PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin - koliko ga dejansko uporabljate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Daj še sliko, pa bomo bolj verjeli Smile

Saj ne zato, ampak ziher lepo izgleda...
No jaz na kombinacijo TČ in kamina gledam tako kot Fantocci.
Kamin bi imel rad zaradi ogrevanja, ambienta in backupa če ni elektrike. Zato bi šel v toplozračni kamin.
Potem rabiš pa še nekaj da ti pogreje vodo in pa talno. Idejo sem imel, da bi dal neko kitajsko TČ.
Ker bi kuril več ali manj bi bila TČ bolj za vodo in prehodni čas.

Poleg tega v prehodnem času, ne samo da TČ dela učinkovito, tudi potrebe po energiji so minimalne in tako v prehodnem obdobju s kaminom bistveno prej zakuhaš hišo. Al se motim?
Fantocci: saj sem fotko objavil še v fazi gradnje.... je nekje v albumu ;-)
Govori seveda o fotki lončene peči :twisted:
Uporabljamo ga nič, pa še to malo.... Vgradili smo ga predvsem na željo boljše polovice, da bo malo romantike v hiši, pa malo tudi kot sekundarni vir ogrevanja v kolikor ne bi bilo elektrike... Ker zaradi pomanjkanja časa tudi ni časa za romantiko (beri:kurjenje kamina) in ker tudi izpadov elektrike ni, ga to zimo še nismo zakurili in kolikor zgleda, ga tudi ne bomo.
Da ne bo dobil kamin drugega kurjača Smile
Jaz bi na avtorjevem mestu premislil o prostostoječi kaminski peči s čim večjimi vrati. Za spodoben denar se dobi lepe primerke, pa še obzidavati ni potrebno. Ko se je naveličaš, pa jo vržeš ven.
medo9 Napisal:Fantocci: saj sem fotko objavil še v fazi gradnje.... je nekje v albumu ;-)
Govori seveda o fotki lončene peči :twisted:

Da da, o peči... Tiste druge fotke raje za privat album obdrži Smile
(da ne bo kot pri Severini...)
Uporabljam za gušt, vsak drugi dan po par polen. Pri ležanju na kavču odlično prileže še sevanje toplote, čeprav imam s TČ temperaturo 23,5. S kaminom pride na 25 ali več . Pečem še kostanje, ribe in ostalo 1x na teden Smile

Stopnice do mansarde so oddaljene 7 m, vendar so gori bolj malo ogreje direktno, se pa čez noč toplota itak razporedi po celi hiši.

Pokurim 2m3 na sezono.
temp Napisal:Vprašanje za tiste ki imate kamin toplozračni kamin in po možnosti odprto stopnišče v mansardo. Ali se mansarda ogreje tudi brez napeljanega razpiha v mansardi? Kakšen vpliv ima kurjenje v pritličju na temp zgoraj?

Mi imamo v dnevni sobi galerijo, to pomeni da je 70% dnevne sobe odprte v prvo nadstropje. Izpih pa imamo narejen v smeri jedilnice in vhodnih vrat.

Posledično kurjava spodaj tudi zadovoljivo segreje prvo nadstropje.
Kamin uporabljam vsak dan, celo zimo. Primarno gretje je centralna na plin (LPG), vendar skušam čim več segrevat z kaminom. Segrejem celo hišo 110m2, poraba cca 4m dru. Imam pa prostostoječi kamin Haas & Sohn 7kw.
Temperaturo imamo med 22-24°C.
Enako kot ''mbor'' pred mano. Ogrevam na plin, toplozračni kamin kurimo 6 dni na teden. Vgradnja ena boljših odločitev. Stoji v dnevni sobi, za vogalom stopnišče v mansardo. Vgradil sem dodatno rešetko na stopnišče..in po želji spuščam topel zrak v dnevno ali na stopnišče. Edino moral sem prestavit termostat peči iz dnevne ven..ker mi je kamin rušil regulacijo..
Moje mnenje..če ga ne nameravaš kurit..je za romantiko bolje peljat ženo parkrat na leto v toplice.
Se strinjam glede romantike.

Men je prav tako termostat narobe hodil. Sem dogradil brezžičnega in ga postavil v otroško sobo. Ostalo pa naredijo termostatske glave po prostorih. Je pa centralne zelo malo. Ker imam dvojček, sem porabo primerjal z sosedom in bo investicija vnjena v cca 2 sezonah. ( letos je 2ga) Investicija v kamin in dimnik je bila 2k€.
temp Napisal:Vprašanje za tiste ki imate kamin toplozračni kamin in po možnosti odprto stopnišče v mansardo. Ali se mansarda ogreje tudi brez napeljanega razpiha v mansardi? Kakšen vpliv ima kurjenje v pritličju na temp zgoraj?
Imam toplozračni kamin nad kaminom imam odprto stopnišče in mi zgornje nadstropje ogreje komplet 4 sobe in kopalnico,tako da moram na stopnišču nastavit plehnato oviro,da toploto delno usmerim v srednjo etažo.Ne uporabljam nobenega razpiha,čeprav sem razmišljal v tej smeri,ni potrebe.
Tudi jaz nimam nobenih razvodov, ker jih zaradi galerije ne potrebujem.
Sem pa že večkrat napisal, da sem bil v brunarici (pri bivšem forumašu, ki žal ne piše več na forumu), ko je bilo zunaj -5, pa je bilo zgoraj prav tako toplo v vseh prostorih (topel zrak je šel po stopnišču zraven takrat še neobzidanega kaminskega vložka).
Praktično celo pritličje je en prostor; blizu stopnic pa imam kamin. Ko zakurim se kljub dobro izolirani hiši prostor ne pregreje, ker gre velik del toplote po stopnišču gor (konvekcija, kamin nima razpiha). Tudi jaz sem naštimal pod stop eno oviro, da se zgornje nadstropje ne segreje preveč. Zakurim cca vsak drug vikend. Je pa kurjenje neodvisno od mraza, ker TČ itak vzdržuje konstantno temperaturo prostora. Naložba v kamin se mi zdi odlična, sploh zato ker sem velik del obzidave napravil sam in potem se mi fajn zdi ko kurim:-) Edin minus je pospravljanje pepela (dnevna soba) in čiščenje šipe. Ampak več kot odtehta romantiko in lenuharjenje na kavču, ko se zaradi gorkote nobenemu nič ne ljubi:-)
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi