PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje počitniške hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vencelj Napisal:Imam podobno situacijo. Hiška je sicer precej manjša, dve stanovanji v dveh etažah, spodaj pa garaža, vsako nadstropje ima svojo peč (spodaj krušna, zgoraj kaminska), problem je zimski čas zaradi zmrzovanja vode. Sedaj jo pred začetkom zime moramo sprazniti in iščemo možnost, da bi se temu izognili, torej bi morali čez zimo vzdrževati temperaturo vsaj tam nekje okrog 7°C. Seveda je pomemben tudi strošek (investicija in cena energenta...).
Tudi mene pa zanima vprašanje, ki ga je postavil krispin, odgovoru pa se očitno vsi izogibajo: Kaj si mislite o ogrevanju na elektriko - električni radiatorji?
Razlika je v tem, da bo Krispin vikende preživel na hiši. Za to pa je 7C med tednom premalo. Pri tebi bi pa bila mogoče v vsaki etaži po en radiator dovolj in najceneje. Moj brat ima en konvektor z termostatom za celi vikend.
Vincent: jasno nam je, da ogrevanje ni zastonj, da je hiša velika, itd. Ker pa je trenutna rešitev z ogrevanjem na plin najdražja možna - iščemo alternative, ker slabše kot je zdaj, skoraj ne more biti.

Ideja s temperiranjem na plin je zanimiva, čeprav že po parih mesecih vidimo, da je res (pre)drago in bi bilo vredno poiskati kaj drugega... Med vikendom smo debatirali in je med drugimi padel tudi ta predlog.
Peleti so tudi zanimivi, ampak kot je že nekdo napisal, ne bomo vedno tam. Pa še dodatno moraš energent kupovat, ga skladiščit, nalagat v peč, potem pa peč še čistit. Verjetno kdaj rabiš tudi dimnikarja...

Citat:Razlika je v tem, da bo Krispin vikende preživel na hiši. Za to pa je 7C med tednom premalo. Pri tebi bi pa bila mogoče v vsaki etaži po en radiator dovolj in najceneje. Moj brat ima en konvektor z termostatom za celi vikend.
Tole ne vem kako naj interpretiram: za kaj je 7C premalo?
Težko je stotine ton betona in opeke v par urah ogreti iz 7°C na sobno temperaturo. Poleg tega pa se človek "topleje" počuti, če ima npr. zrak 20°C, stene pa 18°C, kot če ima zrak 22°C, stene pa 10°C.

Kakšne sorte ljudje ste? Eni si pri 15°C navlečejo dodaten pulover in nogavice, drugim pa dosti pomeni kratka majica in 23+°C. Kakšen (kako močne varovalke) električni priključek imate? Eno je z poceni kaloriferji/radiatorji ogrevati par sobic, drugo pa "gromozansko" hišo. Kolikšen je proračun za spremembo ogrevalnega sistema? Kolikšna je sedaj poraba plina in kakšen plinski kotel (izkoristek) je, da bomo lažje ocenili bodoče prihranke in s tem amortizacijo investicije.

Varianta TČ: Ves teden greje na ?°C, med vikendom pa temperaturo dvignete za par°C ob pomoči plina in/ali električnih radiatorjev/kaloriferjev (varovalke?).
+ Udobje
- hiše se ne temperira, temveč se ogreva med tednom, večja poraba energije.

Varianta peleti ali še bolje drva, v obeh primerih zalogovnik: Toplota iz zalogovnika med tednom temperira hišo, po potrebi pomagajo el. radiatorji. Med vikendom se kuri na veliko, da se segreje hiša in zalogovnik. Po potrebi se naredi daljinski vklop, da pridete v ogreto hišo.
- Nekaj ročnega dela, prostor za skladiščenje biomase, prostor za kurilnico.
+ Med tednom je hiša lahko hladnejša, prihranek energije.

Osebno mi diši varianta močnejši uplinjevalni kotel na polena z velikim kuriščem. Sicer so mi pri srcu nizkocenovni uplinjaki, za vas pa bi prišel v poštev "mercedez" kotel. Manj čiščenja in ukvarjanja z izgorevanjem. Do 2x na dan naložiš "skladovnico" polmetrskih ali meterskih polen in to je to.
In kdo bo "kurjač", med tednom, ko nikogar ni?
Ajej ne komplicirajte. Z električnimi radiatorji vzdržujte nad lediščem. 5 stopinj bo čisto dovolj.
Ko pridete pa zakurite 35kW klasično peč in zagrejte na drva. Po 1 uri bo že vsem vroče. Vse toplotne bodo počepnile, plin je predrag. Pozabi na zalogovnik, saj si ga ne boš nikoli odplačal.

Klasična peč in termostat ki žene obtočno. Sploh ne potrebuješ mešalnega ventila ampak samsona nastaviš na 70 stopinj.
xavi Napisal:
vencelj Napisal:Imam podobno situacijo. Hiška je sicer precej manjša, dve stanovanji v dveh etažah, spodaj pa garaža, vsako nadstropje ima svojo peč (spodaj krušna, zgoraj kaminska), problem je zimski čas zaradi zmrzovanja vode. Sedaj jo pred začetkom zime moramo sprazniti in iščemo možnost, da bi se temu izognili, torej bi morali čez zimo vzdrževati temperaturo vsaj tam nekje okrog 7°C. Seveda je pomemben tudi strošek (investicija in cena energenta...).
Tudi mene pa zanima vprašanje, ki ga je postavil krispin, odgovoru pa se očitno vsi izogibajo: Kaj si mislite o ogrevanju na elektriko - električni radiatorji?
Razlika je v tem, da bo Krispin vikende preživel na hiši. Za to pa je 7C med tednom premalo. Pri tebi bi pa bila mogoče v vsaki etaži po en radiator dovolj in najceneje. Moj brat ima en konvektor z termostatom za celi vikend.

Tudi mi bi bili čez zimo večkrat na vikendu, če nam ne bi bilo treba prazniti vode. Tako gremo samo za novo leto, ko je dovolj prostih dni, da je vredno. Temperatura v prostorih je potem odvisna od zunanje, nekje okrog nule (raje nekaj minusa kot plusa), ampak s kaminsko pečjo od dopoldneva do večera ogrejemo na dobrih 20°C. Stene seveda ostanejo mrzle...
Če bi hoteli, da voda ne zmrzuje, bi morali ogrevati vse etaže, v tem primeru bi bilo 5-7°C dovolj, dvig temperature na "bivanjskih" 20°C pa me potem ne skrbi.
Homer Napisal:In kdo bo "kurjač", med tednom, ko nikogar ni?

Če je bajta v nedeljo pregreta in če okna kolikor toliko tesnijo, bo par dni trajalo, da se ohladi, potem se prazni še zalogovnik, če pa je ekstremen mraz in/ali nikogar ne bo več tednov, pa električni radiatorji vzdržujejo temperaturo nad lediščem.

malimojster Napisal:Ajej ne komplicirajte. Z električnimi radiatorji vzdržujte nad lediščem. 5 stopinj bo čisto dovolj.
Ko pridete pa zakurite 35kW klasično peč in zagrejte na drva. Po 1 uri bo že vsem vroče. Vse toplotne bodo počepnile, plin je predrag. Pozabi na zalogovnik, saj si ga ne boš nikoli odplačal.

Klasična peč in termostat ki žene obtočno. Sploh ne potrebuješ mešalnega ventila ampak samsona nastaviš na 70 stopinj.

Drži, majhna investicija, velik prihranek. Če se jim seveda da nakladat drva vsakih par ur in vsak vikend odnesti pepel iz peči,... Nekomu to ni problem, drugi pa bi rad med vikendom odmislil kurjenje in se mu "gabi" sprehod v kurilnico. Zato pa me zanimajo njihove navade, proračun in poraba.

Je pač tako, da luksuz stane. Večja investicija ->> manj lastne angažiranosti.
Ja mali mojster zraven tvojih navodil potrebijejo še eno veliko posodo za zbiranje
kondenza. Centralne peči na drva brez meš. ventila-noviteta
jst sem istega mnenja kot malimojster, sem mislil komentirat v tem smislu.
pomisli, koliko se lahko greješ ne navadni el radiatorje za 10-15k €, drv pa boš imel zdej na pretek, da bo ironija popolna.
če je problem preveč moderen kotel za drva, kupiš rabljenega, lahko pa nabaviš tudi kakšne rabljene kaminske peči za vsako etažo ipd, je pa treba pazit s tem, seveda.
predvsem pa ne pozabit, kako je imet zadeve v kompaniji, dokler se razumete je ok, ko pa se začnejo vmešavat mlajše generacije ipd, kdo bo kaj dal, naredil ipd, je hitro štala. zato treba dobro premislit na vsak vložen cent..
mr-jan --- pri moji že 20 let nimajo mešalnega ventila. Na peči je termostat, ki pri 40 stopinjah vklopi obtočno, pri 70 pa se samson zapre.

Ker ni zalogovnika, se povratek že po pou ure segreje in ni nobenega kondenza.
druga zgodba je pri zalogovniku, kjer pa je seveda obvezen.

lep dan
@malimojster. Ker imajo svoj lastni gozd, se ne sekirajo za porabo kurjave. Kljub temu, da se drva cmarijo na 70°C, je dimnik čist, ker na začetku gorenja predimenzioniran vlek dimnika potegne dimne pline s 350°C, ki uspešno požgejo katran. Takrat tudi se iz dimnika nič ne kadi. Ko Samson zapre dovod zraka, je pa zunaj tudi že temno pa se ne vidi temnega dima, ki se vali iz dimnika...

Se oproščam za sarkazem. Kot otrok sem najmanj 10 zim prebolehal za večtedenskim bronhitisom, tudi zaradi onesnaženega zraka iz ljubljanske toplarne. Ni mi vseeno, ko se grem mimo hiše, ki ima rjav sneg na strehi oz. se iz dimnika plazi temnosivorjava kača... Bi pozvonil, pa bi jih verjetno dobil s šerhaklom po grbi, češ moj stari oče je že tako kuril, a zdaj boš pa ti mlečnozobec pamet solil...
Mislim, da je večina spregledala začetne želje uporabnika:
To je znižanje stroškov ogrevanja!
V tem kontekstu je zamenjava plinskega ogrevanja z električnim strel mimo, saj ni bistveno ceneje od plina. Poleg tega je velika možnost, da električni priklop ne omogoča tako velikih obremenitev.

Raznorazne super oh in ah uplinjevalne peči so super za objekte v katerih se živi, a za objekt brez nadzora 5-6 dni v tednu pa ne. Uporaba nekih več 1000 litrskih zalogovnikov ki bi ogrevali 5 dni, je skregano z zdravo pametjo (koliko časa bi potreboval za segrevanje teh zalogovnikov in ogrevanje hiše?)

Peleti so sicer uporabna varianta, a jaz jo ne bi uporabljal za vikend, saj je ta povezana z dobavo in skladiščenjem energenta. Torej potreben prostor, potrebna prisotnost ob dobavi in nato še delo s pospravljanjem. Ob službi najbrž to ni zelo praktično.

Na koncu se stvari zreducirajo na dve ali tri opcije:
1) obdržati plin, kar predstavlja velik strošek obratovanja
2) TČ (po možnosti HT) kar predstavlja veliko investicijo
3) Iti na nek "hibrid" dveh ogrevanj (plin ali elektrika med tednom) in nekega cenejšega energenta za vikend (peleti, drva, TČ). To pomeni, da bi med tednom ostali stroški enaki (podobni), med vikendom, pa manjši. Seveda pa to obenem pomeni tudi neko investicijo, ki ni zanemarljiva. Veliko vprašanje je kakšen je profit na dolgi rok od takega "hibrida"-
To je znižanje stroškov ogrevanja!

ja, drva kuriš namest naftnega plina. tistih 10-15k namesto tč sistema pa imaš za vsaj 20 let ogrevanja oz vzdrževanje "standby" temperature z navadnimi el. radiatorji med tednom med kurilno sezono. če malo po domače malenkostno pretiravam, ali pa tudi ne..

edit: sem opazil, da odgvorjaš enemu prej, torej samo potrjuješ zadeve..
Še en izmed lastnikov stanovanja v tej hiši. Vsako stanovanje ima svoj števec za elektriko, problem je pa ta, da se res nebi radi kregali zaradi stroškov ogrevanja + radi bi prešli na cenejši vir ogrevanja.

Sedaj je prva varianta, da se v vsak stanovanje montirajo varčni el. radiatorji (vsak plača po porabi na števcu, čez teden se pa stanovanja ogreva na minimum)
Varčni električni radiatorji ne obstajajo! Od najcenejših do najdražjih vsi porabijo enako (čeprav vas bo kdo poskušal prepričati v nasprotno).

UNP je tako drag, da je dražji od elektrike celo v dragi tarifi in se ga pravzaprav ne splača obdžati, sploh če se plačuje tudi pavšal za najem cisterne. V tem primeru se da za backup pač kakšno res poceni kaminsko peč in je to to.

Če vas ne moti izgled, kupite na bolhi nekaj starih termoakumulacijskih peči, jih dajte na timer in je to rešitev. Prihranki bodo veliki, investicija majhna, enostavna delitev stroškov. Je pa treba pazit da imate dovolj veliko priključno moč...
1 2 3
Iskanje po temi