PodSvojoStreho.net
Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance (/showthread.php?tid=60673)

Strani: 1 2 3

Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - Verjameš ali pa ne - 14.2.2015

Obstaja kar nekaj meritev v raznih temah, ki pa jih je težko izluščiti in porabiti za kakšno svojo odločitev. Kot samograditelj kotla na drva sem po končanem delu tudi sam ostal v prostoru negotovosti ali je projekt uspel ali pa ne. Predvsem pa namenjam temo tistim, ki se odločajo o nakupu novega kotla, podatki pa naj bi bili v pomoč pri vaši odločitvi. Upam, da bodo vsi ki ste že objavljali meritve, da jih v to temo prilepite še enkrat ali pa vsaj nalepite link do strani, kjer se podatki nahajajo.
Zavedam se, da tema ne bo zrasla hitro in je zato potrebno nekaj finančnih sredstev da se take meritve opravi, pa vendarle vas vabim, da po svojih močeh in zmožnostih poskusite naročiti in opraviti meritve na vaših kotlih in z rezultati poskušate pomagati pri odločitvah nakupa in s tem morda pripomorete tudi k čistejšemu okolju.

Ker točnih navodil-protokola meritev nisem našel napisanih sem s pogovori prišel do smernic, ki se jih poskušajte tudi sami držati. Le na tak način bodo meritve vsaj približno primerljive.

lp

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - Verjameš ali pa ne - 14.2.2015

Danes sva se s Cratos-om oglasila pri forumašu nisus-u, ki ima kotel Herz Firestar.
Meritev smo opravili z instrumentom MRU DELTA-65. Prva meritev je bila mogoča že po 20 minutah kurjenja. Naslednje meritve pa so merjene po približno uri in pol. Faza gorenja je bila vplinjevalna, kar pomeni, da so bila polena na vrhu še cela nedotaknjena, spodaj pa je bilo intenzivno gorenje. Meritev je potekala neprekinjeno vseh 25 min in sicer prvih pet meritev pri maksimalni moči (po njihovem programu za meritve dimnikarja), zadnja meritev pa je kotel že preklopil v normalno delovanje z zmanjšano močjo. Povprečje meritev se da iz rezultatov dokaj dobro izračunati in znaša za CO približno 70 ppm. Rezultat CO 153 ppm je trajal zelo kratko, večinoma pa so vrednosti nihale okoli 70 ppm.

Čas meritve-------11.15-----11.20----11.25----11.30-----11.35------11.40
Temperatura dp---172 -----170-------173------173--------165--------171
Kisik v dp----------11,3----11,2-------11,1-----10,5--------11,1--------12
Lambda------------2,17-----2,15-------2,13-----2,01--------2,11--------2,36
CO (ppm)----------35--------153--------71--------55---------56-----------44
CO2-----------------9,5-------9,8---------9,7-------10,2-------9,9----------8,9
ETA-----------------88,3-----89,5--------89,1------89,6-------89,7---------88,4

lp

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - cratos - 14.2.2015

No temu se lahko reče odličen kotel in odličen rezultati meritev..

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - taubi - 14.2.2015

Bi imela vrejetno na Igeniumu več sogovornikov kot pa tule Big Grin

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - cratos - 14.2.2015

Ja res ,samo ni bil to namen.Na igeniumu so tako ali tako polni sami sebe.Hoteli smo predstaviti
meritve na tem forumu ,da bi mogoče kakšnemu kljub temu vzelo sapo,za primerjavo naprem drugim Mercedez kotlom. Je pa malo kotlov ,ki presežejo te rezultate meritev.

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - CimaBella - 15.2.2015

Cratos, daj še tvoje meritve objavi, ali pa vsaj link na tisto stran.

Mogoče ne bi bil odveč še podatek o izkoristku prenosa toplote na sistem oz zalogovnik. Jaz sicer nisem opravljala meritev tehničnega izkoristka, vendar se ne morem znebiti občutka, da je bil tehnični izkoristek pri mojem kotlu vedno ok.

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - jokovot - 15.2.2015

@Verjameš ali pa ne
Hvala ti za podatke, toda vedi nimam pojma o čem se gre. Vsaj jaz.
Če bi imel pripomoček pa da si izmerim peč,tabelo za primerjavo, vedi da bi se odprla debata.Mislim pa da tudi drugi na tem forumu, ne vedo kaj dosti o teh številkah.
Tako pa lahko samo čitam to kar si spisal.
Lepo pustno nedeljo.

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - Brezdomec - 15.2.2015

Pri eni meritvi ne more biti diskusije. Zato si bom drznil prilimati še par primerov, za katere vem iz drugih tem.

Izkoristek (ETA) je približno enak in par % izboljšanje ponavadi pomeni par karjol drv/pelet manj na leto. Razlike so predvsem v emisijah CO in NOX, malih trdih delcev pa se zaenkrat še ne meri.

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=60325&start=210]Peleti, mislim da kotel Centrometal, takrat še brez zalogovnika:[/url]
stepski Napisal:a je kdo omenil meritve... :wink:

colinmcrae

sicer iz tele teme ( <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=41993&p=369680#p369680">viewtopic.php?f=7&t=41993&p=369680#p369680</a><!-- l --> ) tole je meritev ob menjavi turbolataorjev, kako naj rečem iz "fedrastih" na "spiralne"...

Meritve po novem, desno stare, levo nove...izboljšanje nekje 2 procenta... Smile ali v mojem primeru nekje na letni ravni 160kg peletov...

Tplin 168,8 --- 159,0
Izgube 11.2 --- 9,3
CO2 9,3 --- 10,3
CO 189ppm --- 221ppm
O2 11,2 --- 10,2
CO/O2 217mg --- 230mg
Tzraka 22,2 --- 20.7
Lambada 2,16 --- 1,96
Vlek -0,34 hPa --- 0,34hPa
Tkotla 70stopinj --- 76stopinj

sam sem imel opravljenih kar nekaj meritev, v resnici je od njih ostalo samo tole... ( pač takrat nisem vedel da meritveni lističi popolnoma obledijo, da bi jih vsaj skopiral... )

pri napovedi tvojih temperatur sem izhajal iz tega, ker se pogovarjamo o peletnih pečeh... je pa res da mi jih je v drvnem delu uspelo iz cca 300 spraviti na 220, ( s čim, mislim da si videl slike)... moram pa še dati opraviti meritve, da vidim kaj sem v resnici naredil... moja napaka, priznam...

Zase lahko rečem, da dokler nisem imel zalogovnika sem peč in ogrevanje "fural" na 20kw sedaj z zalogovnikom na 30- tih..

in mogoče samo še eno pojasnilo, ko sam govorim o razmerju 1 proti 2 imam v mislih celotni paket ob zamenjavi peči, torej peč z boljšim izkoristkom od stare, verjetno tudi boljše vodenje le te, pa saj veš kaj mislim, neke malenkosti na katere se 20 let nazaj nismo ozirali, oziroma jih poznali...

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=28&t=43018&p=470915#p470915]Predelan uplinjak Orligno 250:[/url]
jankol Napisal:Obljuba dela dolg.

Danes sva z Cratosom naredila meritve dimnih plinov na predelanem in izboljšanem kotlu Orligno 250. Cratos je pripeljal s seboj strokovnjaka za merjenje dimnih plinov z merilno opremo.

Da se spomnimo, to je kotel, ki nima nobenega vodenja. Vse je potrebno nastaviti na oko. Nima Lambde in ostalih pomagal.

Stare meritve pa preglejte nekaj prispevkov nazaj.

Kotel smo zakurili in počakali, da se je segrel na 80 °C. Potem, pa smo začeli delati meritve.

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?42/Lf/44lBIonE/hpim1911unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/42/Lf/44lBIonE/hpim1911unichr("46")jpg[/img][/url]

Na merilnih lističih se lepo vidi, kako se je kotel stabiliziral in kako so vrednosti prešle v optimum. Big Grin

Izgorjevalna keramična komora narejena po Cratosovi zamisli je na kotlu pokazala vse svoje zmožnosti. Seveda pa tudi kurjač. Idea

Bolje je že bolj težko, ker gorenje je skupek samih kompromisov.

Novo ime kotla Trabi-TT bo kar pravšnje Big Grin

Lp Janko
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=28&t=43018&start=1095]Mislim, da Funke Sigma:[/url]
matejcek Napisal:Zdravo
Tukaj so rezultati današnjega dne. Moram reči da sem z delom treh mojstrov, ki so bili danes na delovnem obisku, zelo zadovoljen. Jankol mi je dal veliko koristnih informacij glede temperatur v komori. Prišli smo do zaključka, da Estyma elektronika ni sposobna krmiliti obeh motorjev. Zato smo motor za primar kasneje odklopili. Na prvih treh listkih so rezultati(kjer so obe lopute za zrak krmiljene ročno), na zadnjih dveh listkih, pa je primar nastavljen na cca 20-25%, kar se je izkazalo za optimalno (temp pri izhodu iz komore 750-780°C), sekundar pa je lovil 6% kisika. Stvar sedaj deluje veliko bolj umirjeno na nižjih temperaturah v komori. Vsem trem bi se še enkrat zahvalil za pomoč.
@Cratos: stanje v komori pa še nisem slikal, ker je zaslonka prevroča.
LP
[attachment=o16944]
Matejček

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - Verjameš ali pa ne - 15.2.2015

jokovot Napisal:@Verjameš ali pa ne
Hvala ti za podatke, toda vedi nimam pojma o čem se gre. Vsaj jaz.
Če bi imel pripomoček pa da si izmerim peč,tabelo za primerjavo, vedi da bi se odprla debata. Mislim pa da tudi drugi na tem forumu, ne vedo kaj dosti o teh številkah.
Tako pa lahko samo čitam to kar si spisal.
Lepo pustno nedeljo.

Se strinjam, da so podatki neberljivi za tiste, ki jih nikoli niso uporabljali. Pravzaprav je podatek, ki res pride prav izmed naštetih eden sam in to je CO, ki buri duhove in nenazadnje komu tudi skrajša življenje zaradi uhajanja iz kurilne naprave.
CO je po mojem mnenju poleg NOx, ki pa ga žal nismo mogli izmerit, ker navedeni merilnik ni imel vgrajene te kemične celice, s katero bi lahko izmeril tudi to vrednost.
Vrednosti pod 1000 ppm so pri slabše kakovostnih kotlih redkost. Izmerjene vrednosti ki sem jih prikazal na začetku teme pa so zavidanja vredne. Povprečje 70 ppm si lahko pri svojem kotlu le želimo.
Omenjeni kisik je izmerjeni kisik, ki ga še vsebujejo dimni plini in je ostal neporabljen v procesu gorenja.
CO2 je podatek, ki je matematično izračunan na podlagi kisika in je verjetno bolj poznan.
Že pri meritvah svojega kotla sem prišel do spoznanja, kaj dejansko pomeni dober kotel, vendar sem v negotovosti iskal korenjaka, ki bo izmeril svoj (boljši kotel). Na podlagi rezultatov lahko sam uvrstim svoj kotel med slabše, ki se tem rezultatom razen v nekem ne naključnem izbranem času lahko približa vendar le na kratko. V celotnem kurilnem času pa seveda ni nobene primerjave.
Upam da koga ne prizadanem, vendar je nekaterim znano, da sem imel pred tem kotel ATMOS (nepredelan)in lahko povem, da je to glede meritev zelo slab kotel. S predelavo je Cratos dokazal, da je tudi ta kotel možno uspešno predelat in dobiti dobre rezultate. Kaj več o primerljivih meritvah tega kotla lahko naredi Cratos in rezultate pripne na to temo. Nekaj jih je že vendar ne za tako dolgo časovno obdobje.

Vsi ostali podatki pa upam , da so vsaj večini razumljivi in dokaj nepomembni. Rad bom odgovoril še na kakšno vprašanje če ni kaj razumljivo, vendar je treba upoštevati, da tudi sam nisem nek strokovnjak za tovrstne razlage. S težavo sem prišel že do omenjenega postopka meritve, ker na žalost te literature ni kaj dosti na netu. Vlade sicer na veliko govorijo o novih predpisih, o čistejših kurilnih napravah, vendar ne naredijo prav nič, da bi nam laikom razjasnili osnovne pojme na podlagi katerih bomo lahko v trgovini našli pravi izdelek za naša osebna merila.
Prav tako so redkobesedni tudi sami proizvajalci, nič kaj radi ne pišejo teh podatkov v svoje prodajne letake. Bodite pa prepričani, da te podatke imajo. Je pa težava v tem, da vlade ne predpišejo enotno napisanega protokola, ki bo potem nam dal jasno sliko o primerljivosti izdelkov.
Vse kar lahko rečem je to, da poskusite (reskirat) namenit nekaj 10 eurov za meritev svojega kotla in s tem nam vsem skupaj odpreti in usmeriti oči v resnico.

Verjamem, da te prispevke bere kdo, ki ve veliko več o tem in upam, da bo našel toliko korajže, da se bo s svojim prispevkom vključil in nam vsem skupaj postavil popolnoma nova merila pri izbiri nove kurilne naprave.

Upam, da sem vsaj malo približal namen te teme in morda tudi kaj malega pojasnil.

lp

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - jokovot - 15.2.2015

Prvo kdo sploh dela izmere, koliko stane kako časovno traja.
Sem naročil dimnikarju za izmero vleka dimnika in kaj leto naokrog in je premrlo, pozabil ni časa.Pa nič o tega. Za kaj drugega pa ga tako ne vprašam če sploh ima, če še tega ne naredi.
Pa hvala za odgovor.

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - picas55 - 15.2.2015

cratos.... Zanima me, koliko bi na meritve vplivala vgradnja lopute dimniškega vleka in na katere odčitke najbolj vplivajo spremenljive vrednosti dimniškega vleka na spodaj priloženi fotografiji.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.najdi.si/?42/Lf/44lBIonE/hpim1911.jpg">http://shrani.najdi.si/?42/Lf/44lBIonE/hpim1911.jpg</a><!-- m -->
lp picas

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - cratos - 15.2.2015

Meritve so dolžni opravljati dimnikarske službe. Ampak tu nastane težava! Morate vedeti,da
aparature ,ki se uporabljajo niso poceni in lahko tak aparat doseže ceno tudi 5.ooo€ zato se dimnikarske službe izogibajo tem meritvam ,sploh če so v kotlovnicah kotli na klasično izgorevanje ali pirolizni kotli ,ki so brez lambda sond in se nahajajo v spodnjem cenovnem rangu . Težava je tudi v tem ,da aparatura uporablja 4 celice in če bi dimnikarji vsakič merili dimne pline bi te celice zdržale eno kurilno sezono potem bi jih samo zavrgli.Ker pa so te celice poglavitne pri meritvah in glavna komponenta teh aparatov dimnikarske službe zavračajo meritve na kotlih na trda goriva.
Ni problem merit kotlov na plin in olje ,ker ni toliko ppm delcev ,kot pravim problem so trda goriva.
Same meritve ,ki jih opravljajo dimnikarji (so se gibale okoli 35€) kakšne so cene v letošnji kurilni sezoni nebi vedel. Meritev kotla na bio maso traja 45 minut.

lp cratos

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - cratos - 15.2.2015

[quote="picas55"]cratos.... Zanima me, koliko bi na meritve vplivala vgradnja lopute dimniškega vleka in na katere odčitke najbolj vplivajo spremenljive vrednosti dimniškega vleka na spodaj priloženi fotografiji.
Jah kako bi vplival regulator vleka na meritve DP ti nebi znal povedat ,ker še nisem bil nikoli prisoten ob taki situaciji .

Te meritve so bile opravljene na kotlu ORLIGANO s mojo predelavo IK .Ta kotel je brez lambda sonde in nastavljen na roke.
Sam vlek dimnika pri teh meritvah nima nekega vpliva.Na teh meritvah ima največji vpliv človek ,ki upravlja s loputami za sekundarni in primarni zrak.
Tebe je verjetno na merilnem lističu zmotil ravno vlek dimika in čisto drugačna meritev na vsakem lističu.
Pri kotlih na drva oziroma na pirolizo se meritve spreminjajo stalno.

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - folagra - 15.2.2015

Meritev opravil konec januarja.
Kombiniran kotel - gorilnik na pelete
Aparat priklopljen na kotel dobro uro.
Cena cca 32 € skupaj z DDV.

Re: Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance - cratos - 16.2.2015

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/download/file.php?id=6059&mode=view">download/file.php?id=6059&mode=view</a><!-- l -->
Še moje meritve ,ki so bile opravljene 3 leta nazaj. (prva meritev ,ki je bila narejena na mojem kotlu) datumsko se na lističu ne ujema ,ker ni bilo na aparaturi popravljeno leto ,pravilno je 2012
So bile slike meritev tudi novejše ,pa so se nekam založile na shrani.si
V vednost !!
Še nekaj moram povedati. Same meritve med različnimi kurilnimi napravami kot so kotli na pelete ,sekance in kotli na drva-pirolizno izgorevanje se med seboj po meritvah ne more primerjati.
Primerjajo se lahko samo meritve istih energentov.
lp cratos