Žerjavar Napisal:@:Berghaus. Verjamem, da si ti te stvari znaš sam izračunati.
Len sem, majke mi, ti ponavadi streseš račune iz rokava, reciva, da sem te malce izkoristil, medtem ko sem sosedu pomagal šolati škarpo :-)
Brez zamere, prosim.
Bi pa vprašal zadevico ali dve glede samega izračuna.
Latenca, ta verjetno ni upoštevana?
Potem......cena ogrevanja po kilowatu je vsaj po mojem mnenju zelo pretirana, tu govoriva o COP (0,12 napram 0,7) manj kot 2, kar ni realno. Celo ni realna če upoštevamo zraven ogrevanje sanitarne vode, ki dejansko zbija COP. Skupno s sanitarno vodo se COP bliža 2.5, torej brez vode bi si iskreno upal napovedati COP konkretno preko 3, mogoče celo 4? Potemtakem je cena po kilowatu 0,03 evra.
2500 kwh?? Tu pa definitivno nekaj ne štima.......TČ nam letno za ogrevanje (skupaj s sanitarno vodo!!) porabi 5000 do 6000 kwh, kar pomeni, da nam po tvojem izračunu rekuperator ven zmeče skoraj polovico? Kako si prišel do tega rezultata? Si upošteval letno povprečno zunanjo temperaturo? Ker drugače tole ne spije vode.
Zakaj dvomim v tole? Mesečno povprečno porabimo 20 kubikov vode, ogromen delež gre na sanitarno vodo, torej ogrevano vodo. Žal točnega podatka o razmerju ogrevanje napram SV za našo bajto nimam, vem pa, da SV pobere ogromen odstotek. Sredi poletja do 150 kWh, ampak pri zunanji temperaturi 25 i kusur. Če čisto od oka vzamem, da pozimi, ko se bajta tudi dejansko greje, odpade na SV tretjina porabljene elektrike, poleti pa sploh ne ogrevamo in v tisti kumulus 5000 kWh dodaja zgolj in samo SV, lahko mirno razdelim teh 5000 kWh na pol med ogrevanje in SV. Torej za bajto ponucamo za ogrevanje pozimi 2500 kWh. Točno toliko, kolikor jih ven zmeče prezračevanje. Torej imamo hišo brez izgub, če bi izklopil rekuperator, kar pa veva, da ni res.....
Nekje nekaj ne štima, garant.
Tole bi morali nekam prestaviti, ker me je zadeva pričela zanimati. Tukaj samo smetimo s tem.