PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup kmetijskega zemljišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gt001 Napisal:petea, veckrat sem na oglasnih deskah UE za prodaj kmetijskega zemljisca zasledil opombo, da je kupec "znan".

Ima ta opomba sploh kaksno tezo?

Po mojem ta opomba nima prav nobene teze. Pisejo zato, ker mislijo da s tem odzenejo kaksne druge interesente.

Sicer je pa tako: ponudba mora viseti 30 dni.
Na ponudbo se javijo interesenti. Ce si kmet (ali pa tast, ki je tudi mejas?) potem se prijavis in napises, da uveljavljas predkupno pravico inpotem bo UE odlocila.
To se mi zdi največji problem, da se gremo neko pravno pot, čeprav je pod mizo že vse zmenjeno. Med mano in prodajalcem ni nobene osebne zamere,le moja močna želja je, da bi to zemljišče lahko dobil, ker se dosedanji najemnik odpoveduje nakupu. Najvrjetneši bodoči lastnik ima že toliko zemlje, da sam vrjetno ne ve kje ima vse parcele. V kakšnem stanju so pa je zopet posebno poglavje.Najbolj žalostno pri vsem tem pa je da prodajalec, do zadnjega trenutka ni obvestil najemnika zeljišča da bo prodajal. Ta je v dobri veri da mu bo spomladi lepo rastlo navozil lepe količine gnoja in vse lepo zaoral. Potem pa bomba. Še bolj žalostno pa je, da je bil dogovor med prodajalcem in najvrjetnejšim kupcem sklenjen že pred pol leta.
Če imaš pogoje za predkupno pravico potem povprašaj na občini -ue kjer visi obvestilo o prodaji za točen postopek in ga tule napiši, da ga ”preverimo”.
Hec je v tem da lahko je prodajalec že pol leta zmenjen za 5, ti mu ponudiš 6, zmenjeni kupec pa lahko fiktivno ponudi 10 (pa mu prodajalec 4 vrne). Ali to potem poteka ”licitacija” po končanem obvestilu med prispelimi ponudbami, ali se zadeva proda najboljšemu ponudniku v tistih 30 dneh?
zeleni zmaj Napisal:To se mi zdi največji problem, da se gremo neko pravno pot, čeprav je pod mizo že vse zmenjeno.

to ni neka pravna pot, to je edina zakonita pot;

na oglasni deski se objavi, da se določeno zemljišče prodaja, vsi interesenti pa naj bi imeli v tem času dovolj možnosti in časa, da ponudbo vidijo in se, če so zainteresirani zanjo, odzovejo

zaradi zagotavljanja strnjenosti kmetijskih kompleksov pa je uveden ta inštitut predkupnih upravičencev s točno znanim vrstnim redom uveljavljanja

Hanzi, ponavljam:
pri prodaji kmetijskega zemljišča ne gre za sistem 'draženja' - kdo da več, ampak, kdo se strinja s prodajalčevimi pogoji in želi kupiti določeno parcelo;
če je interesentov več, se pogleda, ali ima kdo predkupno pravico - če je več takšnih interesentov, 'zmaga' tisti, ki ima najvišjo pravico;
o izboru odloča UE, ne prodajalec

če pa se prijavijo sami 'navadni' kupci, lahko prodajalec prosto izbere, komu bo prodal zemljišče
a tudi tukaj pogodbo potrdi UE, ki preveri tudi, ali je bilo zemljišče prodano za predlagano ceno - nižja ne sme biti, višja pa je verjetno lahko
zeleni zmaj Napisal:To se mi zdi največji problem, da se gremo neko pravno pot, čeprav je pod mizo že vse zmenjeno.

Postopek prodaje kmetijske zemlje je jasen:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1223&sid=878">http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... 23&sid=878</a><!-- m -->

na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201171&stevilka=3086">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3086</a><!-- m --> glej
23. člen

Pri nakupu kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, če ni glede kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije z drugimi zakoni določeno drugače, lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:

1. solastnik;

2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4. drug kmet;
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.

Ob enakih pogojih se med kmeti, uvrščenimi na isto mesto v skladu s prejšnjim odstavkom, pravico do nakupa določi po naslednjem vrstnem redu:

1. kmet, ki mu kmetijska dejavnost pomeni edino ali glavno dejavnost;
2. kmet, ki zemljišče sam obdeluje;
3. kmet, ki ga določi prodajalec, razen v primeru, ko gre za prodajo kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, ki je stvarno premoženje države in mora prodajalec določiti kmeta na podlagi metode javne dražbe.

Kmetijska dejavnost se šteje za edino in glavno dejavnost, če pridelki oziroma sredstva, pridobljena iz te dejavnosti, pomenijo tej osebi poglavitni vir za preživljanje.

Če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče vsakomur, ki je sprejel ponudbo pravočasno in na način, predpisan s tem zakonom, če sklenjeno pogodbo odobri upravna enota v skladu z 22. členom tega zakona
To mi je vse jasno. Še vedno pa ne vem ali sem kot zakupnik sosednje parcele ( ne lastnik ) v višem rangu kot nek drug kmet pri prodaji zemljišča.
Zakupnik sosednje parcele zgoraj ni nikjer omenjen, ali ga samo jaz ne vidim.
Zelenizmaj: ce je tvoj oce najemnik, naj se on prijavi, po nakupu pa naredita izrocilo pogodbo.
Ce pa je mejas kmet, potem ima on prednost tudi pred tvojim ocetom (razen, ce ni tudi oce mejas?)
Seveda pa je problem, ce se je sosed ze vse dogovoril in sedaj bi ti to na silo...predvidevam, da se ne boste ravno "lepo" gledali.
Po mojem bi se moral zmeniti z njim, sesti za mizo in ga prepricati, da proda tebi.
Ali ponudit vec denarja ali kako drugace pa ne vem.
Zagotovo pa dvomim, da se s silo dolgorocno kaj doseze...

Pa srecno.
Naj kupi parcelo tisti ki tebi parcelo oddaja, in naj ko odda tebi, oziroma naj proda obe skupaj.
Na grd način zagotovo nimam namena priti do parcele. Ko bo če bo razpis zunaj se bom prijavil kot zakupnik sosednje parcele.Namen imam navesti številko GERK-a pa bomo videli kaj bo. Imam pa občutek da iz vsga ne bo nič, ker je bodoči kupec finančno veliko močnejši kot jaz.
Pa ima namen kmetovati na parceli, ali bo postavil 12 dvojčkov?
Jaz mislim, da je bolje ce se tvoj tast prijavi na objavljeno ponudbo.
Kot mejas in kmet-zakupnik ima predost pred tvojim ko kurentom, ki pravis, da ni mejas.
zeleni zmaj Napisal:Ko bo če bo razpis zunaj se bom prijavil kot zakupnik sosednje parcele.

To pomeni da si v isti poziciji kot katerikoli drug kmet. Prijavi naj se tvoj tast, tako kot so ti svetovali že ostali.

LP
Se lahko ponudba ko je enkrat na oglasni deski umakne,ker smo si premislili in ne zelimo vec prodati podedovane kmetije?
Ce se pojavijo samo neprednostni pnudniki, po katerem kriteriju se doloci komu prodamo kmetijo?
Hvala za odgovore ze vnaprej.
Umakni, dokler ti kdo ne sprejme.
1 2 3
Iskanje po temi