PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dograditev TČ za ogrevanje na obstoječo plinsko peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav, sem hotel vpisati porabo v temo "poraba eletrike TČ Z/V", pa je zaklenjena. Od zagona TČ sem v 10 dneh porabil 78 kW VT in 126 kW MT (vsa elektrika). Ogreval sem SV ter radiatorje zjutraj in zvečer. Glede na to, da v povprečju porabimo cca. 9 kw MT in cca 5 kW VT na dan, je TČ za delovanje porabila cca 28 kW VT in 36 kW MT, kar je v € zanemarljivo, še posebej v primerjavi z UNP. Res je, da temperature te dni niso ravno reprezentativne za ogrevanje, a je bilo zadnje dni zjutraj cca. 2-3 C in zvečer 8-9 C.

lp
Pozdravljeni, jaz sem zelo zanimajo vaše izkušnje, kot želim namestiti Beretta 006 Hp črpalka zrak. Prosimo, napišite tukaj ali mi lahko pošljete e-pošto, če imate kakršne koli pripombe k delu in kaj je poraba. Zakaj si 8kW ne 6kV?

Žal mi je za slabe Slovenian've prevedeno iz srbskega pomagati Gule prevajalska orodja

hvala vam
Za 28 EUR/leto se mi vsekakor zdi vredno ohraniti obstoječi sistem na UNP. Če drugo ne, za backup in mogoče pomoč pri hudem mrazu.

Ampak občutka, da je ta toplotna črpalka nekako slaba in njen izbor ni bil dobra odločitev, se pa ne morem znebiti. Spodobne toplotne črpalke zrak-voda vendarle delujejo tudi pri manj kot +2 °C, kar nekaj manj. Sicer slabše, pa vendar. Tudi, če toplotna črpalka ne bi pridelala prav ničesar in v ogrevanje poslala zgolj energijo pokurjene elektrike, bi to bilo še vedno ugodneje od UNP. Vprašanje edino, ali bi bilo dovolj v hudem mrazu. Verjetno ne in bi bila potrebna pomoč UNP peči. Ampak prav vsak prispevek s strani toplotne črpalke bi bil dobrodošel. Tukaj pa pri temperaturah pod 2 °C od nje ne bo nič. In z naskokom največ energije za ogrevanje s porabi prav takrat. Zanimivo, da tudi poleti pri temperaturah nad 30 °C ne deluje.

Aleš
@donaab
Lep pozdrav v Srbijo. TČ deluje od 10.10. Do 31.10. je porabila cca. 50 kW VT in 120 kW NT, kar znaša cca. 30 €. Kot že ugotovljeno na tem forumu, oktober sicer ni reprezentativen v smislu temperatur. Nadzorna enota TČ kaže, da je kompresor TČ deloval 13 ur in vodna črpalka TČ 15 ur. Trenutno ogrevam le z radiatorji (5 sob, 2 kopalnici in dnevni prostor 45 m2 na 21 C. Poleg tega ogreva SV na 45 C, dva odrasla, trije mulci. Zakaj 8 kW TČ? Zato, ker je bila pogodba podpisana za 6 kW, le-ta pa je bila nedobavljiva, zato je bila za ceno 6 kW dobavljena 8 kW. Več od tega ne vem povedati, zaenkrat zadovoljen. Če vas zanima še kaj, kar vprašajte.

Da vidim, kako mi ide srbski. Pumpa radi od 10. oktobra, do kraja oktobra je potrošila struje 120 kW nizke tarife in 50 kW visoke tarife, cca. 30 €. Kompresor pumpe je u 21 dana radio 13 sati in vodna pumpa od pumpe 15 sati. Radili su samo radiatori (5 soba, 2 kupatili, 45 m2 dnevni boravak in topla voda na 45 C za 2 odraslih in 3 klince. Zašto 8 kW pumpa? Ugovor je bio napravljen za 6 kW, ali nije bio na raspolaganju, zato je bila inštalirana 8 kw za cenu 6 kW. To je sve što mogu reči za sada, zadovoljan sam. Ako vas interesuje još nešto, pitajte.

@casar
Hvala za vprašanje in skrb. Omejitev nad 30 C v poletnem času je zaradi pregretja TČ. TČ deluje do -20 C, kaj pa da od sebe pri tej temperaturi, je pa drugo vprašanje. Kdaj pa je -20 C in koliko časa ? Zelo redko. Trenutno zunanje temperature niso prav reprezentativne. Bom zadevo spremljal in redno javljal, še posebej, ko se bodo temeperature znižale. Kot pa rečeno, gre za TČ v podporo ogrevanju.

lp
Pozdravljeni, predstavljam nekaj izkušenj po prvem mesecu bolj resnega delovanja. V novembru sem za ogrevanje in SV porabil 340 VT in 380 MT. Talno gretje deluje praktično 24/7 z izklopom, ko delajo radiatorji (do 4 ure/dan). Tudi pri -5C deluje brez problema. Pri 0 C je temperatura dvižnega voda 32 (EWT) in 35 (LWT). Ogrevanje radiatorskega kroga pa zahteva več napora (večja temperatura dvižnega voda), pod 0 se tudi vklopi električni grelec. Takrat kompresor deluje na frekvenci 90 - 100 Hz, ko je tudi precej glasen. UNP ja sem zaenkrat porabil skoraj nič.

