Prezračevanje z rekuperacijo - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Prezračevanje z rekuperacijo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Nizkoenergijska in pasivna gradnja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Tema: Prezračevanje z rekuperacijo (/showthread.php?tid=58384)Prezračevanje z rekuperacijo - mapol - 13.10.2014

Razcep teme iz viewtopic.php?f=52&t=58258

Glede prezračevanja sem malo nazaj govorila z enim svetovalcev od Ensvet-a. Že prej sem imela priliko govoriti z njimi in mi je zanimivo, da so kr malo obrnili ploščo. Pred enim letom so trdili, da se da na ta način ogromno prišparat, sedaj je govoril le o udobju bivanja (za nekoliko višjo ceno). Pa še v to ni bil čisto prepričan. Če prezračevanje ugasneš za en teden (lahko je prisilno, npr. izpad elektrike kot so ga nekateri letos doživeli), naj bi po ponovnem zagonu še nekaj časa smrdelo ven. Zdaj če se not nič ne more zaredit, potem tudi smrdeti ne bi smelo. O lastnih izkušnjah brez prezračevanja v novi hiši pa bom lahko govorila šele čez kakšno leto. Bom takrat poročala Smile .

Pa ne preveč hiše primerjat s stanovanjem. Ne moreš primerjat kvadrature ene in druge. V stanovanjih so vedno še skupni prostori, katerih noben ne upošteva. Potem v stanovanjih večinoma ni vrta, trate, ni treba orodja za to. Brez kurilnice in brez kleti na majhni parceli, si hitro na slabšem kot v stanovanjih. Tudi v naseljih hiš pogosto ni javnih površin za parkiranje. Kam pa da lahko obisk avto?

Določit si moraš prioritete, kaj ti je pomembno in kaj ne. Midva sva rekla na statiki, hidroizolaciji, strehi, izolaciji ne bova šparala. Vsako popravilo tu stane krepko več. Ostalo pa dajeva na vago kvaliteto, ceno, potrebe (v smislu brez tega mi živeti ni/to bi bilo fino imet). Pa veliko se da potem prišarat na pohištvu tam je lahko razpon ....


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - mapol - 13.10.2014

Še to bi dodala, veliko se da prišparat, če ne padaš preveč na fore "to je zdaj moderno", "tko zdaj vsi delajo" in podobno. Malo zdrave pameti, zavedanje da vse kar je staro ni nujno slabo, pa vse je enkrat ven iz mode.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - gt001 - 13.10.2014

varcevanje s prezracevanjem...
kalkulacija je v osnovi zelo preprosta -> privzemimo, da govorimo o dveh identicnih hisah, na identicnih lokacijah. res je, centralno prezracevanje z rekuperatorjem je v vecini bolj potratno od klasicnega, zato ker pri centralnem izmenjas 30-40% volumna zraka hise/h, pri klasicnem pa pozimi 2x dnevno odpres okna na oberliht za 3min.

V trenutku, ko bi dal na skupni imenovalec kolicino prezracevanega zraka, je situacija bistveno drugacna. Torej pri ENAKI kolicini izmenjanega zraka, je centralno prezracevanje z rekuperacijo bolj varcno s stalisca toplotnih izgub.
Ce vam ensvetov svetovales tega ni znal razumljivo povedat, si na tej tocki zasluzi brco v rit.

Je pa prezracevanje v prvi vrsti stvar ugodja/kvalitete bivanja. Sam iz sicer kratkotrajnih izkusenj visim, da je bila odlocitev za prezracevanje ena boljsih.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - mapol - 13.10.2014

@gt001: ja če daš na skupni imenovalec. Pa to res rabiš, v vseh prostorih 24 ur na dan? Jaz tudi sedaj doma ali v službi (nobena stavba ni novejšega datuma) rabim odpirat okna na stežaj (ne oberliht - to bi najraje prepovedala) večkrat na dan. In mi to ni problem (ja vem sem res čudna Big Grin ). Edino za spalnice mi je za nočni čas prisilno prezračevanje z rekuperacijo plus. To še gledam, ali se da rešiti na cenejši način. Drugače pa raje do konca življenja odpiram okna, tistih osem jurjev pa raje zapravim za družinske počitnice. Zadostuje kar za nekaj let Smile


