PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zamenjava radiatorja za boljši izkoristek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz bi šel v smer dodajanja TČ, in obržal obstoječo peč. Imam podobno situacijo, 5 cm kombi plošče in zadeva "pije vodo".
Naredi test, hišo ogrevaj z vodo temperature 40 do 45 stopinj( nastavi tako mešalni ventil). Tak test delaj recimo pri 0 celzija ali recimo -5. Če hočeš takoj v akcijo potem pa verjami kakemu iskušenemu....
S to temperaturo ne boš zagrel v pol ure ampak testno to počni cel dan. Verjamem da bo delovalo celo prevroče zna biti , če nimaš nobene regulacije. Če bo to uspešno, mirno vzameš primerno TČ.

Staro peč pa obdržiš za drva ali brikete, morda ji dodaš zalogovnik, boš več naredil na izkoristku peči kot če bi dal novo na drva brez zalogovnika.

Nisem zasledil s katega konca si in koliko m2 ogrevaš?
Citat:Stroški ogrevanja bodo najcenejši:
1. Kurjenje lastnih drv (predlogi zalogovnika še kako na mestu!)
X. sekanci, če so domači so celo na prvem mestu, drugače tu vmes (problem je lahko kvaliteta, ter hranjenje le teh)
2. Kurjenje kupljenih drv (vloga lastnega dela, cena le teh, dimnikar , čas ipd. da to točko lahko pod vprašaj ali TČ pod isto točko)
3. TČ
4. Kurjenje peletov
Prihranka z menjavo radiatorja ne bo, ne glede na vrsto ogrevanja , lahko se pridobi zgolj udobje- počutje.
S spremembo navade kurjenja oz. npr. ob vgradnji zgolj zalogovnika, se pridobi ravno želeno.
Sem iz okolice Medvod, ogrevamo pa zaenkrat prvo nadstropje (pritličje je sestavljeno iz 50m2 delavnice, kjer se počasi izdeluje stanovanje, 25m2 delavnice (to ostane delavnica), ostalo je garaža in veža. V novo narejenem stanovanju bo talno gretje, v obstoječem pa zaenkrat ostanejo radiatorji.

Trenutno tako ogrevamo približno 120m2, v roku leta pa okoli 170 - 190m2 (verjetno pride še zimski vrt).

Preden sem zagledal peč Centrometal, ki bi me prišla z montažo vred okoli 3,5k€, sem se nagibal na TČ voda zrak Mitsubishi. Vem, da peč ni nevem kaj, ampak sem slišal kar nekaj zadovoljnih lastnikov. Trenutna peč je pa tako požrešna in ima tako malo kurišče, da moramo vsako uro hodit v kurilnico in dolagati drva, kar se mi zmeraj manj da. Razlika med končno ceno TČ in te peči je pa kar velika.

Vem, da bi s spremembo navade kurjenja pridobil največ, ampak se verjetno ne bo spremenila. Dopoldne ni nobenega doma, ob 17ih je pa v stanovanju lahko tudi 16°C.

Ste me prepričali in sem opustil misel na zamenjavo radiatorjev, sedaj se moram samo še odločit ali TČ ali peč na pelete.

LP
Razmisli še , se ti da ubadati z nabavo ustreznih pelet (peletarji imajo precej povedat okoli tega)- skladiščenje teh, nekaj dela, obisk dimnikarja.
Čisto od oka : S pečjo boš prišel ob nabavi cca pol ceneje skozi od TČ ( obeh nekega srednje cenovnega povp.)
Investicija prvega napram drugemu se izniči ( na tvoje skromne podatke ) v cca 7-10 letu. Odvisi tudi od temp. ogrevanja objekta. Peleti ti prej zagrejejo objekt, če peč ne obratuje, ter štarta iz ''nule''. Pri TČ tako početje ni zaželjeno. Zato je bolje objekt tempetirat stalno na vsaj nek minimum udobja. Da izgube nadoknadiš - izničiš ''prihranek'' neogrevanega časa. Se splača ?
TČ zadosti potrebe ogrevanja ceneje pripravljene sanitarne vode. Marsikateri peletar, si je vzlic temu (če ne že prej) omislil STČ (smotrnost nabave le te odvisi od porabe sanit. vode). Če STČ prišteješ k strošku peči si že blizu ali celo na ceni neke srednje cenovne in kvalitetne TČ.
Če si upaš nabavit- vgraditi TČ no-name kitajskega porekla, te pride celo ceneje kot želena peč.
Če imate plac obdržat staro peč na drva- ne rabi el. energije, jo obdrži ravno za primer brez te.
Če.....
Lp
Se strinjam z napisanim, a STČ že imamo (sicer je starejša a bo nekaj časa še delala - trkam na les).

Moja ideja je:

kupim omenjeno peč - potem mi ni potrebno več vsako uro nalagat drv in se vsak dan trudit, da peč zakurim. Trenutno je potrebno najprej nasekati trske oziroma polena na manjše konce, zakurit, počakat da sigurno zagori, spremljati da ne ugasne in po potrebi nalagat (kar utrujajoče). Da grem enkrat na dan pogledat ali peleti gorijo, oziroma jih stresem v zalogovnik, malo spucam peč in pofirbcam delovanje, se mi sliši kot dopust proti sedanjemu načinu kurjenja in čiščenja in spravljanja drv iz tovornjaka v drvarnico in nato po potrebi v kurilnico, ...

obstoječa peč ima bojler, omenjena nima, tako da bi peč priključil na bojler od STČ, s tem bi eliminiral kurjenje samo zato, da imamo toplo vodo (trenutno STČ nimamo prižgane, ko je kurilna sezona, ker se nam zdi neumno gret sanitarno vodo s TČ, ko pa imamo toplo vodo v peči, ko jo pač imamo)

če se kasneje odločim za TČ imam še vedno precej novejšo in modernejšo alternativo, kot da pustim obstoječo peč.

Mogoče je to dolgoročno dražje a se mi sploh ne sliši tako napačno.

LP
Ker ne rabiš bojlerja, te TČ + montaža ne sme pridet več kot 5500€ (mene je junija lani Fujitsu 11kw stala nekaj takega, tudi brez bojlerja) Zadeva je z vbrizgom, tako da tudi pri -20 segreje vodo do 60° brez grelcev (baje) "baje" je pa tudi, da če se 5x na sezono vklopijo, kar za samo TČ niti ni tako slabo, strošek je pa zanemarljiv......

Udobje se ne da primerjat z nobenim drugim načinom kurjenja, tudi pri meni dela na te jugotermove radiatorje izpred 25 let, mam pa to srečo, ker so predimenzionirani, sicer je hiša tudi odlično izolirana, tako da pri -7 kar je bilo to zimo največ, ne rabim niti 40° vtoka.....(strošek kompletne elekrike gospodinjstva je od junija 13 do junija 14 dobrih 700€ ker odštevalnega števca nimam, lahko le primerljivo povem, da gospodinjstvo v času pred nabavo TČ povprečno porabi za cca med 35 in 45€, se pravi da sem v tej recimoblagi zimi za gretje bajte in SV porabil 300€ - greje se 160m2 na dnevno temp. 22 -22,5° nočna na 19° vendar v bajti to zimo nikoli ni padlo pod 19,5° čeprav imam navado od 22:45h gretje ugasnit..)

Tako da: če imaš denar, niti ne pomišljaj na kaj drugega, regulacija je na tej napravi svetovna in ker praviš, da do 17h ni nonenega doma, zadevo čez dan in preko noči laufaš na 19,5° naštimaš pa rec da ob 16h dvigne temp na 21,5° in tako rec. do 22:30h SV pa itak greješ z namensko TČ ki jo že imaš....kaj češ boljšega...
V tvojem postu je treba poudariti:
Citat: .....ker so (radiatorji) predimenzionirani, sicer je hiša tudi odlično izolirana.....
Kar pa v zgoraj omenjena hiši zagotovo ni!
Ja, hiša je izolirana samo s 5cm stiroporja, okna so pa leto stara, trislojna z aluminjastimi roletami. V prihodnosti imamo namen hišo izolirati, a do takrat nas pa tudi ne sme zebst. Najbolje, da si pridobim nekaj ponudb, za različne sisteme.

Lp
1 2
Iskanje po temi