Objave: 735
Teme: 59
Ocena:
0
Torej,
Glavne tri dileme so:
-pustiti obstoječo zamisel (en vod s pumpo za radiatorsko ogrevanje, en vod z regulacijo in pumpo za drugo ogrevanje).
- Opremiti vod za talno ogrevanje z TČ manjšo, kot jo je uporabnik predlagal (8kw).
-Pustiti peč na pelete in kupiti zalogovnik.
Prva varianta mi je znana.
Druga: ne vem, kakšen bi bil letni strošek, cenovni je približno 3-4k. Kakšno je udobje ogrevanja in kakšna je smotrnost? Varčnost za obdobje 15let?
tretja: Vedno so mi (kao pametnjakovici) govorori, da k peči na pelete ali oljni ne gre zalogovnik-ker ona dela kokr mora in nic več-torej, se ne splača dodatno ogrevati za zalogo vode.
Omenjate, da bi bilo pri taki dimenziji peči to zelo dobro? Kakšen zalogovnik in fukncije? cenovno? Kakšen sistem bi bil ob tem najboljši (cesar je omenjal dve varianti, ki sta tehnološko očitno zelo napredni).
Lansko leto smo ogrevali še vse tri etaže s peleti na radiatorje in smo porabili cca. 5-6ton pelet (mansarda s staro izolacijo, okni). Sedaj ima mansarda trislojna in 90mm debel okvir, stekleno volno sf 32 14cm+12cm. Energetsko smo mansardo zelo izboljšali. Lansko leto je bilo zelo težko temperaturo vzdrzevati na 22, ker je peč zaradi velikih izgub gorela nonstop. Sedaj bo to leto verjetno lažje.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Kakšen kotel imaš (kw vem ,kaj pa tip) in koliko je m2 ogrevalne površine. Jaz tudi nisem pristaš zalogovnika pri peletih, priporočal sem ga glede na moč kotla. Glede vremensko vodene regulacije pa razmišljaš v pravo smer, da bo potrebna.
Objave: 402
Teme: 4
Ocena:
0
Figo, iz tebe je podatke potrebno vleči kot iz kakšnega slabega učenca v šoli. :-( A boš blagovolil povedati, kako točno ogrevate toplo sanitarno vodo?
Sicer pri peči na pelete in brez zalogovnika mi kaj drugega smiselnega kot z bojlerjem itak ne pride na misel. Ampak tudi, če je tako, še vedno ostajajo vprašanja, kako velik je bojler, kakšne oblike je, kakšni so vgrajeni toplotni izmenjevalci, kako je z obtočnimi črpalkami in ventili tam okoli, kakšna je kaj poraba in pogostost ogrevanja, kako je z morebitno cirkulacijo, koliko je star, ...
Podobno o potencialni toplotni črpalki razen predvidene moči nisi povedal nič, niti tega ne, kakšnega tipa toplotna črpalka bi naj bila.
Peč na pelete je kontroliran vir toplote, regulacija ga lahko po potrebi prižge in ugasne. Zato zalogovnik načeloma ni absolutno nujen. Vendar je to slabo kontroliran vir toplote, saj po vžigu kar malo traja, preden začne od sebe dajati toploto, predvsem pa po ugasnitvi še dolgo oddaja toploto. Zato ima zalogovnik zelo blagodejne učinke, saj prevzame viške energije po ugasnitvi in omogoča tudi, da se peč prižge dovolj prej, preden v sistemu zmanjka energije. Dodaten plus je, da lahko peč kuriš še dlje, pri tem ustvariš neko zalogo in jo zaradi tega potem imaš dlje časa ugasnjeno. Torej jo manjkrat vžigaš in ugašaš, kar viša izkoristek, niža odpadno svinjarijo in podaljšuje življenjsko dobo peči. Izkoristek ima sicer svoje meje, saj z ustvarjanjem večje zaloge energije v zalogovniku večaš tudi izgube iz zalogovnika, kar pri neki meji prevlada. Problem ni tako izrazit, če imaš šibko peč in velike energetske potrebe, je pa tem hujši, čim bolj močna je peč in nižje so energetske potrebe. Tako jaz zalogovnik pri peletih absolutno svetujem, se pa da, kakor si to tudi sam izkusil, preživeti tudi brez njega. A manj kvalitetno.