Defrost je hiter (2 - 3 minute), toploto potegne iz ogrevalnega kroga, ki je trenutno aktiven. Izgleda kar spektakularno - sem moral mulcem pokazati, da ne bi slučajno klicali gasilcev :lol: . Od včeraj zvečer do danes dopoldan se je nabralo 15 litrov vode.

lp
Citat: Od včeraj zvečer do danes dopoldan se je nabralo 15 litrov vode.
Dodal bi le ,da nekateri ne glede na firmo TČ, premalo pozornosti dajo na to vodo, oz. bi jih moral opozoriti na to vsaj kdor je TČ montiral..., če ne že prodajalec...
Posledice so lahko drage Idea
Lp
Pozdravljeni, prilagam dve sliki defrosta. Včeraj in danes, ko je megla tudi čez dan, temperatura okrog -2 c, defrost poteka na dobre pol ure. lp

<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/3M/11m/1U2SZ2NF/img-20131214-00207.jpg">http://shrani.si/f/3M/11m/1U2SZ2NF/img- ... -00207.jpg</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/2c/Me/4umNlb4b/img-20131214-00204.jpg">http://shrani.si/f/2c/Me/4umNlb4b/img-2 ... -00204.jpg</a><!-- m -->
Voda nič ne zmrzne v tej kovinski cevi?
Verjetno bi, zato sem odtok za vsak slučaj speljal v velik škaf. Na dan se nabere cca. 30 l vode.lp
Kurilna sezona je praktično pri koncu, zato lahko povem nekaj izkušenj po prvi sezoni.

Plusi:
- nizka cena investicije, prepolovil sem stroške ogrevanje in SV, zato se bo investicija zelo hitro povrnila,
- kompaktna oziroma t.i. monoblok TČ, vse je v zunanji enoti,
- enostaven priklop na obstoječi ogrevalni sistem,
- obstoječi ogrevalni sistem pomaga pri nizkih temperaturah oziroma hitrem dvigu povratka po defrostu,
- do + O C deluje brez težav,
- v primeru talnega gretja brez problema zagotavlja ustrezno bivalno temperaturo, tudi pri minusu,
- kamina praktično ne uporabljam več,
- bolj pregreta hiša oziroma brez velikih temperaturnih nihanj.

Minusi:
- pogosti defrosti (na dobrih 30 minut), še posebej decembra, ko je bilo minus čez dan in megla,
- v primeru ogrevanja z radiatorji in globokega minusa zgolj TČ ne zmore zagotoviti ustrezne temperature, pomaga UNP peč,
- glasna pri maksimalni frekvenci kompresorja, če vključiš tiho delovanje (max. frekvenca 78 %) je hrup znosen,
- relativno zapleten kontroler oziroma slaba slovenska navodila (slab prevod, k sreči dobiš zraven angleško verzijo),
- v primeru izrednih razmer (letošnji žled) in daljšega izpada električne energije sem moral preventivno izpustiti vodo iz TČ (vodna povezava),
- odtok kondenza je sicer ustrezno urejen, pri minusu sem ga speljal kar v škaf, na dan se nabere 30 l konfenza.

lp
Pozdravljeni, poročam še o izkušnjah z ogrevanjem zgolj SV. Za ogrevanje 180 l SV (5 družinskih članov) sem porabil 30 - 40 l UNP na mesec, cca. 30 €/mesec. EE porabim cca 30 kW VT in 70 kW MT, cca 10 €/mesec. Lepa razlika. lp
Tudi sam imam enako kombinacijo (plinska peč in TČ Beretta-8KW). Zadeva v osnovi deluje čisto v redu.
@Unika542: Če te lahko vprašam iz katerega konca SLO si? Bi namreč potreboval nekaj nasvetov glede nastavitve TČ.

Imam občutek, da mojster, ki je povezoval TČ in plinsko peč (Junkers) ni tega naredil čisto prav. Če TČ ne zmore dogrevati lahko peč spravim v delovanje samo z gumbom za nastavitev višje temp. sanitarne vode, medtem, ko je gumb za temp. peči (dvižnega voda) brez pomena. Lahko ga poljubno obračam, pa na delovanje peči nima vpliva.
Ko pa peč dobi komando, da je treba pomagati TČ se prižge in dela cca 10 sec. Potem se ugasne in ponovno zažene. Ta postopek traja, dokler ne doseže nastavljene temp. Pogosto se zgodi, da jo med temi zaganjanji vrže v Error, in jo moram potem resetirati. Zelo, zelo redko se zgodi, da po nekaj zagonih le doseže stanje, ko deluje nekaj minut skupaj brez prekinitve.

Verjetno, oz. sumim, da je ob zagonu sistema mojster nekaj narobe povezal, saj je moral priti 3x, da je sistem začel delati, kot pač sedaj deluje.
1 2
Iskanje po temi