Sem nov član na forumu in bi vas prosil za splošno mnenje.
Imamo radiatorje v hiši izolirane s 5cm stiroporja, kateri so postavljeni pod oknom. Radiatorji so pomaknjeni v steno (ne poznam izraza), nad radiatorjem je marmorna okenska polica, ki prekriva celotni radiator. Prostora med polico in radiatorjem je približno 5cm. Polica porabi nekaj energije da se ogreje (za radiatorji in pod polico imamo nalepljeno odbojno izolacijo) in močno ovira
kroženje zraka skozi radiator.
Zanima me na splošno ali bi z nakupom radiatorja, ki je nižji recimo 10 - 15 cm in drugega tipa (recimo trenutni tip je 21 in višina 65cm, novi tip 33 in višina 50cm) kaj pridobil.
Moja ideja je, da bi izbral nekoliko nižjega s približno enako močjo, da bi povečal razmak med radiatorjem in okensko polico ter s tem omogočil lažje kroženje zraka.
Ali si jaz to preveč laično razlagam in to ni tako preprosto.
Nižji radiator pomeni manjšo površino in nižjo moč. To boš sicer nadoknadil z debelino, a boš imel probleme s priključki.
Tisti stiropor, ki ga imaš nalepljen pod polico pomaga skoraj nič. Resda je morda polica manj topla, a oviraš pretok zraka. Topla polica pa ravno tako ogreva prostor, a ne....
Nimam sicer natančne predstave kaj imaš sedaj (slika dobrodošla), a največji učinek bo, če radiator pomakneš naprej (recimo da je zunanji rob radiatorja poravnan s polico ali je celo centimeter ven. Za radiator pa na zid nalepiš stiropor in odbojno folijo (kolikor je možno na debelo).
Če so zavese in še toliko bolj če so do tal, jih odmakni.
Če boš menjaval radiator izberi takšne, ki na ugornjem delu usmerjajo kroženje bolj v prostor. Npr nekaj takega kot je na sliki:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/web_slike/1470_radiator_Ragall_TuttoTondo_ONunichr("46")jpg[/img]
Se pravi bi bilo smotrno kakor koli premakniti radiatorje ven, oziroma bi tudi nižji in debelejši prišli v poštev, ker bom imel v obeh primerih probleme s priključki. Zaenkrat so zavese, vendar so samo do okenskih polic vem pa, da jih je potrebno odstranit.
Trenutno stanje je pa razvidno iz slik (malo slabše ampak za predstavo bodo).
Radiator ima vedno 100% izkoristka. Vso toplotno energijo, ki jo sprejme iz vode tudi odda v zrak.
Tvoj problem je v stilu: Ali je možno povečati moč radiatorja ne da bi ga zamenjal? Je možno, vendar le do določene meje. Največ narediš, če omogočiš naravni obtok zraka ob radiatorju = okrog in okrog radiatorja mora biti vsaj 5 cm zraka in čelna stran proti prostoru ne sme biti prekrita (zavese, lepotne maske, fizične zaščite, ...). Zavese le do okenske police ni problematična.
Če ti to ne zadošča, pa ga moraš menjati za večjega (večja površina, večja nazivna moč).
Izolacija, folija, ... za radiatorjem lahko le rešije toplotne izgube iz prostora. To pride v poštev in je priporočljivo le pri slabo izoliranih zidovih (brez fasadne izolacije ali le z par cm). Pri fasadni izolaciji nad 8 cm je razlika minimalna - nima smisla karkoli dajati za radiator.
Z premikanjem radiatorja ne boš nič spremenil. Spremenil boš z zamenjavo starih jugotemovih radiatorjev z novejšimi ,ki imajo več Wattov .Ti novejši od Jugoterma imajo kar veliko moč.Primerjal sem jih z močjo Radson radiatorji, ki so po mojem med naj močnejšimi pločevinasti radiatorji.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ss1.spletnik.si/4_4/000/000/3d5/27f/katalog-Enrad.pdf">http://ss1.spletnik.si/4_4/000/000/3d5/ ... -Enrad.pdf</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hilman.si/proizvodni-program/panelni-radiatorji.html">http://www.hilman.si/proizvodni-program ... torji.html</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ths.si/UserFiles/File/Ceniki_ALL/ceniki_2014/Radson-cenik.pdf">http://www.ths.si/UserFiles/File/Ceniki ... -cenik.pdf</a><!-- m -->
Glede na vprašanje o pridobitvi sklepam , da daje od sebe premalo.
Iz verjetno dvo lahko menjaš za isto dimenzijo trorebernih. Res bo malce izstopal, po drugi strani pa precej več oddal od sebe.
Lp
Sem se narobe izrazil. Ne rabim večjega izkoristka, temveč bi rad pri obstoječi postavitviji radiatorjev manj pokuril za enak rezultat. Problem je, da kurimo na drva in ponavadi začnemo kuriti ob 17ih. Radiator ima 80°C (malo pretiravam ampak 5 sec ne moreš držati roke na njem) a se mi zdi, da bi lahko precej hitreje ogrel prostor. Peč je še prastara (še razmišljam kateri toplotni vir bi jo nadomestil) 40kW KTK, ki ima za ogrevanih 130 m2 več kot preveč moči.
Nekako mi te radiatorji skriti pod okensko polico izgledajo sumljivi in me je zanimalo, če bi lahko na kakšen ugoden način vsaj za to zimo izboljšal ogrevanje.
Mogoče se pa moram umirit in najprej razmisliti o zamenjavi toplotnega vira, šele nato se pa ubadati s postavitvijo radiatorjev.
Se oproščam izrazu..a tista jajca za radiatorjem pomeči stran ker nimajo nikakršnega vpliva. Vse kar delajo je to da ovirajo pretok zraka prek radiatorja in mu posledično znižujejo moč (oddajanja).
Si pa na vsak način malo prebrskaj forum boš marsikaj koristnega izvedel...in ko boš kasneje še kdaj bral svojo temo ti bo prijetno nerodno :wink: ..a nič ne de. Kdor ne vpraša nikoli ne izve.
(Polica, ki se segreje...oddaja kam toploto?..ja v ta prostor, ki ga želiš ti ogreti. In ja..segreti je potrebno pohištvo, stene, strope, tla..te imajo hitro 100 ton...se pa ogrevajo posledično prek toplega zraka, ki ga greje radiator...tako da..da je tebi toplo ne rabiš imeti segretega zraka (osnova) ampak trdnih predmetov...teža zraka je napram njim zanemarljiva postavka...torej segreta okenska polica..juhej!..nekaj je že...potem pa še ostalih 100 ton pa si na toplem ).
Citat:.a tista jajca za radiatorjem pomeči stran ker nimajo nikakršnega vpliva.
Hiter in nepremišljen nasvet. Nič še ni povedano o fasadni izolaciji. Zapisano velja le ob danes normalni zunanji izolaciji zidov.
Gledena način gradnje, ko je v parapetu zid tanjši kot drugje in še (predvidevam) brez fasadne izolacije, pa je odbojna folija za radiatorjem še kako koristna za zmanjšanje toplotnih izgub skozi zid za radiatorjem. Le pravilno mora biti nameščena: malce odmaknjena od zidu, privzdignjena od tal in nekaj prostora nad njo do okenske police. S tem se omogoči kroženje zraka tudi med folijo in zidom. Radiator se segreje tudi na 80 C ter kar močno seva toploto. Folija odbija sevalno toploto, da ne segreva zidu, za folijo krožeči zrak pa ohlaja folijo. Zid za folijo bo le malenkost toplejši od ostalih zidov, brez folije pa kar krepko.
Sedaj mi je jasno, da sem v napačno smer razmišljal in hvala vam za razlage in pojasnila.
Hiša je oblečena v samo 5cm stiropor, za ogrevanje pa sem mislil ali dodati TČ, ali pa zamenjati obstoječo peč z pečjo na pelete (trenutno se nagibam k zadnji opciji).
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.