PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Večja ali manjša TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne vem, kaj za ena firma je to, samo pri A20/W35 je pomembna minimalna moč, če takrat sploh še rabiš ogrevat.
Jo lahko navedeš za inverter in on/off :?: Idea
Pri inverterju 17% nazivne moči 2,3kw in on-off 30% on-off 4,08kw.
Homer Napisal:Podatki pa so za maksimalno moč pri danih temperaturah. Inverter pa dela na maksimalni moči le pri najnižjih temperaturah. Zato je taka primerjava neuporabna.
Tudi to ne drži za primerjani TČ nekateri živite v svojem svetu :wink: .
Spet nepotrebne debate...

Tip sprašuje kakšno TČ naj vgradi, ne pa kako deluje...?

Kot ste vsi potrdili, je torej dejstvo, da če vgradi inverterja (tudi če bo par kW močnejši) bo stvar špilala v vseh pogojih.
Mislim, da se bom res odločil za večjo TČ, pa da imam potem mir in ne rabim nič menjavat.
SpiD3r Napisal:ker konec slovenije si to?
štajerska - okolica Ptuja 260m n.v.
pobeg Napisal:Jz imam 14kw inverter za 140 m2
pobeg Napisal:Lani sem porabil za ogrevanje cca 150 evrov.
Če gledam sosednjo temo o porabah TČ, mi ni jasno zakaj imaš 14 kw na 140m2, saj kot pišejo, je nekako povprečje za 140m2 mislim, da nikakor preko 8kw in to bi naj bili že delujoči sistemi v praksi in pa 150€ (za celo leto) če tudi to primerjam z isto sosednjo temo za 140m2, je hmm - si siguren, da se nisi zatipkal
Homer Napisal:Hočeš ali nočeš, je ta mansarda znotraj bivalnega ovoja hiše in najbrž nimaš izolacije med mansardo in pritličjem. Torej boš mansardo posredno grel in potreboval kakih kakih 70% končne potrebne moči.
Jankur Napisal:Ti pa predlagam da kljub nebivalni mansardi le to čimprej izoliraš proti strehi.
- Izolacija na montaplošči med pritličjem in mansardo imam 15 cm steklene volne, tako, da mansarde zaenkrat nebom grel, ko pa jo uredim v bivalno pa pa jo bom izoliral proti strehi z vsaj 32 cm steklene volne (0,34 ali boljše)

Če pogledate podatke o hiši v prvem postu, boste videli, da bo zadeva kar dobro izolirana. Glede na vse podatke, ki sem jih do sedaj uspel pridobiti (na sejmu in forumih) sem tudi sam v dilemi, vzeti 8-9kw ali raje 11kw (grela bo tudi 200 litrov SV).
Migaj Napisal:Seveda nič ne škodi vzeti 11kW dvoventilatorske, samo take, ki zna delati na nizkih močeh (Fuijitsiu 11,2 HP gotovo ne, glede tega je najbojša 11kW Estia).
Upal sem da bom prišel skozi z malo cenejšimi zadevami kot je estia, npr.: LG, hitachi in še mogoče katera ki je še ne poznam?? ampak najpomembneje je da zadeva zanesljivo deluje
Cenovno ne morem soditi, ker drugih predračunov ne gledam. Osnovne cene naprav Toshibe (6074eur), LG-ja (6114) in pa Daikna (6371) so tam tam. Zanesljivost Estie pa sploh ni vprašljiva. Da bi se do danes v petih letih katera ustavila zaradi tov. napake, še nisem doživel.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
titanium

nisem se zatipkal v nobenem podatku Smile

imam 14kW, ker sem rabil nujno in tisti trenutek ni bilo 11kW. Razlika samo v elektroniki, ki pusti da se malo bolj "zavrti." In posledično je verjetno poraba na letni ravni par evrov višja.

Poraba pa takšna kot sem ti napisal (lanska zima je bila bolj pomlad, pa še s primorskega konca sem).
Dilema je samo, katera moč. Sivka z podobno izolacijo ogreva nekaj malega nad 100m2 z 6kw mašino. Se pravi, bi 8 kw bilo skoraj dovolj, ker pa pozitivna rezerva nikoli ne škodi, bi bil 11kw inverter skoraj idealen. In zopet smo pri Estii, ki lahko maksimalno prilagaja moč delovanja glede na potrebe ogrevanja.
Mogoče me malo moti, da ni nobenih pravih informacij o Yutakiju, ki mi deluje kot zelo solidna naprava.
telmos Napisal:Cenovno ne morem soditi, ker drugih predračunov ne gledam. Osnovne cene naprav Toshibe (6074eur), LG-ja (6114) in pa Daikna (6371) so tam tam. Zanesljivost Estie pa sploh ni vprašljiva. Da bi se do danes v petih letih katera ustavila zaradi tov. napake, še nisem doživel.
Telmos, za koliko kw mašine so to cene?

telmos Napisal:Osnovne cene
Kaj vsebujejo te cene?
- DDV ?
- zalogovnik SV ?
- montažo in zagon ?
To so osnovne cene 11 kW brez ddv-ja. Niso merodajne ampak le slikajo razliko v cenah.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
8 kw bo vrh glave. Ogrevaš itak vse znotraj izolacijskega obroča..upam da boš izolacijo mansarde poštimal že zdaj....torej boš grel tudi mansardo brez da bi jo uporabljal - razlike v porabi praktično ne bo.
Merlin1 Napisal:Pri inverterju 17% nazivne moči 2,3kw in on-off 30% 4,08kw.
se pravi inverter zna ogrevati s samo 17% moči -v toplem :wink:
on/off pa daje od sebe samo 30% moči -v mrazu :oops:
A ti mene .... ali ne znaš brat.

Razlika v minusu kapcitete je v korist on-offa. Pri 20 C enaka max. moč. Edino minimalna moč pri 20c se razlikuje? Ampak koliko TČ pa gre pod 30% in ali HT gre na 17% moči?

Ker tako rad mečeš polena pod noge? Zakaj ne napišeš recimo stendbay porabe.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")refrigeration-engineerunichr("46")com/forums/showthreadunichr("46")php?31928-Altherma-HT-ASHP-power-consumption-whilst-idle[/url]

Nedavno si trdil, da pri on-offih navajajo podatke pri 7C. Kar ne drži. Drži pa za, ki praktično v vseh prospektih navaja pri 7C. (zakaj že): [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")airflowairconunichr("46")counichr("46")uk/documents/altherma-brochureunichr("46")pdf[/url]

In slabo se vedno najde, pa četudi iščeš kaj drugega: (minimalno moč) [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")refrigeration-engineerunichr("46")com/forums/showthreadunichr("46")php?38433-Altherma-HT-performance[/url]
Kolk sem na hitro preletel, leti katere si linke prilepil večina s črpalko sploh ne znajo delat, najbolje ka bi jim T iz 15° na 22° dvignila v dveh urah....pa ja da ne....

Je Migaj lepo opisal že parkrat, da zadeva mora delovat 24 ur sploh če se hiša podhladi v noči za rec. 4-5° ni nobene dileme.
Meni pade iz 22° na 20° v šestih/sedmih urah zato lahko imam noćno T reducirano (19.5°) in zato tudi pri (največ do sedaj -14.7)črpalka ob ponovnem vklopu (05:20h) nima težav da je recimo notranja T ob 11h že 21,5° (dokaj položna speglana krivulja, TČ se ne matra - dela lepo na "izi")
V tem primeru, če se zjutraj ne matra in zato pogosto ne defrostira, se seveda lahko splača nočno znižanje/spanje.

Merlin: Ali ne znaš brat
-morda res ne, kakor ti ne pisat

Merlin: Razlika v minusu kapacitete je v korist on-offa
-pri katerih TČ pa je to, povej že enkrat :twisted:

Merlin: Pri 20 C enaka max.moč
- max moč pri 20 je za inverter nepomembna

Merlin: Edino minimalna moč pri 20c se razlikuje
- za kolikokrat se razlikuje? za 4X? -to pa je pomembno :!:

Merlin: Ampak koliko TČ pa gre pod 30%?
-večina z izjemo FW

Merlin: Ali HT gre na 17% moči?
-če merim električno moč je maximalna 6,5kW, minimalna pa 1,08kW (z OČ itd),