Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
@korenje, @vuego je še enkrat objavil podatke v tej temi, tako da si jih tokrat bolj podrobno oglej.
@vincent, res je, imajo določene prednosti, tako kot jih ima tudi dvoslojna zasteklitev, vendar bi rad, da se v tej temi osredotočimo na ta del, ki je zelo slabo razumljen.
@vuego, zelo zanimiva tabela, ki si jo objavil. Meni najbolj zanimiv del, ki daje bolj poglobljen vpogled, je, da kljub temu, da je energijska bilanca pri dvoslojni zasteklitvi najbolj ugodna (celo boljša kot pri oknih Ug=0.6,g=0.6), je poraba na m2 površine manj ugodna. Do tega pride zato, ker sončnih dobitkov, predvsem v prehodnih obdobjih, ne moremo popolnoma izkoristiti. Pri masivnih hišah sicer nekoliko bolj, vendar pa je phpp v tem zelo slab in to preveč posplošeno (nepravilno ) upošteva.
Zelo zanimivo bi bilo, či bi z @JaBK lahko phpp izračun ponovila tako, da bi dvoslojno zasteklitev postavila samo na južno stran, kjer prihaja do večine sončnih dobitkov, poleg tega pa bi velikost steklenih površin zmanjšala za polovico. Sam napovedujem, da bo v tem primeru razlika med troslojno in dvoslojno zasteklitvijo še manjša, če ne celo že v prid dvoslojne zasteklitve. Pri tem se je potrebno zavedati, da gre za Ljubljansko kotlino, kjer je sončnih dobitkov precej manj kot v drugih koncih Slovenije.
Objave: 1242
Teme: 92
Ocena:
0
ti si ena "kotlina". še zmeraj ti ni jasno, da so razlike med 3 ali 2 stekli minimalne, kar se tiče pridobitka toplote na račun sončnega obsevanja. pa pozabi na tiste vrednosti g pa Ug pa ne vem kaj še, ker so to komericalne oznake.
Dejstvo je za govorimo samo o zasteklitvi, in če je enaka kvaliteta stekel pri 3 slojnem za 50% manjša prehodnost toplote (konvekcija) in pa 50% manjša prehodnost svetlobe v notranjost kot pri 2 slojnem. ampak, pri prehodu svetlobe je to tako, če 1 slojno prepusti 90% svetlobe, 2 slojno 80%, 3 slojno pa 70%, so to bolj zanemarljive razlike kot pri konvekcijskem prehodu, kjer so izgube na ta račun pri 1 slojnem recimo 70%, dvoslojem 35%, troslojnem pa 10%.
s tem da če se doda še low-e nanos na vse notrajne plasti stekel je 3 slojno v toliko večji prednosti, ker to zmanjša hladno sevanje od samih stekel v notranjost. to pomeni da je notranja šipa bolj topla z bolj podobno temperaturo kot so stene.
lahko gremo pa v ekstreme. 30 slojna zasteklitev. to pomeni skoraj 0kWh izgub na račun konvekcije. medtem ko 30 stekel še vedno prepušča nekaj svetlobe. recimo 5%. to je pa že nekaj.
Objave: 386
Teme: 4
Ocena:
0
Meni 2slojna nikoli ne tecejo. Malo zarosi 5mm robu to je pa vse. Imam pa vlago vedno okrog 50.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: Ug je komercialna oznaka 
komercialna vrednost, ki je neodvisna od vrste oken.
Ug je toplotna prevodnost okna kot celote (okvir + šipa + distančniki + ...). Je tehnični podatek izdelka. Običajno ga določi kakšen inštitut. Nekaj vzorcev praktično s preizkusom, ostale tipe in velikosti pa teoretično z upoštevanjem praktičnih preizkusov.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 3208
Teme: 61
Ocena:
17
Ug je za steklo (glass)
celotna prevodnost okna je Uw (window)
prevodnost okvirja je Uf (frame)
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhimunichr("46")si/reference/]arhitekt[/url]
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Žiga...jaz gledam okna pri nas v ljubljanski kotlini s tega vidika...pri boljši zasteklitvi imaš 24 ur dnevno manjše izgube...za dobrih 30%. Sonce pa prek zime skoraj ne pokuka izza sivine...in še ko in če je to za par ur...in takrat je res vseeno če je dvoslojno npr. 30 % bolj propustno za sevanje...5 ur obsevanja...potem pa spet 500 ur megle/oblačnosti/teme.
Če si na kakem osončenem delu slovenije...bi se mogoče splačalo preračunavat...a spet...izven sončnega obsevanja imaš pri dvoslojnem steklu mnogo večji občutek hladu.
Tako da spet...kakorkoli obrneš...ga 3 slojno zmaga.
Glede rošenja...pri troslojnem tega praktično ni...če že je je zgolj meglica. Pri dvoslojnem je to praktično pravilo...(res je če spodaj hajcaš radiator na 80 stopinj izničiš ta efekt).
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Ug je za steklo (glass)
Se opravičujem za zmoto. Sem gledal katalog nekega nemškega proizvajalca šip, kjer ima za šipo oznako Uv. Sem sklepal da bi Ug lahko bilo generalno.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Mi imamo 3S M-Sora Uw=0,86 in nikoli težav z rosenjem. Je pa zanimivo gledat v najhujši zimi, ko stekla zamrznejo z zunanje strani.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
@ziga
ne razumem katera okna naj prepolovim. vsa ali samo tista na jug?
v spodnji tabelli je površina oken in stekel enaka
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1E/Du/CMUqmpS/kalkulacijeunichr("46")png][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1E/Du/CMUqmpS/kalkulacijeunichr("46")jpg[/img][/url]
Objave: 386
Teme: 4
Ocena:
0
Levi kot je J. Kar vidiš je 22m2 okenskih odprtin, levo je še ostalih 8m2.
Rosenje sem izničil(minimiziral) s TGI distančnikom, ki ga lahko le toplo priporočam. (tudi za 3slojna)