Smiselnost toplotne črpalke je zelo vprašljiva. Če razmišljaš o takšni zrak-voda, bodo stroški ogrevanja zelo podobni stroškom pri peletih. Prednost je, da imaš še en vir toplote v slučaju okvare peči na pelete, slabosti pa nakup toplotne črpalke, manjša izkoriščenost (posredno torej celo višji stroški), predvsem peči na pelete, več zasedenega prostora, ... Toplotna črpalka zemlja-voda in predvsem voda-voda, bi vodila do nižjih stroškov z njo pridobljene toplote, ampak oni problem z nižjo izkoriščenostjo in samim nakupom toplotne črpalke bi pa ostal.
Aleš
Objave: 928
Teme: 24
Ocena:
0
@ casar
Tegale stavka ravno ne razumem, " Zato ima zalogovnik zelo blagodejne učinke, saj prevzame viške energije po ugasnitvi ", kaj je bilo mišljeno z viški energije in kdo oddaja toploto po ugasnitvi... gorilec?
Objave: 402
Teme: 4
Ocena:
0
stepski, regulacija v nekem trenutku ugotovi, da dodatne energije ne potrebuje in ugasne peč. Vse, kar od takrat dalje pa vse do naslednjega vklopa peč še naprej oddaja, so viški. Oddajajo jo peleti, ki že gorijo, dokler pač ne pogorijo do konca, potem iz njih nastane žerjavica, ki spet nekaj časa oddaja energijo, nato je v peči recimo nekaj 100 kg železja in šamota, segretega na precej višjo temperaturo od temperature ogrevalne vode in nazadnje je nekaj energije še v sami ogrevalni vodi, ki se na koncu ohladi iz tiste na delovni temperaturi na minimalno (npr. iz 75 °C na 60 °C). Če imamo zalogovnik, vsi ti viški gredo tja. In potem, ko toplote iz peči ni več, se začne porabljati ona iz zalogovnika. Šele ko je tam zmanjka, se peč ponovno prižge.
Če zalogovnika nimamo, pa gre vse to, česar sproti ne porabijo ogrevalni krogi, v dodatno ogrevanje same peči in ogrevalne vode v njej na še višjo temperaturo. Dokler ta voda ne pride do nekje recimo 93 °C (odvisno od peči), je razen nižjega izkoristka in večjih izgub še vse kar v redu. Potem se pa začne zapirati zrak od peči, to lahko vodi do kakšnega zasajanja peči, pri še višji temperaturi se potem lahko vključi varnostni toplotni izmenjevalec za prisilno ohlajanje peči. Nič prijetnega skratka.
Aleš
Ocena:
1
To je bolj malo na meji verjetnega. Peleti ,olje ne vidim razlike v delovanju če je vgrajen gorilec na kotel, za namenske kotle ne vem. Če imaš vgrajeno regulacijo ki zvezno uravnava temperaturo ni viškov.
Ocena:
0
Ker se vas je veliko vključilo v temo težko odgovorim v enem postu na vse.
1.) Glede tipa peči: Peč je centrometal 30kw z vso pripadajočo avtomatsko opremo za pelete. Lansko leto smo porabili cca 6,0t pelet.
2.) Zraven imam električni bojler, 120L. Poleti je priključen na elektriko. Pozimi ga izključimo.
3.) Hiša ima tri nadstropja po cca. 90kvm. Do sedaj je bilo ogrevanje vseh treh stukov radiatorsko. Mansarda ni bila energetsko učinkovita-sedaj je (zamenjana so vsa okna, streha, izolacija). Z radiatorskim vodom bom sedaj ogreval cca. 150kvm (če odštejem klet,...), s talnim 90kvm.
4.) O TČ sem začel razmišljati, ker se trenutno to največ uporablja pri talnemu ogrevanju ter zaradi tega, ker imam pomisleke, da se peč ne bi ves čas vklapljala in izklapljala zaradi dveh virov (talno ogrevanje ves čas, radiatorsko po potrebi) oz treh (sanitarna voda). Verjetno pride v poštev zrak-voda. Uporabnik mi je dal predlog: 8kw Minichiller Daikin.
4.) Glede zalogovnika nism razmišljal ampak ga očitno eni priporočate v kombinaciji s peleti drugi spet ne. Ker delam to za naslednjih 15let moram dati rešitev, ki je na mestu. Zalogovnik in peleti z vsemi funkcijami?
Upam, da sem odgovoril na vsa vprašanja in dileme.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Pri nas vsaka tema malo zaluta, tako, da tega ne smeš jemati preveč resno.
Prvo, zalogovnika tople vode in zaloge toplote v estrihih jaz ne bi mešal. Kot sem že omenil funkcija zalogovnika je, da zmanjša št. vklopov gorilnika, kar ima za posledico boljše izkoristke in pa manjšo porabo el. energije, ki se je največ porabi za vsakokratno vžiganje peletov. Hkrati lahko z zalogovnikom elegantno rešiš tudi drugi krog ogrevanja, to je talno gretje. Kako se to reši, mora vedet vsak central heizar. Vse ostalo imaš doboro rešeno. Nobena dodatna invensticija v TČ ali ogrevanje sanitarne vode se pri tebi ne bo nikoli amortizirala.
Če pa nabaviš zalogovnik, z vgrajeno kačo za pretočno ogrevanje sanitarne vode, pa lahko kasneje celotno zadevo nadgradiš z solarnimi kolektorji (topla voda, dogrevanje). Je pa seveda razlika v ceni v primerjavi z navadnim zalogovnikom.
Ocena:
0
Xavi:
Torej ti predlagaš zalogovnik v kombinaciji s pečjo na pelete. Kakšen zalogovnik (volumen) in model? Verjetno je kombinacija z vgrajeno kačo bistveno boljša, ker potem bi ga lahko res nadgradil.
V kakšni kombinaciji sedaj govorimo? Brez in z? Kategorija, volumen, cena?
Še ostala mnenja?
Ocena:
32
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/ogrevanje/zalogovniki/rotex-hranilnik-in-grelnik-sanitarne-vode-scs-538-16-0-db-500-l-drain-back.html#.VCqUXVeNBLk">http://www.seltron.si/ogrevanje/zalogov ... CqUXVeNBLk</a><!-- m -->
Primer malo dražje variante. Primeren za drain back sistem. Ni možnosti pregrevanja, ker se sistem sprazni.
Drugače pa najbolj ugodna je tale slovenska firma, dela pa po naročilu.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kob-kozelj.si/izdelki/serijski-izdelki/zalogovnik-akumulator-tople-vode">http://www.kob-kozelj.si/izdelki/serijs ... tople-vode</a><!-- m -->
Ocena:
0
OK, pri pregledu sem videl, da je to namenjeno predvsem za ogrevanje sanitarne vode (večje porabnike).
Ocena:
32
To je 500 l zalogovnik, v katerem je istočasno špirala za sanitarno vodo. 500 l zalogovnik je ravno prav za ogrevanje z peleti takšne kvadrature, kot imaš ti. Če pa je tople vode še pri tem v izobilju, pa še toliko boljše. Kako to funkcionira, vprašaj Berghausa. On ima to instalirano doma.
Ocena:
0
Potreboval bi še nekaj pojasnil:
-kako poteka radiatorsko ogrevanje v tem primeru (peč direktno segreva ali koristi vodo iz zalogovnika)
-talno ogrevanje: izključno najprej iz zalogovnika in nato direktno greje peč preko termostatskega ventila in pumpe?
Ni mi povsem jasno, kako bi to delovalo, ker do sedaj tega še nismo imeli.
Berghaus: Bi mi prosim napisal tvojo izkušnjo, delovanje in kako imaš skombinirano?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Takega sistema nimam, morda bodo mojstri povedali drugače.
Predstavljam si pa tako:
1. Peč z vremensko regulacijo v zalogovniku kotlovske vode zagotavlja temperaturo primerno za radiatorski krog
2. Mešalni ventil z vremensko regulacijo zagotavlja temperaturo primerno za krog talnega gretja.
Lahko je pa tudi drugače
P.S.
EDIT: lapsus, zgoraj sem popravil.
Ocena:
1
Sam bi naredil tako ,da bi vse ogreval iz zalogovnika.