PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
So pa na objavljenih listkih meritev drva enako suha, čudi me da je kurivo povsod z isto stopnjo vlage (20,5 ) do desetinke natančno.(različne stranke, različni termini) Kaj ga mogoče, merilec prinese s sabo zaradi točnosti meritev? Confusedhock:
Ekole še moje

Drva suha --cca 15%
Peč--HERZ Firestar 18kw

Meritev začeta,ko je kotel že bil v fazi regulacije.Slabo urco potem,ko se je zakurilo.

Priložene datoteke
.jpg   meritvex.jpg (Velikost: 63,85 KB / Prenosi: 616)
@picas55 to imaš v mislih verjetno meritve s DELTO 2000 kaj ne ??
S to aparaturo se upravljajo meritve za vse kurilne naprave ( od plina ,pa do sekancev )
je treba prestavit samo režim meritev energentev pa je .
Vlažnost polen pa se pri tem aparatu žal ne da spreminjat, zato so pri DELTI fiksni glede vlažnosti kuriva.
Pri vseh tistih ,ki sem bil poleg in smo delali meritve so bila drva še za kakšen procent bolj suha.
Bistveno pa te procenti ne izboljšajo in ne poslabšajo samih meritev.
Takole nekako pa zgledajo aparature ,ki merijo DP. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mru.si/img/upload/attachments/Informacija-01-2012.pdf">http://www.mru.si/img/upload/attachment ... 1-2012.pdf</a><!-- m -->
V samem prospektu lepo piše ,kako hitro se z...e aparatura ,če se delajo meritve na kotlih kjer je energent bio masa..
lp cratos
Zato mi ni hotel opraviti meritev na kotlu s peletnim gorilcem. Bi pa s temi filtri in
s pošteno ceno verjetno, bila zaželjena meritev, ne zaradi hvaljenja v oštariji kolikšen,
izkoristek imaš na kotlu, posebno pri kotlih s prigrajenimi gorilci) marveč, da vidiš koliko onasnežuješ okolico (seveda, če ti je za to kaj mar)in predvsem o pravilnih nastavitvah.
picas55 Napisal:So pa na objavljenih listkih meritev drva enako suha, čudi me da je kurivo povsod z isto stopnjo vlage (20,5 ) do desetinke natančno.(različne stranke, različni termini) Kaj ga mogoče, merilec prinese s sabo zaradi točnosti meritev? Confusedhock:

Meritev vlage očitno niso naredili, pa so pustili kar je pač bilo nastavljeno v merilniku. Vsebnost vlage seveda močno vpliva na skupen izkoristek med vloženo in dobljeno energijo, ki pa je sicer zelo zaželeno, da se ga objavi vendar je zato potreben kalorimeter ali pa dokaj natančen odčitek vsaj treh temperatur v zalogovniku pred in po kurjenju.
Za oceno kotla pri nakupu pa so bolj zanimivi CO podatki, ki pa so iz lističev dobro razvidni.
Škoda ker naše zakonodaje še ni, da bi lahko vsi skupaj vedeli katera je spodnja meja CO. Je pa dobro da je čim nižja, ker bo nekoč to uporaben podatek.

lp
Verjameš ali ne saj vidiš ,da imajo vsi merilni lističi fiksno nastavitev vlažnosti lesa 20,5%
ali je to Delta ali pa Nova . Odstopanja so lahko 5% pri meritvah zaradi vlažnosti kuriva v plus ali minus.Ponavadi so polena presuha in ne prevlažna ,se pravi da da je v polenih nekje 15% vlage,ali celo manj kot 20,5%.-//- pa je vzeto neko povprečje. Vlažnost polen vpliva največ na meritve izkoristka se pravi kratice ETA
Če primerjam merilne lističe od kurjach-a

pa meritve ki sva jih delala s (verjameš ali ne )že tukaj je razlika pa sta oba kotla Herza le da je eden 17 Kw drugi pa 2o Kw nazivne moči .

Čas meritve-------11.15-----11.20----11.25----11.30-----11.35------11.40
Temperatura dp---172 -----170-------173------173--------165--------171
Kisik v dp----------11,3----11,2-------11,1-----10,5--------11,1--------12
Lambda------------2,17-----2,15-------2,13-----2,01--------2,11--------2,36
CO (ppm)----------35--------153--------71--------55---------56-----------44
CO2-----------------9,5-------9,8---------9,7-------10,2-------9,9----------8,9
ETA-----------------88,3-----89,5--------89,1------89,6-------89,7---------88,4
Jaz imam MRU-ja in Eurotrona. Z Eurotronom smo merili in dodelovali gorilnike za biomaso par let. Če mu dodaš filter trdih delcev sploh ni problemov
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Telmos

Smo imeli filter na MRU, sicer bi poškodovali CO celico.

lp
cratos Napisal:Verjameš ali ne saj vidiš ,da imajo vsi merilni lističi fiksno nastavitev vlažnosti lesa 20,5%
ali je to Delta ali pa Nova . Odstopanja so lahko 5% pri meritvah zaradi vlažnosti kuriva v plus ali minus.Ponavadi so polena presuha in ne prevlažna ,se pravi da da je v polenih nekje 15% vlage,ali celo manj kot 20,5%.-//- pa je vzeto neko povprečje. Vlažnost polen vpliva največ na meritve izkoristka se pravi kratice ETA
Če primerjam merilne lističe od kurjach-a

pa meritve ki sva jih delala s (verjameš ali ne )že tukaj je razlika pa sta oba kotla Herza le da je eden 17 Kw drugi pa 2o Kw nazivne moči .

Čas meritve-------11.15-----11.20----11.25----11.30-----11.35------11.40
Temperatura dp---172 -----170-------173------173--------165--------171
Kisik v dp----------11,3----11,2-------11,1-----10,5--------11,1--------12
Lambda------------2,17-----2,15-------2,13-----2,01--------2,11--------2,36
CO (ppm)----------35--------153--------71--------55---------56-----------44
CO2-----------------9,5-------9,8---------9,7-------10,2-------9,9----------8,9
ETA-----------------88,3-----89,5--------89,1------89,6-------89,7---------88,4

Narobe si razlagate :wink: . To pomeni, da je max. vsebnost CO2 v izgorelih plinih 20,5% Lambda 1. (brez presežka zraka).

Meritve izgorevanja kotlov na biomaso (slabih) je za dimni analizator uničujoče opravilo. Že ena sama slaba meritev lahko privede do uničenja celic. Sam osebno z mojim instrumentom ne bi izvedel meritev, če bi meril neznano napravo. Zavedati se je potrebno da je strošek popravila lahko zelo visok.
Na MRU se CO celice ne da poškodovati, ker ima avtomatsko prepihavanje le te ob preseganju vrednosti, ki jo nastaviš. To se je dogajalo resnim instrumentom le pred 1997. Se ukvarjam s tem že dobrih 25 let, premenjal sem že 6 različnih, pa tudi servisiral sem jih pred Zvonetom.
Seveda se z nepravilno uporabo lahko zelo hitro uniči celice, zapaca filtre.... Vendar pa bi tak znalec, kot si ti merlin, moral vedeti, kdaj ga lahko vtakne in kdaj ne. To se pa že na prvi pogled vidi in občuti.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Glavno, da si se oglasil in me podučil, ker tega nisem vedel. :lol: :lol: :lol:
MRU delto proffi sem si lastil in vem, kakšen instrument je in kako deluje. In za meritve takšnih kotlov z osnovno CO celico in brez dodatnih predfiltrov ni najbolj primerna.

Sicer pa vsakdo lahko počne z svojim instrumentom, kar želi.
Evo tukaj je živi dokaz ,da nekateri serviserji nebi nikoli izmerili DP pri kotlih na Bio maso.Ker vsi ne uporabljajo pred filtrov in imajo svoje aparature samo za meritve plinskih in oljnih kurilnih naprav.
Pri dimnikarski službi pa je prav tako.
Ni problem merit in izmerit, če veš kaj dobiš ven. Če pa je kotel, ko ga odpreš še poln katrana .....
Mi iz stare šole smo najprej pogledali kaj je, vizuelno spremenili na tisto, kar naj bi bilo in nato pristopili k meritvam. Seveda pa je najlepše meriti kondenzacijski plinski ali pa oljni kotel. Skorajda nič ne stane, zato več ostane!
Merlin1 Napisal:Ni problem merit in izmerit, če veš kaj dobiš ven. Če pa je kotel, ko ga odpreš še poln katrana .....

Saj ne veš zato, se pa dela meritve. Je pa res tudi to ,da je brez zveze delat meritve pri klasičnih kotlih,kjer se že tako ali tako ve da prašni delci presegajo 10.ooo ppm
CO pa je tako visok ,da ga aparatura sploh ne zmore izmerit.
Drugače je pri uplinjakih tam je malo več možnosti ,da nastaviš zraka
( PRIMAR ,SEKUNDAR ).
lp cratos
1 2 3
Iskanje po temi