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - gt001 - 13.10.2014

mapol, ti bi sam na dopust hodila Smile

drugace se strinjam: ni zivljenjsko nujno, je pa fino.
stroskovno je lahko tudi precej ceneje. ce ne ustvarjas kuharskih epopej, potem z lahkoto tudi napa odpade. tako da na koncu s financnega vidika sploh ni misija nemogoce.

ce ze razmisljas o tem, da bi v spalne prostoru kljub temu nekaj zmontirali, potem ni odvec namig, da ti par lunosov lahko nanese pol centralnega prezracevanja.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - mapol - 13.10.2014

Ja priznam, kadar je le prilika (in finance) Big Grin
Glede kuhanja in nape, tega se bojim, je kar velikokrat vonjajoče Smile Med kuhanjem me vonjave ne motijo, po kosilu pa zelo.
Ja tele lumnose moram še naštudirat in preračunat. Kakor sem do sedaj vidla se jih lahko ugaša, ko se jih ne rabi. To mi je pri centralnem najbolj problematično. Saj če bi imela hišo zraven prometne ceste, sploh ne bi razmišljala in bi šla v to. Tako pa...


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - Fantocci - 13.10.2014

Za prezračevanje ne rabiš 8 jurjev, da se ga izvesti z manj kot pol tega.

Če ni € je fino vsaj za cevi zbrat in jih položit (ker bo naknadno to praktično neizvedljivo), razdelilce, dušilce in rekuperator pa daš kdaj kasneje (ali pa tudi nikoli).
V končni fazi lahko daš en računalniški ventilator in z minimalnimi vrtljaji prezračuješ brez rekuperatorja, če bi imel vkopano cev za dovod zraka (zračni kolektor) še izgube ne bi bile prehude, ker bi ga predgreval z zemljo.
In vse to lahko narediš v samogradnji.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - Žerjavar - 13.10.2014

Prezračevanje z rekuperacijo je nepotreben strošek, je čisti luksus, ki se plača.

Recimo, da prezračujem 100 m2 stanovanja z 30 % menjave zraka /h. Iz stanovanja sem v kurilni sezoni izpustil 1800 kWh toplote. Če rekuperator vrne 80 %, sem pridobil 1400 kWh toplote v eni sezoni. Pri dragem ogrevanju z ELKO je to 200 evrov na zimo.
Investicija prezračevanja z rekuperatorjem me stane (nimam pojma =???) 8000 evrov. Če bo delalo 30 let brez stroškov je to 260 evrov na leto. Čista izguba (cena udobja) več kot 60 evrov na leto. V večjem stanovanju s cenejšim ogrevanjem je cena udobja višja.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - gt001 - 13.10.2014

zerjavar, torej 5€/mesec...

ok, ce racunam, da imam kvadraturo x1.5, poleg tega pa je bila skupna investicija pod 4k€ pomeni po tvoji enacbi (300€/zimo, investicija 4k€/10 let): z naslova investicije/prihranka energije ca 1€/mesec + elektrika za pogon rekuperatorja ca. 3€/mesec + filtri -> skupni strosek luksuza svezega zraka ca. 5-6€ mesec.

lahko recem le: super ugodno.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - KeCko - 13.10.2014

Plus zmanjšanje možnosti vlage v primerih, kjer se ni ravno podrobno saniralo vseh toplotnih mostov.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - Berghaus - 13.10.2014

Žerjavar Napisal:Prezračevanje z rekuperacijo je nepotreben strošek, je čisti luksus, ki se plača.


Investicija prezračevanja z rekuperatorjem me stane (nimam pojma =???) 8000 evrov.

