PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj to pomeni iz strokovnega vidika, naj poda omaro odstranim talno potem, ko jo bom tam postavil????????
Cvetko:

Pomeni, da če veš kje bo omara tam ne daš talnega.
Ko bom pa omaro prestavil, prestavim skupaj s prostorom, kjer ni talnega????
Majčkeno pretiravaš in celo daješ krive napotke ljudem, ki berejo poste. Sicer imaš vedno možnost imet svoje mnenje, vendar pa je tale čisto ven. Podobno, kot bi svetoval soferju, naj nima rezervne gume, ker ima itak nove gume na vozilu, ko jo bo pa rabil, mu jo bodo pa po pošti poslali. Tole je tudi iz strojniškega vidika popolnoma razumljivo.
Cvetko, veš da ne morem biti tiho.
CvetkoP Napisal:Majčkeno pretiravaš in celo daješ krive napotke ljudem, ki berejo poste. Sicer imaš vedno možnost imet svoje mnenje, vendar pa je tale čisto ven.
Cvetko ne mi zamerit ampak glej ti s svojimi posti o tvoji oh in sploh regulaciji in razteznih posodah tudi daješ krive napotke ljudem, ki berejo te poste. Iz tega naslova zna biti več škode, kot pa ali bo pod omarami talno ali ne. Hočem rečt to, da ima alesnet legitimno vprašanje ali talno dati pod omare ali ne. Ti pa s svojo regulacijo in dimenzioniranjem razteznih posod negiraš veljavne in uveljavljene procedure, kot da bi danes negiral Darwinovo teorijo. Se strinjam je v tej teoriji še marsikaj nepojasnjenega ampak v glavnem pa velja. In sedaj povprečni bralec, ki bere tvoje poste dobi precej izkrivljeno predstavo o regulaciji in velikostjo raztezne posode. To še pa seveda ne pomeni, da nimaš TI prav. Samo nikoli ne napišeš argumentov zakaj je to tako, kot ti trdiš.

Drugače se pa strinjam s tabo, da je brez veze razmišljat ali bo pod omarami talno ali ne. Ko zidaš hišo imaš hočeš nočeš milijon pomembnih stvari za razmislit ampak tole bi pa vseeno štel med nepomembno.

Aja, pa čestitam, k novemu naslovu MODERATOR 8) . Zdaj imaš še več odgovornosti in si še bolj verodostojen tako, da bodo ljudje še z večjo resnostjo vzeli tvoje poste :roll: .

LP
phantom Napisal:@ Skaana:

verjetno so cevi iz PEx... cenovno so cca. kot alumplast ( z aluminijem debeline 0.2mm). ponavadi niso manjšega ( zunanjega) premera kot 16mm, stene pa so debeline do cca. 2mm. glede kvalitete ni panike, večinoma imajo garancijo 10 let, življensko dobo pa čez 25 let. konec koncev, so namenjene za talno ogrevanje :wink:

hja, izolacija... kot ponavadi, tukaj od nekaj viška ne boli glava. fajn je vsaj 3cm debeline za tip 'styrodur', na kar se položi še folijo ( z 'zračnimi mehurčki') in zadnji sloj s čepki. lahko se položi že plošče tipa 'vse v enem', ki so namenske in ponavadi malce dražje ( vendar položiš vse v enem kosu).

Zdaj pa razumem, hvala Big Grin . Mah glede izolacije si belim glavo zato, ker bomo verjetno lahko dali le 4cm stiropora. Ker je najvišje kolikor lahko gremo z estrihom brez talne obloge - 12cm. Sad Estrihar me "tolaži" s tem, da mraz še nikol ni iz zemlje prišel :? , pa se še vedno sprašujem, ali se ne bi blo bolje odpovedati opeki (ki mi je neznansko všeč) in položiti pač ploščice Cry .
He, he, Modri, si pa sila, ni kaj. Vse kar napišem izhaja iz prakse in to je težko dokazovat, stvar pač dela, ne glede na to, ali je računsko (po tvoje "teoretično) pravilno ali ne. Ti si dokazal, da je posoda premajhna, pa je pritisk v centralni še vedno previsok, tukaj je razlika med mojimi in tvojimi posti. Zdaj pa dovolj tega, v nasprotnem bom moral svoje poste brisat, ker so neumestni, :wink:
Cvetko:

Ne vem kaj se razburjaš, odpri Rechnagla ali podoben priročnik za ogrevanje in boš videl da se talnega pod mesto kjer je predvidena omara ne daje, ker enostavno zadeva tam ne bo nč segrela (strojniški vidik). Če nekdo ne ve kje bo mel omare naj ga da povsod, ali pa ne. Meni je čisto vseno. Slišal sem le neko pripombo da če ni talnega pod omarami se le te zvijajo in ker ne vem če je res sem prosil kakega mizarja za komentar. Mislim, pa da nam je vsem jasno, kje so omare v kuhnji (tam kjer je priključek za napo, priključek za korito..), v dnevni (tam kjer je priključek za TV) v utility (pralni stroj, sušilni stroj...). Ali ti o tem razmišljaš po ometih in po tlakih?
O aleluja, da je še vsaj nekdo pri nas, ki ve kaj je to Recknagel. Uf, sn že malo švical, da sem edini, ki tu noter gleda. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")buchstaeblichunichr("46")at/pcgi/aunichr("46")cgi?ausgabe=detail&alayout=326&aref=5[/url]

Cvetko: 2:1 za teoretike!! :lol:

LP
No kar se kuhinje tiče, bi se pa strinjal s tabo, ampak za ostale prostore pa nikakor. Sploh pa v čemu je problem, če je cev notri in greje, itak temperatura podna naj nebi presegala svojih 25 stopinj. Če pa gre za filozofsko vprašanje, potem pa je normalno, da ni potrebno.
Jaz pa sem nekje zasledil (se opravičujem, če sem narobe slišal - ne me potem napadat tukaj :wink: ), da talno tako ali tako greje bolj s sevanjem kot s konvekcijo, zato naj bi se talno polagalo tudi pod omare, saj se potem omara segreje in tudi ta potem seva toploto...
LP, Goran
Zanimiva teza, ki se mi zdi verjetna. Konec koncev vsako telo, ki ima višjo temperaturo kot okolica le to oddaja. Drugače pa se ne bat naših napadov, sajne grizemo niti se ne streljamo, pač ap malo bolj "napadalno" izmenjujemo mnenja. Pa se malo dokazujemo, vsaj nekateri !!!!!
Ali talno gretje izklapljate oz. nastavljate nižjo temperaturo npr. ponoči ali kadar ste v službi ?
Ni smiselno, ker je odzivanje predolgo, poraba pa majhna.
Dovolite mi, da se umešam v debato okrog polaganja talnega. Ocenjujem, da je problem površin, ki so pokrite s pohištvom sledeč. Pohištvo predstavlja za prehod toplote v prostor dodaten upor. Zaradi tega se npr. pod omaro tla močneje segrejejo, dosežejo višjo temperaturo. Verjetno ni najbolj ugodno, če imamo del estriha na višji temperaturi (različna diletacija), ne trdim pa, da je nevarno, da kaj poči. Ker doseže beton višjo temperaturo, se na teh površinah povečajo toplotne izgube skozi pod njim ležečo izolacijo. Višja temperatura je predvsem nevarna za lesene talne obloge. Za samo pohištvo pa po moje to ni problematično. Vsa ta debata pa odpade, če stoji pohištvo na nogicah, ki so vsaj nekaj centimetrov visoke (če kuhinja recimo nima cokla). Takrat zrak zaradi konvekcije kroži tudi pod pohištvom in lepo ohlaja tla.
Kljub vsemu pa sem tudi sam položil talno povsod, saj sem tako bolj svoboden pri postavljanju pohištva.
mislim da je praktično gledano edino pravilno, da se talno gretje polaga po celotni površini prostora ne glede na pohištvo. Ker nikoli ne veš kje bo le-to stalo.

Kar pa se tiče izklapljanja ima CvetkoP popolnoma prav. Ni smiselno zaradi predolgega časa odzivanja na spremembe.
Poznam celo primere (in verjamem jim), ki trdijo da so v primeru izklapljanja talnega ogrevanja ponoči porabili več energije kot pa če je bilo skozi v pogonu.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi