsakega nasveta in ideje. In bi lepo prosila, da mi ne vsiljujete plina. Smile Hvala!

Re: Kako se ogrevati? - tomazekk - 15.7.2015

Ce imate moznost priklopa na dimnik , kupite kaminski vlozek in lahk spelejte kanale v ostale sobe, in ce imate svojo klet, lahko drva imate v kleti , seveda suha.Pri stari mami v bloku 2 stuk , pa si nosi iz kleti drva ,,pa je stara prek 70let.

Ce nimate moznosti tega, pa lahk elektrici samotni radiatorji, imam duma 2, v kopalnici mi pozimi deluje od 10 zvecer do nasledni dan15h , vsako dan, pa eletrika malenkost drazja, so pa majn W , v kopalnici 7m2 imam 700w v kuhini pa 1100w

Re: Kako se ogrevati? - T0RN4D0 - 15.7.2015

Varčnih električnih radiatorjev ni. Ima lahko še toliko nalepk da je varčen, pa je še vedno enako "varčen" kot tisti za 20€. Če je švohnejši ti nič ne pomaga, ker običajno ogrevaš do neke temperature in potem termostat odklopi.

Če imate zadevo kolikor toliko izolirano je klima v kombinaciji z radiatorji za tistih nekaj dni, ko ne bo zadostovala verjetno še najboljša izbira. Za toplotno ne vem če boš našla junaka da ti jo bo obesil v tretjem štuku na steno bloka. Smile

Re: Kako se ogrevati? - Hanzi - 15.7.2015

Preberi si zgodbo o IR panelih v Švici. Mislim da je uporabnik france ali nekaj podobnega pisal.
Upam da imate v bloku dovolj mocne kable za elektriko, ker ti kabli bodo v prihodnosti švicali. Če se ne boste zmenili za skupno pec.... Da pa plina ne bi mogel postaviti v kurilnico kjer je bil prej olje pa prvič slišim
Dobijo se toplotne crpalke "kompaktnih mer"
Ampak tudi TC ne marajo alpskega sveta (kot klime, kateriu se izogibas)

Re: Kako se ogrevati? - bohinc - 15.7.2015

Citat:Ampak tudi TC ne marajo alpskega sveta
To na pamet ali rekla kazala...?
Delujejo povsem spodobno v alpskem, kot skandinavskem svetu..., predvsem pa ceneje , kot olje in tudi peleti (razlika med slednjima cca pol ceneje v prid peletom).
Še vedno čakam čas, ko bodo na potencial biomase v Slo. peleti najbolj sprejemljiv vir ogrevanja (poleg sekancev, ter drv). Zasičenost lesa -mase sicer kaže na to, vendarle proizvajalci in trgovci še niso prišli do tega , da padec cen ni nujen za nižji dohodek, vendarle imajo raje zgleda polna skladišča... Do takrat se bom grel na TČ v ''osrčju Alp'', brez ''pomoči''(bloki) sosedov in tudi neke hude izolacije..Seveda pa odvisi vse od gibanja cen, elektrike idr...
Tudi klime zadostijo precej tudi zimskega obdobja (in poletne vročine!), ne bom pa trdil, da vse-obdobje. Niti ni problem montaž TČ ali klim, bolj umestna je pripomba , da bodo švicali kabli , če bo večina bloka šla v to smer.
Zato bi seveda ob predpogoju , da je večina za (?), bilo bolj smiselno v naložbo za cel objekt , virov ogrevanja poleg olja ali plina pa več.
Lp

Re: Kako se ogrevati? - bomber111 - 15.7.2015

Če izberete pravo klimo, verjemite da bo grelo kot treba. Najcenejša investicija in najcenejše ogrevanje, če le nimate preveč razvejanega stanovanja.

Re: Kako se ogrevati? - TeMpL - 15.7.2015

T0RN4D0 Napisal:Varčnih električnih radiatorjev ni. Ima lahko še toliko nalepk da je varčen, pa je še vedno enako "varčen" kot tisti za 20€. Če je švohnejši ti nič ne pomaga, ker običajno ogrevaš do neke temperature in potem termostat odklopi.

Če imate zadevo kolikor toliko izolirano je klima v kombinaciji z radiatorji za tistih nekaj dni, ko ne bo zadostovala verjetno še najboljša izbira. Za toplotno ne vem če boš našla junaka da ti jo bo obesil v tretjem štuku na steno bloka. Smile
Sej je toplotna lahko na balkonu....

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Re: Kako se ogrevati? - bomber111 - 15.7.2015

Ne vem če je že katera firma razmišljala o tem da bi začela po blokih nuditi uslugo ogrevanja s TČ.
Da ponudbo za cenejše ogrevanje in v kolikor se stanovalci strinjajo in podpišejo pogodbe se nardi npr vrtino in vgradi TČ voda voda, kar se priklopi na obstoječ centralni vod. Od stanovalcev se pobira denar in firma služi oni pa se ceneje ogrevajo. Dobra tržna niša. Ampak potem so tukaj neplačniki ipd ...

Re: Kako se ogrevati? - xavi - 16.7.2015

erner Napisal:V nekajstanovanjski stavbi, kjer smo kupili stanovanje, so se odločili IZKLOPITI centralno ogrevanje, ker je kurilno olje predrago. Sedaj se mora vsak zase znajti.
Sicer so nam pripeljali plin pred vhodna vrata, tako da si lahko vsak samostojno spelje nove cevi in peč na plin, kar se meni osebno zdi nesmiselno - vlagati v plin, v katerem vemo, da ni prihodnosti. Poleg tega, imeti plinsko peč v svoji skoraj dnevni sobi mi ne diši, pa naj je še ne vem kako poceni.
Da bi se ogrevali na skupno plinsko peč menda ni mogoče, ker je kurilnica v kleti. plin pa rabi prezračevanje.
Sedaj ne vem, kaj narediti.
Peleti - imamo doma pri starših in mi niso všeč, poleg tega živimo v takorekoč bloku v 3. nadstropju brez dvigala.
Klima - prešvoh, saj živimo skoraj v Alpah.
IR paneli - predragi in mi niso všeč.
Nagibamo se k varčnim električnimn radiatorjem, čeprav vem, da niso glih varčni, sem pa dobila idejo tudi o toplotni črpalki a ne vem, koliko je to izvedljivo in sploh cenovno "ugodno"?

Bila bi res vesela vsakega nasveta in ideje. In bi lepo prosila, da mi ne vsiljujete plina. Smile Hvala!
Morala si boš malo ogledat, kje v stanovanjih imajo ljudje montirane plinske peči, pa niso nič moteče. Zavzamejo manj prostora kot 80 l električni bojler
Sicer nisi podala natančnega opisa stanovanja, kaj pomeni 3 nadstropje, ali živiš na vrhu in je nad tabo samo podstrešje.
Možnosti imaš kar nekaj, tudi električno ogrevanje, vendar samo pod pogojem, pogojem, da je blok odlično izoliran.
Se pravi, malo več podatkov:kvadratura, št. sob, vmesno ali stransko stanovanje, če še živi kdo nad tabo, kvaliteta oken, izolacija itd.

Re: Kako se ogrevati? - steklenicka - 17.7.2015

Pa, ... npr, ... skupna kurilnica na pelete? Če že ne na plin.

Pa folk ima pretočne plinske bojlerje po kopalnicah, kuhinjah in zaenkrat še vse stoji. Tudi po 25+ letih. Je pa res, da je napeljava po stanovanju neestetska. Pod stropom. Pa da lahko Rusi en mal pipco zaprejo, folk pa zmrzne pozim.

LP, steklenicka

Re: Kako se ogrevati? - Hanzi - 17.7.2015

Predvsem tista se mi zdi bolana da bi vsak svojo peč postavljal, se bolj pa to, da bi vsak svojo cev vlekel do stanovanja (od nekje zunaj predvidevam in ne iz hodnika). Ocitno so stanovalci skregani med seboj da glava peče.

Re: Kako se ogrevati? - telmos - 17.7.2015

Vsak minichiller ta stanovanja pelje brez problemov. Pa še tako hudo dragi niso. Instalira pa se jih običajno na balkonu kot klimo.

Re: Kako se ogrevati? - aleks - 28.7.2015

telmos, ali lahko primer? ne vem kaj je to minichiller, google pa kaže neke nenavadne reči za laboratorije?

Re: Kako se ogrevati? - mitja padop - 28.7.2015

Bom pa še jaz podal svoje mnenje. Vem, da ne želiš, da ti vsiljujemo plin, vendar si napisala, da imaš plin pred vrati. Če to pomeni, da imaš priključek že na fasadi in je po vrhu tega še mestni plin, sploh ne vem kaj razmišljaš. Plinska kondenzacijska peč... Naj ti podam primerjavo, za toplotno črpalko se plača vsaj 2x toliko, kolikor stane plinska peč, kadar pa je zunaj manj kot 0 stopinj, pa sploh ni primerjave s pečjo, ker so izgube pri toplotnih črpalkah pri nizkih temperaturah ogromne. Če imate plin na fasadi, je nesmiselno vlagati v kar koli drugega kot plin. Sploh pa v elektriko. Plinske peči so sedaj že tako majhne, da jih pospraviš v omaro. In pa še, plinska peč ne potrebuje prezračevanja, govorimo o kondenzaciji, ker je sama enota v stanovanji hermetično zaprta in je zajem zraka od zunaj. Ti govoriš o starih plinskih pečeh, ki jih bo treba po evropskih direktivah počasi začeti menjavati z kondenzacijo. Zato na Energetiki že nekaj časa ponujajo subvencije. V Ljubljani je bilo za to namenjeno subvencij za več kot 400.000 € in jih je že skoraj zmanjkalo. Praviš, da si v 3 nadstropju. Super, 3 metre dimnika, bolje ne bi moralo biti. Ne me narobe razumeti ampak še enkrat razmisli, kaj bi imela raje. Jaz sem se odločil za plin, dobil sem 600€ subvencije, nevarnost uhajanja plina je mit pri kondenzaciji. Servis, 1x letno, 50€. Vzel sem pa paket od energetike. LP

Re: Kako se ogrevati? - bomber111 - 28.7.2015

Ko smo imeli v našem bloku kjer sem živel nekaj časa plinsko peč sploh ni imela dimnika ampak samo zračnik vodoravno in zunaj rozeto, podobno kot kuhinjska napa.