Citat:Glede izolacije okoli oken sem pa razmisljal, da bi na tem področju naredil razmak med špiravci 100cm in tako imel prostora za izolacijo 20cm.Mnenje?
S tem boš lahko izboljšal del manj problematičnega področja (rumena puščica). Večji problem je fiksni okvir okna v bližini stekla (rdeča puščica). Tu bo težko kaj izboljšati.
ginekolog Napisal:Imama 5x fakro, 90*140, svetloba fantastična, okna kvalitetna, zelo zadovoljen. Odpiram jih ne, razen ko 2x na leto premaknem mrežastno senčilo (obvezen dodatek poleti, drugače si pečenka).
Trosloja stekla tukaj načelno ne primorejo nič (če ni hiša pozimi v senci), ker je letna energijska bilanca enaka med 2 in 3 slojnimi.
Lahko prosim slikaš tole iz notranje strani? Narediš nekaj slik? namreč o takem kompleksu razmišljam tudi jaz. Res bi ti bil hvaležen.
Nimam kompleksa, pač pa 5 posameznih oken. Večina montirana na 140 cm višine (so še druga okna v prostoru ali so pa kopalnice), eno pa na 3,5m višine . Povprečno me je stalo 600€ (okno+bdx+montaža+senčilo).
OK, sem razumel narobe.
Vsa okna imaš iste dimenzije? Kakše? okvir, steklo,...vglavnem me zanima toplotna izolacija.
Zadovljen si? Kakšen kolenčni zid pa imaš?
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=48374&p=461355&hilit=velux+bdx#p461355">viewtopic.php?f=8&t=48374&p=461355&hilit=velux+bdx#p461355</a><!-- l -->
Na kratko. BDX te prisili v stopničko. Velux "hoče" minimalno velikost te stopničke (~5cm). Jst delam in priporočam ~10cm. Ravnina špalet ni več tako "sveto" obvezno ravna kot nekoč. Tudi pri velux
Še vedno mi ni jasno, kako različna mnenja dobivam od ljudi, ki so vgradili strešna okna.
1. hvalijo svetlobo, udobje, ki ga s tem pridobiš. Z notranjo in zunanjo zaščito so zadovoljni in ne ugotovijo izgubo toplot. Tudi ne omenjajo kakršnega koli kondenza.
2. Spet drugi kritizirajo zaradi zvoka dežja, kondenza. Kljub notranji in zunanji zaščiti ugotavljajo zelo veliko izgubo toplote (troslojna, zunanja roleta in notranja). Nikoli ne bi več vgrajevali tega in bi delali frčado. Pri njej je lahko streha ekstra izolirana, okna vrhunska in je izolacija top.
kakšna so še vaša mnenja? Kaj je dejansko na teh dejstvih res?
Mimogrede... Kako boš ugotovil "izgubo toplote"? Niti skozi okna, niti skozi streho, niti skozi karkoli tega ne opaziš. Razliko med 2slojnim in 3slojnim oknom vidiš samo po kondenzu. 30% več izgub ne "vidiš". Jih lahko samo čutiš na ogrevanju na dolgi rok...
Če bi izbiral frčade ali strešna okna, bi izbral strešna. Če pa je možnost "navadna" okna (dovolj visok zid) pa defenitivno navadna...
To je v bistvu relativno težko izvest (ne trdim pa, da se ne da). Stopnišče naj bi bilo po obodu severne stene, blizu vhoda v hišo (da ne rabiš hodit daleč če greš samo v mansardo) in potem imaš takoj bivalne prostore v srednini mansarde.
No, jaz sem si trikotne frčade želel, ker so mi lepe... Stvar okusa - meni poživijo hišo (ki drugih "okraskov" nima), kar za strešna okna ne bi mogel reči. Morajo pa biti žlote pri njih natančno izvedene, ostalo pa ni problem (kondenz, izgube....). Tudi svetlobe dajo dovolj (pri strešnih oknih je svetlobe lahko poleti preveč, pozimi pa premalo - ko je sneg gor), pa pri frčadi je normalen pogled izven hiše. So pa definitivno dražje od strešnih oken.
S strešnimi okni pa imam tudi jaz slabe izkušnje in jih več ne bi dal.
Jaz bi jih dal ponovno. Naredil sem 2 napaki oz. nisem imel dovolj financ:
- dali smo jih 6, dati bi moral vsaj še 4 (imamo tip, ki ima plastificiran notranji okvir),
- na vsa okna bi moral dati rolete.
To me najbolj jezi. Roleta stane toliko kot celo okno.
Zvok dežja se sliši, vendar otroci so se ga navadili in spijo kot polhi. Zunanje mrežasto senčilo je raztegnjeno itak 365/366/24/7 (ves čas), vendar bi bila roleta top!
Imeli smo srečo s krovci in vgradnja je odlična!
Je pa res, da se dvo/tro slojno okno ne more meriti s celotnim prerezom strehe (kritina, zračni sloj, agepan, 30 cm urse sf35) glede izolativnosti. Seveda je okno najšibkejše na pantih in dihtungah.
Fantocci Napisal:To je v bistvu relativno težko izvest (ne trdim pa, da se ne da). Stopnišče naj bi bilo po obodu severne stene, blizu vhoda v hišo (da ne rabiš hodit daleč če greš samo v mansardo) in potem imaš takoj bivalne prostore v srednini mansarde.
No, jaz sem si trikotne frčade želel, ker so mi lepe... Stvar okusa - meni poživijo hišo (ki drugih "okraskov" nima), kar za strešna okna ne bi mogel reči. Morajo pa biti žlote pri njih natančno izvedene, ostalo pa ni problem (kondenz, izgube....). Tudi svetlobe dajo dovolj (pri strešnih oknih je svetlobe lahko poleti preveč, pozimi pa premalo - ko je sneg gor), pa pri frčadi je normalen pogled izven hiše. So pa definitivno dražje od strešnih oken.
S strešnimi okni pa imam tudi jaz slabe izkušnje in jih več ne bi dal.
Živjo,
tak kompleks tudi mene zanima. Bi prosim lahko slikal, kako izgleda ta kompleks iz notranje strani podnevi? bi zajel celotno streho, kjer se to nahaja? Kakšna okna dejansko imaš? čutiš pozimi vdor hladnega zraka oziroma se poznajo toplotne izgube?
1. Navadno okno
2. Frčada s francoskim oknom - to pravzaprav potem ni frčada ampak neke sorte "francoski kukerli"
3. Strešno okno (kljub kondenzu, ki me moti)
4. Frčada trapezna
5. Frčada trikotna
Če bi upošteval še faktor videza bi obrnil vrstni red med 5 in 4 (videz pa je itak stvar okusa in ne debate. Pri frčadah mi ni všeč - ogromna velikost za malo okno - sploh pri trikotnih.
Odvisno od razmer (možnost zračenja) in vrste prostora bi razmislil še o svetlobnikih. Te bi potem dal na lestvici pred strešna okna.
Če bi prostorski pogoji in ostalo dopuščalo bi se zelo potrudil sprojektirati hišo tako, da bi prišel skozi z navadnimi okni. Pri podolgovatih hišah - take pri nas zahtevajo prostorsko ureditveni pogoji in željah, ki smo jih imeli glede tega kaj pritličje, kaj mansrada se pri nas ni izšlo.