Sprva trditev, potem ugibanje (popolnoma kiksnjeno) in pa še poračun, ki nima veze z realnostjo.

Žerjavar, škoda da si s takšnimi izjavami uničuješ kredibilnost.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - Žerjavar - 13.10.2014

Citat:Žerjavar, škoda da si s takšnimi izjavami uničuješ kredibilnost.
Morda je bil rizik kredibilnosti, morda provokacija, morda pa čista resnica.

Da to razčistiva, pa mi za svoj primer povej: Površina prezračevanja (tloris m2), izmenjava zraka (%/h), efektivnost rekuperatorja (% vrnjene toplote), višina investicije komplet prezračevanja, amortizacijska doba investicije (let), cena toplotne energije (uporabljeni energent? Lokacija se mi zdi, da je nekje med Zalogom in Litijo = temperaturni primanjkljaj 3000 danK.

PS:
Na tem Forumu se najde kup pohval, priporočil za tako prezračevanje. Govora je o prihrankih toplote, neslišnosti ventilatorjev, nizka poraba elektrike..... Nisem pa še zasledil nekih praktičnih številk, izračunov, rezultatov meritev, kjer bi se ta investicija tudi ekonomsko izkazala. Skušam nekaj prikazati, kljub nepoznavanju situacije (nimam avtomatskega prezračevanja), pa takoj HOP.


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - JaBK - 13.10.2014

a ne bi bilo bolje na kubike - prostornino računat, ne na m2?

Drugače pa 800m3, 50%/h, efektivnost je deklarirana na 98%, amortizacija 30 let?, elektrika: http://www.eg-prodaja.si/sites/default/ ... 4-07_0.pdf,
okolica Kranja. pri tem je treba prišteti cca 5€/mesec pri rekuperatorju, ker ga pač nekaj mora tudi poganjati, da dela 24/7, kar pri nas dela.

Investicija 7,5k€, vendar moram reči, da gre za kar drag rekuperator helios EC/ET 500, in potem smo potegnili še 1,5x več cevi (iz vsake škatle 15 cevi namesto 10). Z manjšim rekuperatorjem tam z možnostjo 300m3/h, pa manj cevmi, bi bilo ceneje. rekuperator je takoj jurja ceneje, s istimi specifikacijami. cevi 300-450€ (2-3 koluti). Bi rekla, da je 5,5k€ dobra ocena investicije, ki se ponavadi daje v enostanovanjske hiše.

Dajem podatke, ker sem hitro izkoristila, ko si se javil izračunati. Roko na srce, če me stane 60€/leto več, se pravi 5€/mesec, za neprimerljivo boljšo komoditeto in zrak skozi celi dan, potem se mi smeje in sem še bolj zadovoljna s svojo odločitvijo. Verjemi mi, da je razlika očitna. smo imeli po cel dan okna odprta, ampak po parih urah, da smo se notri sprehajali 4je in nič drugega delali, je bil nevzdržno. Se nisem hotela selit, dokler ne bo to do konca zrihtano, ker se mi ni zračilo preveč na okna, ker smo sredi polj polnih mrčesa. kaj šele da bi kdo kaj več kot kavo skuhal ali se šel tuširat...


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - mapol - 13.10.2014

@JaBK: tega pa ne zastopim, da pri odprtih oknih je bilo nevzdržno, pri prezračevanju ok. A to je mišljeno odprto na kip?


Re: Nepotrebni stroški in predraga gradnja - JaBK - 13.10.2014

bilo je nevzdržno, ko si jih enkrat zaprl, potem pa bil kako uro notri. kar se zraka tiče... enako je bilo, ko je v petek majster dol zaprl, potem smo pa mi prišli pošpegat v nedeljo. zatohlo, da ne moreš verjeti. k temu je seveda doprineslo to, da gre za zidano bajto, ki ima v sebi še toliko in toliko fajhta. Dvomim pa da je tistih 20 muh, ki je crknjenih ležalo na tleh, toliko predihalo.Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »