PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Večja ali manjša TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Letos bom v sklopu prenove hiše uredil tudi ogrevanje in najbolj bi mi v poštev prišla toplotna črpalka zrak-voda. Ker pa gre za hišo pritličje + mansarda, s tem da mansarda ni in še verjetno nekaj let nebo bivalna, ker za zdaj ni potrebe po prostoru, sem sedaj v dvomu, ali naj nabavim večjo TČ katera bi potem bila dovolj za obe etaži oz. ali naj vzamem manjšo, ki bo samo za pritličje in potem nekoč ob ureditvi mansarde, to manjšo prodam in šele takrat kupim večjo!
Če bi vzel večjo, bi to pomenilo, da je za 100% predimenzionirana in ravno tukaj ne vem, kako bi to potem delovalo oz. ali se lahko inverter prilagaja na tako majhne moči in kakšen je potem še sploh COP oz. izkoristek.

Podatki o hiši:
- Pritličje: 75m2
- Mansarda: 75m2 (za zdaj še ostaja ne bivalno)
- Pritličje: talno gretje
- Mansarda: talno gretje (to je le v načrtih za v prihodnosti, ko bomo še urejali mansardo v bivalno)
- Fasada: 15 cm grafinega stiropora
- Izolacija na montaplošči med pritličjem in mansardo: 15 cm steklene volne
- Izolacija pritličja pod talnim getjem: 10 cm stiropora + 2cm na sistemskih
- Izolacija mansarde proti strehi: 32 cm steklene volne (to je le v načrtih za v prihodnosti, ko bomo še urejali mansardo v bivalno)
- Okna; nova trislojna, 0,88
- Balkonov kot toplotnih mostov ni

Prosim če mi pomagate z predlogi kaj narediti, vzeti manjšo ali večjo TČ in kolikšno moč sploh naj vzamem. Nagibam se nekako bolj k inverterjem!
Hvala
Koliko spremljam je 9kw sigurno dovolj,ali pa manj.Ko boš ogreval mansardo bo poraba za 20% večja.
ker konec slovenije si to?
Mislim da če sedaj nabaviš TČ za končno varianto bivalne mansarde, ta v tem trenutku ne bo 100% predimenzionirana. Hočeš ali nočeš, je ta mansarda znotraj bivalnega ovoja hiše in najbrž nimaš izolacije med mansardo in pritličjem. Torej boš mansardo posredno grel in potreboval kakih kakih 70% končne potrebne moči.

Z invertersko TČ boš veliko tega presežka uspel zregulirati. V prehodnem obdobju ko bodo potrebe manjše pa boš lahko uporabil urnike.
Bistveno večje porabe zaradi predimenzionirane TČ ne boš imel. Nekaj € razlike, pa mislim, da ne upravičuje nabavo neke manjše TČ, čez nekaj let pa močnejšo....
Sam imam podobno dilemo (nadstropje+pritličje+nedokončana mansarda), vendar bom vzel TČ ki je dimenzionirana za vsa tri nadstropja. Kasneje dvomim da bo kdo želel kupiti rabljeno TČ. Ti pa predlagam da kljub nebivalni mansardi le to čimprej izoliraš proti strehi.
Jz imam 14kw inverter za 140 m2 pa ni nobene panike.

Pač dam ogrevanje na urnike če je treba. Tako da ne se sekirat.

Lani sem porabil za ogrevanje cca 150 evrov. Kot pravi Homer bi mogoče prišparal kak evro če bi imel manjšo TČ.
Vzameš 11kW Estio ali pa morda raje 8kW Daikin LT inverter brez zalogovnika -zadnja bi bila moja izbira.
Ali pa morda raje vzameš 9kW on/off -če tudi zalogovnik zraven, ne mene vprašat.
Migaj Napisal:Vzameš 11kW Estio ali pa morda raje 8kW Daikin LT inverter brez zalogovnika -zadnja bi bila moja izbira.
Ali pa morda raje vzameš 9kW on/off -če tudi zalogovnik zraven, ne mene vprašat.
Če ima vse talno, tudi pravilno dimenzionirana on/off ne potrebuje zalogovnika.

Tako je. Definitivno, 9-11 KW po izbiri. (invereter 2 ventliatorski)
Takole na pamet brez prezračevanja mora pri -15 nadomeščat cca 4kW izgub (izgube skozi ovoj - notranji dobitki).
Če prištejem prezračevanje (menjava zraka 1x na uro) pridem na cca 6kW.
Kateri 8kW inverter TČ zagotavlja pri A-7/W35 (vključujoč rezervo) moč ogrevanja 6kW :?:
V večjem mrazu po potrebi pomagajo grelci.
Na talnem v mrazu ni takega padca kapacitete ogrevanja, kot na radiatorjih, zato bi bila tudi 8kW Daikin LT zadosti.
Seveda nič ne škodi vzeti 11kW dvoventilatorske, samo take, ki zna delati na nizkih močeh (Fuijitsiu 11,2 HP gotovo ne, glede tega je najbojša 11kW Estia).

Ne nazadnje sam grejem cca 2X zahtevnejši objekt na 14 oz lahko bi rekli kar 11kW inverterju. Res je HT - samo imam radiatorje in ne talno.
Ali je minimum 10-ali 30% ni odločilen faktor. Bol je pomembno z koliko moči bo delovala blizu 0, če je invereter. Pa še to ni merodajno, ker je zopet veliko odvisno od uparjalnika.
Težave inverterjev okoli nule in veliki vlažnosti izvirajo iz nočne reducirane temperature.
Bolj kot ta je ponoči reducirana, bolj prav imaš Merlin s svojim opozarjanjem.
Kar je narobe pri nekaterih inverterjih je, da imajo že po privzeti vrednosti/tovarniških nastavitvah nočno temperaturo in temperaturo ogrevalne vode znižano.
In to ne samo za 1 ali 2 stopinji, pač pa za 5 in notranjo temperaturo na samo 18 stopinj.
In če potem želiš imeti zjutraj 22 do 23 -bi se TČ morala naprezati, pa ji vseeno pri -2 in 100% Rh lahko ne bi uspelo v kratkem času -npr do pol sedmih. Posledično bi bila TČ zjutraj glasna ter bi se pogosto defrostirala.

Zato pri meni zadnje 2 leti tudi ponoči ogreva na 22 stopinj (do stopinjo manj).
Zjutraj ob sedmih pa prede ko muca Big Grin , da jo pri odprtem oknu v spalnici skorajda ne slišim, čeprav je malodane pod oknom.
Iz dimenzioniranja TČ, npr:
- 9kW on/OFF
ali pa
- 11 kW inverter,
ne smemo zaključit, da ti 9kW onoffka daje enako moč v mrazu.

Nak, 11kW ti daje večjo moč v mrazu, kot 9kW TČ :oops:
Obe pa ti bosta dobro delali tudi okoli nule in visoki Rh,
če le inverterco ne boš takrat po nepotrebnem gnal do konca.

Različno dimenzioniranje izhaja iz dejstva,
da je 9kW on/off-ka v toplem veliko prej premočna, kot 11kW inverterca :wink:
Premočnost pa pomeni višjo porabo in večji račun za elektriko konec leta.
Migaj to samo deloma drži . Posebej sem pogledal 9KW on-0ff pri -7/35C ima 6,55Kw COP 2,9 pri -7/45 8,3Kw in COP 3 (ni napaka) in inverter 10Kw -7/35 8,72Kw COP 2,55, -7/45 8,16Kw COP 2,06 in obe imata pri 20/35C 13,6KW

Proizvajalec je enak. Pri talnem nobena ne rabi zalogovnika. (če je en krog)
Podatki pa so za maksimalno moč pri danih temperaturah. Inverter pa dela na maksimalni moči le pri najnižjih temperaturah. Zato je taka primerjava neuporabna.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi