![]() |
|
Ogrevanje počitniške hiše - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje počitniške hiše (/showthread.php?tid=55057) |
Ogrevanje počitniške hiše - krispin - 31.1.2014 Z družino smo kupili hišo na gorenjskem koncu, uporabljali jo bomo za vikende, dopust, počitnice. Uporabljalo jo bo več družin (nas je precej) načeloma vsaka svoje nadstropje. Iščemo rešitev za ogrevanje prostorov in vode: Trenutno je to urejeno na plin. Zaradi velikih stroškov razmišljamo o drugih opcijah: peleti, TČ, zaradi enostavnosti delitve stroškov in ker ne bomo vedno tam - smo razmišljali tudi o električnih radiatorjih in bojlerjih za vodo. Še nekaj podatkov: Izolacije je 10cm, vsako nadstropje ima cca 150m2 (skupaj s hodniki). Ogrevati bo treba pritličje, prvo nadstropje in mansardo. Klet se bo grela le toliko, da se izognemo vlagi, plesni... Je glede na to, da bo hiša (npr. pozimi, ko je treba zagotoviti neko minimalno ogrevanje, da nam ne popokajo vodovodne cevi) kdaj tudi prazna, ogrevanje s peleti sploh primerno? Kolikor smo si prebrali je s tem kar nekaj dela - ne samo, da je vsake toliko treba dosuti pelete, čistiti je treba pepel itd. Dobivamo vtis, da je to bolj primerno za "stalna prebivališča"? Razmišljali smo o opcijah: - peleti + TČ za vodo - peleti + elektrika za vodo - TČ za oboje (visokotemperaturne tč??, talnega gretja ni!) - elektrika za oboje (pozimi bomo tam večinoma za vikende, ko je poceni tok, med tednom bi bili radiatorji na minimumu) - solarni paneli za vodo + ? za ogrevanje prostorov (s tem da se nam solarni paneli ne zdijo najboljša rešitev - preveč uporabnikov, premalo sonca pozimi...) Ima kdo nasvet za našo situacijo? Vsako mnenje bo več kot dobrodošlo. Hvala! Re: Ogrevanje počitniške hiše - MI2 - 31.1.2014 Glede na zelo slabe osebne izkušnje z nenaseljenimi hišami priporočam najprej alarmni sistem morda celo s sklenjenim varovanjem in možnostjo vezave vklopa ogrevalnega vira na daljavo. Če vas ni tam pozabite na pelete! Vsekakor Daikin HT je vaša rešitev problema. Monterje najdete tukaj na forumu. Za ceno se pogajat in pogajat da pristanete pod 10 k/eur. Potrebujete zanesljiv sistem za dostopen denar. Nekateri monterji vas bodo verjetno kontaktirali na ZS. Preberite si njihove poste, ki jih najdete z iskalnikom. Re: Ogrevanje počitniške hiše - branci - 1.2.2014 če imaš sedaj že kurilnico na plin, in če rabiš samo za vzdrževanje temp. in občasno ogrevanje, mislim da se ti investicija v toplotno nebo nikoli povrnila kakšno pasč imate sedaj? kako pogosto mislite ogrevat na sobno temo.? Re: Ogrevanje počitniške hiše - Homer - 1.2.2014 Resda se bo investicija zaradi zgolj občasnega ogrevanja povrnila relativno počasi.... Sklepam pa da nimate mestni plin in se torej pogovarjamo o najdražjem energentu (UNP). Glede na to, da se pričakuje nenadzorovano kurjenje med tednom, se mi zdi, da je vseeno TČ najboljša rešitev. Ob tem je treba upoštevati, da je TČ nekje dimenzionirana zgolj za pokrivanje izgub objekta. Zato bo ob vsakem "hladnem startu" počepnila in se pobirala dolgo časa. To pomeni da bi bilo dobro vzdrževati v prostorih neko primerno minimalno temperaturo, ki ni prenizka. Kaj to pomeni, je težko reči..... morda 15-16 stopinj. Vklop ogrevanja pa bi najbrž moral biti 10-12 ur pred prihodom (morda manj). Torej nastavitev primernih urnikov ali pa daljinski nadzor. Re: Ogrevanje počitniške hiše - xavi - 1.2.2014 Manjka podatek, koliko je etaž. 2,3? Sam bi bil za kombinacijo. Toplotna črpalka vzdržuje sistem na 16-19 C. Glede na izolacijo, poraba ne bi smela bit pretirana, sanitarna voda v tem času izklopljena, čez vikend se za hiter dvig temp. in ogrevanje sanitarne vode dodatno vključi že