PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Mansarda pri tašči ali?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče povem še, da imam jaz 1300 bruto, ven potegnem kakih 920, on pa ima na papirju ok.600, neuradno pa tam do 900/1000. Nobene bogatije, torej.
Problem pri "65k" hišah je v tem da je hitro potem dražje kot nova hiša... Ali pa točno 65k... Odvisno od hiše... Jst že 4 leta iščem tako hišo ki bi bila poceni. Jo še nisem našel... Stare hiše so v 99% prvisoko ocenjene, če primerjaš (dobro) obnovo in novogradnjo...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Saj to je le ena izmed variant. Lahko gremo tudi v stanovanje. Samo se mi zdi, da ne damo dosti več, da imamo hišo. Vsekakor bi pa pred nakupom peljala mojstra not, da poda oceno. S tem, da za novo hišo daš toliko za hišo. Brez zemlje.
Nvm, jaz sem še zelo zelena. Zato pa tudi iščem nasvete Smile
Se strinjam s firefly.
Včasih imajo stare hiše tako ceno, da tudi za novo na tisti lokaciji ne bi dal toliko.
Ne pa za staro podrtijo, kjer tudi osnovni delu stavbe niso narejeni približno varno, od udobja in varčnosti pa lahko samo sanjaš. Mogoče dosanjšaš če bi vložil 2x toliko kot v novogradnjo.
Sam sem prevzel predlani ključe 35 let stare hiše. Lani sem vanjo vložil četrtino vrednosti, pa imam še vedno staro hišo kjer se plošča v dnevni sobi potrese samo da malo bolj na trdo stopiš.
Pa ob samem prevzemu sem samo nekaj kosov pohištva prinesel pa kanto jupola, pa sem solidno preživel zimo (s 25m3 drv preko peči)
Nina dži, omenila si, da je opcija tudi stanovanje. Midva z ženo sva tako začela, čeprav je tudi tašča predlagala, da bi delala pri njih. A sem mnenja, da morajo biti starši tako daleč, da se morajo obuti v čevlje in tako blizu, da ne potrebujejo avta, da pridejo na obisk.

Kakorkoli, midva sva začela z enosobnim stanovanjem, v treh letih našparala za večje stanovanje (dvosobno), čez 6 let sva šla v 2+2 stanovanje. Tu sva zaenkrat še danes, a od zadnje selitve je minilo že več kot 10 let in v tem času sva si izgradila manjšo hišo. Zakaj? V vseh letih v stanovanju živiva v mestu, vse je pri roki, posebej šole in razni krožki, pa babice in ostalo. Sedaj sta otroka že polnoletna in upava, da bosta počasi odšla na svoje. Midva pa v hiško.

Je lepo, če imata želje po hiši, a glejta realno, da ne bosta stalno v dolgovih. Mlada sta še in naj vama preveliki apetiti ne zagrenijo življenja. Tudi počasi se daleč pride.

LP
No, midva imava že šoloobvezno deklico, ki nujno potrebuje svojo sobo. In se mi zdi, da cena trosobnega stanovanja in hiše ni tako drugačna. Začenjava z nule in razmišljam ali je smiselno se sedaj zakreditirati za 70000 za stanovanje (če dobim hišo za 90, recimo) pa potem čez 10 let prodati pa še 20000 za hišo. Potem raje ostanem v stanovanju. Hiše ne želim za naju, ampak za nas.
Če gre...druga opcija. Bosta že spravila denar skupaj...če se hoče in mora se tudi da in se.

Ni problem pogojevanja pri tašči..ta del meni sploh ni sporen...če vama odstopi eno sobo je logično da bo želela nekje drugo...in če se preureja hišo se poskrbi še za to.

A glede na ceno hiše bi bilo razmisliti o tej opciji...sicer rabiš nanjo dat še cca. 50 jurjev in tri do pet let dela (beri: svojega življenja) a na koncu imaš nekaj svojega..polovico.

Tretja opcija...stanovanje...pa samo stran od nje...bullsh...(!) pa stanovanje...ne glede na število sob.
Tudi kuhinja se velikokrat dobi solidna na bolhi. Raje glej kaj bo v loncu, kot pa v kakšnem predalu bo ta lonec.
Stroški #1 bodo hitro dosegli ali pa presegli stroške #2 ali #3 Smile

3) nakup parcele z bajto v razsulu (in vsemi priklopi), rušenje in nova bajta
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
:lol: :lol: Predno revico "taščo" oberete do kosti in predno ji podelite naslov "zmaj leta" :mrgreen: je treba imeti v roki konkretne številke.

Konkretne števikle za opcijo 1, kakor tudi za opcijo 2 in celo 3.

Že izbor besed je tak, da drugačnih odgovorov, kot - "bejž na svoje"- ne more biti.

Tašča "pogojuje". No - meni to ne sliši tako. Je le omenila, da v primeru take opcije, želi da se uredi tako in tako. To se mi zdi popolnoma v redu.

Vse ostalo pa ....... je stvar izvedbe in seveda s tem povezanih stroškov.

Za varijanto 1, je fino imeti natančno predstavo in oceno vsega potrebnega. Nek idejni načrt, nek popis del in na koncu oceno predvidenih del.

Za varijanto 2 - je enako. To, da je stara hiša 65 jurjev - ne pove veliko. Spet je potrebna korektna ocena zatečenega stanja, nek idejni načrt predvidenih in potrebnih del, pa spet nek popis vsega skupaj in seveda končna ocena.

Toliko o "taščah".

Takole preko palca in od "oka", pa se mi zdi, da znata biti obe varijanti glede financ tam/tam ali pa nekje zelo blizu. Glede na to, da partner ni "edinec", iz tega pa zna v prihodnosti slediti še marsikaj - je vsaj po mojem mnenju boljša izbira varijanta "2". :wink:

Zgolj iz strogo racionalnega vidika, ker če v zadevo vpletemo še vse imaginarne zadeve okoli tistih 2 avtobusov, pa čevvljev in copat, pa še česa, bo nastala neka čudna "čorba". :roll:
No, ne me narobe razumet. Midva sva zrihtala pri moji tašči... se super razumemo, tudi ločena vhoda. Samo, ko sem potegnil črto pod stroške in živce, bi verjetmno raje namenil več energije prepričevanju žene o selitvi :-)
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Tudi jaz taščo razumem. Z skorajda minimalno plačo je sama postavila hišo, za kar ji vsa čast in razumem, da ji ni vseeno kaj mi z njo počnemo. Meni pa ni vseeno kam vlagam denar. Če ostanemo, ji seveda dogradim garažo, ki jo ima tudi sedaj, ji opremim spalnico, saj zdajšnja ne gre not.. Ampak če me pa to stane toliko kot lastna nepremičnina...

Če ste opazili, sem želela grobo oceno (če jo je kdo sposoben dati) stroškov ene in druge variante.

1. varianto jaz laično, brez vseh izkušenj ocenjujem nekje tako: 5000-6000€ gradbeno dovoljenje, 25m2 v dva štuka enih 20000€?, stopnišče 2000€?, balkonska ograja 1000€?, 2 strešni okni 1500€?, streha res nimam pojma, ampak pocen ne bo), barvanje celotne fasade 2000€?, kuhinja 4000€, oprema za dve spalnici, predsobo + dnevno 2000€. Sem na 37500 brez strehe. Pa sem ziher kej na premal ocenila + na kej pozabila, a?

2. Pa recimo, da hišo znižamo na 55000-60000. Uredimo streho (nvm kok je), spet 2 strešni okni 1500, uredimo mansardo (20000), podi 3000, kuhinja + kopalnica 6000?, oprema za spalnico + dnevno (otroško mamo in je prilagodljiva) 2000. Sm že na 92000.

Zdej pa popravki in komentarji, kdor ma izkušnje Smile
Lahko dodam še kak podatek.
gusti Napisal:Sploh nisem prebral posta do konca, a ti svetujem 2. opcijo neglede na to v kakšni odnosih ste trenutno z taščo. Pa jaz z svojo nimam problemov in trenutno živimo skupaj in je ok. Pa sem že nabavil parcelo ...

Še en glas za drugo opcijo.
So ostali že vse povedali, bi se samo ponavljal.
Sploh ne razmišljajta o tem, kar predlaga tašča.

Glede kredita: ja, zagotovo bosta morala biti vidva lastnika, če bo kredit zavarovan s to nepremičnino. In s tem se odpre cel kup dodatnih vprašanj (boste etažirali, da bo tašča obdržala svoj del v lasti, so še kakšni drugi potencialni dediči... je tašča sploh na to pripravljena, itd,itd....)
Še en glas za svojo hiško, le prej naprosi nekoga, da jo malo pogleda.
...pri"prvi varianti se zavedaj,da v primeru,če ni urejena"izročilna za celotno"dvorišče,bo treba nekoga,nekoč po tržni ceni izplačevat,če jih je več :wink:
...zato ti predlagam najcenejšo varijanto,ki pa zahteva zelo "uravnoteženo babico....torej,če je količkaj"pametna, bo privolila,da ji kupita kakšno garsonjero,ki bi bila v pritličju ali pa v bloku z liftom...glejta,da bo garsonjerca,kje bolj na deželi,v kakšnem manjšem"učiteljskem bloku z vrtičkom od zadaj,kajti v takšnih hišah so itak.že vsi v isti"branži,ter se med seboj,kar"razumej...prenosi lastništva(izročilna,kupoprodajna)pa tudi niso nek bavbav
ps
....to je moja"tretja varijanta,katero imam tudi zase naštudirano...v vlogi"dedka :wink:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi