PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevalnega sistema - novogradnja 150m2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mislim, da bo na koncu varianta toplotne črpalke pa predpriprava za kolektorje (speljane cevi do pod strehe), če bi jih naknadno dal na streho.

Razmišljam pa, da bi dimnik prestavil bližje dnevni sobi, da bi lahko umestil tja kaminsko peč (za vsak slučaj). Eden od razlogov za osnovni načrt (polena, peleti) je bil, da imam na voljo gozd in drva doma.

Tole bi znalo biti ceneje kot prvotni plan...
Dokler se bomo ob lastnem gozdu greli na elektriko, še ni se krize.
Drva se da tudi prodati, pa je zopet ogrevanje zastonj ali pa še ceneje.
Preberi se še enkrat in zamisli se ob tvojem zadnjem stavku. Zadeva, kot si jo zapisal, je :roll: Big Grin Big Grin
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Trenutno so moderne toplotne črpalke a kaj bo čez nekaj let bo pokazal čas
Realnost.
Citat:Drva se da tudi prodati, pa je zopet ogrevanje zastonj ali pa še ceneje.
Res je, če jih prodaš 3 x več kot bi jih pokuril.

Nekateri raje naredijo nekaj dni akcijo za 30 pm drv in jih prodajo, grejejo pa se z TČ; drugi pa naredijo 10 pm drv ter jih vsak dan devajo v peč.
Prvi rabijo vsaj 3 ha nižinskega gozda, drugim pa zadošča 1 ha.
Nimam časa - sem v penziji!
[quote="zdravapamet"]Če bi poslušal nekatere, ki poudarjajo le razmišljanje kdaj se ti bo pa to izplačalo bi naredil tole.
Bojler na elektriko 80 l.
Kamin v dnevno sobo.
V kopalnicah mogoče elektro radiator.
In doba Kremenčka-šparavčka naj se začne.
Tako je bilo nekoč davno. Se ti pa investicija zelo hitro povrne !!!!!

[Pobrisal komentar!!!
Morda nisi dojel sarkazem?
jaz sem ravno tako v fazi izbire korilnega sistema pa bi rad slišal tudi kakšno mnenje forumašev ki so to vajo že dali skozi.
in sicer gre za novogradnjo 200m2 ogrevanih. V mislih imam peč polena / peleti v kombinaciji +zalogovnik ter sončnimi kolektorji za sanitarno vodo (oz. lahko tudi opcijo z dogrevanjem) . Primarno bom kuril z drvi , saj mamo doma ful gozda.
zanima me kaka je predvsem razlika med dvokuriščno in enokuriščno varianto, kjer so kar razlike v cenah. Kje je tista optimalna cena za cel zgoraj opisan komplet, saj je razpon kar velik.
Jernej12: imaš svoj gozd in voljo/čas/opremo za pripravo drv ter prostor za sušenje in shranjevanje. Drvokurjači poročajo, da je najugodneje kuriti najmanj 2 leti zračno sušena drva.
Novogradnja bo predvidevam narejena s sodobnimi materiali in tudi izolirana po sodobnih načelih.
Ostaja samo vprašanje (ki si ga moraš odgovorit sam), koliko imaš časa za kurjenje in povezane komoditete.
Dražja uplinjevalna peč ima velik nalagalni prostor, skupaj z hranilnikom ti omogoča zakurit enkrat dnevno, včasih tudi na dva dni.
Cenejša klasična (ali dvokuriščna) ima mali nalagalni prostor in je avtonomija kurjenja manjša. Rešuje te sicer drugo kurišče, vendar moraš zanj pelete kupit in uskladiščit.
Preišči forum in najdi uporabnike različnih sistemov in se z njimi dogovori za ogled.
Morda se že javijo v temi.
zdravapamet Napisal:Nekateri pravijo, da se ne splača investirati 10.000€ (in več :!: -opomba Migaj) v naprave,
ki delujejo 20 do 25 let. Kupiš poceni inverterja in po desetih letih ponoviš vajo: 7-8.000€ X 2.
Matematika tudi šparavčku pove, kaj je bolje.
Trenutno so moderne toplotne črpalke, a kaj bo čez nekaj let, bo pokazal čas.
To zadnje drži, kot pribito.
25 let pa bi bilo treba najprej doživeti, brez da se kaj pokvari(nerentabilno popravilo) ali postane neekonomična :oops: -jamčiš?
Jernej: zakaj dodatno pelete ?
Koliko (tople) vode porabite dnevno (kolektorji). V primeru majhne porabe se ti kolektorji dolgo ne bodo amortizirali.
Rajsi daj malo večji zalogovnik, če le imaš prostor oziroma ustrezno odprtino. Sicer pa 200m2 v neki normalnem podnebju je drobiz za sodobno uplinjevalno peč. Jaz se upam z mojo poceni 30kw ogrevati vsaj 500m2. Je pa res da bi moral pogosto jo nalagati.
8kW TČ + 300l bojler za sanitarno vodo (ogreva se izmenično bojler ali talno) - to je vse kar potrebuješ :wink:
Lastna drva naj mu pa v gozdu gnijejo?
Podobno izjavo je dal zlahtnik za elko pred leti.
Drva so v primeru lastnega gozda dolgoročno dobra, morda najboljša rešitev -je pa treba delat.
Bonus ogrevalne TČ, je topla voda poleti za cca 10€ mesečno.
1 2 3
Iskanje po temi