omenjeni sistem na plin. Ko se doseže temp. bivalnega ugodja, se plin izklopi. Re: Ogrevanje počitniške hiše - MI2 - 1.2.2014 Priznam, Xavi-jeva rešitev je investicijsko najbolj ekonomična v kolikor je plinska peč še OK, saj lahko potem za vzdrževanje temperature v hiši ob odsotnosti ogreva LT TČ, ki je cenejša investicija. V tem primeru imaš tudi backup ogrevanje, potemtakem bi ta UNP uporabljali samo za DOGREVANJE ob vikendih. Vendar bi zaradi astronomske cene tega energenta in z njim povezanimi stroški za najem plinohrama še vedno vsaj 3x presegli račun porabljene elektrike za TČ. Moji sosedje imajo spodobno izolirano hišo 5 cm med modularcem in tisto okrasno zidano fasado, kvadrature 180 m2 in kjub varčevanju imajo nekje 600 eur na mesec. Re: Ogrevanje počitniške hiše - doli - 1.2.2014 Sam sem imel podobno situacijo. Plin uporabljam samo še za gretje na 7st., da kaj ne zmrzne in SV, to me stane letno med 200 in 250€. Za osnovno ogrevanje pa sem kupil prostostoječi kamin s pečico (zakon), dnevni prostori se segrejejo nekako v treh urah na iz 7 na 23. Poraba drv pa je seveda odvisna od števila dni na vikendu preko zime. Prvi dan, da se pregreje, zvrhano karjolo, nato po 6 - 8 drv na dan. Običajno porabim letno okoli 3 metre drv. Na vikend pa pašejo drva, je čist druga toplota to. Ne vem, a sem malce piromančka, ampak nalagat peč, regulirat, da bo ravno prav toplo naslednjih nekaj ur, čistit peč in gledat kako gori, mi je na vikendu res v veselje. Ogrevanje s plinom sem opustil, ker je plin predrag, niti ne nastavljam več da mi segreje vikend pred prihodom. Dokler se ne segreje ravno skidaš sneg, znosiš drva not in stvari iz avta, skuhaš kavo, naliješ viski, taman. Re: Ogrevanje počitniške hiše - krispin - 1.2.2014 Najprej vsem najlepša hvala za odgovore! MI2: Varovanje, zavarovanje... - na to smo tudi mi zelo hitro pomislili in je bila ena prvih stvari, ki smo jih uredili. Hvala za nasvet glede kontaktiranja monterjev - res je prikapljalo kar nekaj ponudb. Bi s predlagano TČ pozimi pokrili tudi ogrevanje sanitarne vode ali bi bilo treba kombinirat še s čim? branci: Kaj je pasč? Menjati želimo zato, ker je že zdaj, ko smo s plinsko pečjo le vzdrževali T okrog 10oC, račun izredno visok. Na sobno T bomo zagotovo ogrevali za vikende (+ še kakšen ponedeljek, petek). Vsak od nas bo gotovo tam pozimi preživel tudi več kot 1 teden/14 dni. Odvisno od vremena, služb in dopusta. Ni nujno da bomo tam vsi hkrati, lahko se pa zgodi tudi to. Pač, ko bomo imeli možnost, bomo šli. Homer: Res je, nismo na mestnem plinu ampak imamo ta najdražjo možno varianto. :roll: Pozimi bi se tako ali tako morala vzdrževati neka min. T - že zaradi vodovoda, tako da to ne bi bilo problematično. Predvidevam, da bo tako ogrevanje s TČ v vsakem primeru ceneje, kot če ostanemo na plinu. xavi, MI2: Hiša ima klet, pritličje, 1. nadst. in mansardo. Plina pa bi se, khm, khm, res radi znebili. Peč deluje čisto ok, ampak računi so samo za vzdrževanje teh borih 10oC res astronomski.doli: Drva so super, se strinjam. Če bi bila hiša samo najina mogoče, tako pa ne pride v poštev. Še eno vprašanje: A je smiselna kombinacija TČ in ogrevanje vode na elektriko (da ne bi dogrevali s plinom)? Oz. ali se nam poleti splača zaganjat TČ samo za toplo vodo? Re: Ogrevanje počitniške hiše - MI2 - 1.2.2014 Ker si potrdil, da bi se plina res rad znebil. Daikin HT (high temperature do 80°), ti bo zadostila celotne potrebe ogrevanja prostorov in sanitarne vode, osebno mi je vseeno kaj boš izbral. Jaz nimam HT ampak poceni kitajsko LT (low temperature) TČ, in ne, ni primerna zate. Ne pusti se speljati na neke HT približke visokotemperaturnih TČ. Rezultate in primerjave lahko najdeš v temi "poraba zrak/voda", ustvari si svojo sliko. Vseeno jaz nisem zagovornik, "fliknimo vse kar je staro ven", zato če se le da, obdrži plin za backup. Verjetno ne bom pretiraval, če napišem da nas vsaj 60 % uporabnikov ogrevanja s TČ ima še vsaj en dodaten backup vir ogrevanja. Pri meni je to kotel na drva, nekateri imajo kamin, olje, klimo, plin... Torej v kolikor te obdržati plin ne stane nič ga obdrži vsaj dve leti, da oceniš svojo odločitev, preden se dokončno posloviš od njega. Pozimi in poleti ti TČ greje sanitarno vodo. Vem, da te zanima koliko boš dejansko porabil elektrike za ogrevanje. In čeprav sploh ni znano koliko časa boš ogreval na 10° in koliko na 23°. Vseeno ocenjujem, da na leto ne boš presegel 500 eur za ogrevanje. Re: Ogrevanje počitniške hiše - krispin - 1.2.2014 Mogoče to s plinom za backup res ni slaba ideja. To, da bo treba "pravo" visokotemperaturno TČ mi je pa jasno, ker bodo T pozimi kdaj tudi pod -10... A zna kdo priporočit kakšnega fajn (zanesljivega, fer, ki pove stvari tako kot so...) monterja/svetovalca za gorenjski konec? Pa še eno divje vprašanje (vem, provokativno, ampak mogoče je za opisano situacijo vseeno vredno vsaj kratkega premisleka?) ... Kaj si mislite o ogrevanju na elektriko - električni radiatorji/termoakomulacijske peči...? Eh, dražje bo, ne? Re: Ogrevanje počitniške hiše - xavi - 1.2.2014 Za tisto osnovno dogrevanje, če črpalka med tem časom non stop laufa, poraba plina ne bi smela biti pretirana. Drugo je, če še vedno imaš na puklu strošek najema cisterne, dimnikarja itd. Hitra odzivnost DHT sistema bi verjetno rešila tudi probleme počasnega dogrevanja, je pa vse stvar kalkulacije. Največja prednost TČ je vzdrževanje sistema na nekih nizkih temperaturah: pri TČ še posebej vsaka stopinja manj v prostoru prinese precejšen prihranek. Največja nevarnost takega sistema na osamljenem objektu je, da ti zunanje enote ne odmontirajo. Re: Ogrevanje počitniške hiše - krispin - 1.2.2014 Objekt ni ravno osamljen, okrog so hiše, res pa je, da ne bomo stanovali tam. To zunanjo enoto pa bi se pred tovrstnim vandalizmom menda ja dalo zaščititi...? Bomo že našli kakšno rešitev...
Re: Ogrevanje počitniške hiše - vincent - 2.2.2014 Jaz bi plin pustil in ga uporabljhal za temperiranje. Ne vem..10 stopinj. Zraven pa štuknil peč na pelete vsaj 25 kw katero bi na polno pognal ob prihodu ali razmislil o kaki opciji daljinskega vklopa dan prej da se beton nagreje. A na splošno nekaj sto ton betona segreti za 10 do 15 stopinj ni keks...predvsem pa traja ( če pridete v petek...se v nedeljo ravno znormalizira). Druga opcija je tč, ki naj greje hišo vse dni v tednu na 19 do 20 stopinj. Zastonj pač ne bo nič...če je 150 kvadratov po etaži...ste se mogli zavedat da bo treba to tudi ogrevat ali segreti. Re: Ogrevanje počitniške hiše - vencelj - 2.2.2014 Imam podobno situacijo. Hiška je sicer precej manjša, dve stanovanji v dveh etažah, spodaj pa garaža, vsako nadstropje ima svojo peč (spodaj krušna, zgoraj kaminska), problem je zimski čas zaradi zmrzovanja vode. Sedaj jo pred začetkom zime moramo sprazniti in iščemo možnost, da bi se temu izognili, torej bi morali čez zimo vzdrževati temperaturo vsaj tam nekje okrog 7°C. Seveda je pomemben tudi strošek (investicija in cena energenta...). Tudi mene pa zanima vprašanje, ki ga je postavil krispin, odgovoru pa se očitno vsi izogibajo: Kaj si mislite o ogrevanju na elektriko - električni radiatorji? Re: Ogrevanje počitniške hiše - sebastjan704 - 2.2.2014 "Tudi mene pa zanima vprašanje, ki ga je postavil krispin, odgovoru pa se očitno vsi izogibajo: Kaj si mislite o ogrevanju na elektriko - električni radiatorji?" Ceneje kot unp plin! |