PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Seltron SGC

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SGC 35 sem uporabljal za polnjenje zalogovnika pri stari peči,nova ima regulacijo tega že vgrajeno.Zadeva zelo spodobno deluje,nekaj časa traja da ga nastaviš v nulo,ker ima veliko parametrov,ki se dajo nastavljati,ima tudi nekaj svojih muh,vendar so jih baje pri novejšem SGC36 odpravili.Sedaj ga uporabljam za omejevanje temperature dvižnega voda.Če še nimaš motornega pogona ,nabavi ACC oz.SCC,ker je vse v enem.
Ja zadeva je taka. Ker imam že WDC20 ki krmili dva kroga in sanitarno vodo poleg imam še
SGC 14, ki krmili kolektorje ne bi rad dodajal še enega regulatorja temveč se nagibam k temu,
da bi nabavil SGC 36 kateri bi krmilil solarno črpalko ter črpalko za zalogovnik kasneje bom pa še priklopil peč na pelete ali dodatni grelnik za sanitarno vodo če ne bi imel časa za zakuriti ali pa ne bi bilo sonca.
Sicer mi bo ostajal SGC 14 na zalogi vendar upam da ga bom nekako spravil v promet.
Pozdravljeni.

Potreboval bi pomoč pri izbiri prave Seltronove regulacije.

Na začetku bi imeli za segrevanje SV samo kolektorje, solarni bojler in dogrevanje z elektriko. Za to bi bil primeren SGC26H, shema 214.

Kasneje bi tej sestavi dodali še kotel na drva in zalogovnik, drugo bi ostalo enako. Torej bi čez poletje solarni bojler greli kolektorji, pozimi pa bi kotel na drva grel zalogovnik, topla voda iz njega bi še ogrevala solarni bojler preko druge spirale. Vmesna obdobja (ko kolektorji ne bi več dajali dovolj, bi pa bilo še vedno dovolj toplo, da ne bi kurili na kotel) bi pa SV dogrevali z elektro grelcem. To SGC26H ne zna več peljati, zato sem gledal SGC36H, shemo 233b. Tukaj me edino malo matra, ker v tej shemi ni možno dodati še elektro grelca.

Rad bi že sedaj kupil tako regulacijo, ki bo kasneje znala urejati tudi dodatne elemente. Ima kdo kakšno elegantno rešitev, kako shemi 233b dodati še elektro grelec oz. kaj narediti v mojem primeru?

LP Jan
Grelec lahko priklopis na ločen termostat (nekateri imajo celo vgrajene, vsaj moj se mi zdi) in ga ne rabiš vezat na sgc.
Imam tudi sam sgc, elektro grelec pa ročno vklopi nekaj večerov na leto k se mi ne da kuriti peči(v teh prehodnih dneh) , za nekaj 100 litrov vode ogreti do 40C , sonca je bilo pa premalo. Lahko pa bi bil skotaj stalno vklopljen, itak imam nastavljene ga na cca 45 . samo je brez veze da zjutraj greje ker ni porabe tople vode
Če ti bo sgc viška hodil, lahko sporočiš....
potrebujem pomoč

imam sgc 36 na njega vezana tipala (sončna T1,T2,R2 zalogovnik) vezano še (Kotel črpalka T3,T4,R1,vklaplja črpalko iz peči v zalogovnik), sedaj bi še rad vezal (prosto T5,T6,R3 iz zalogovnika v sanitarni bojler)tako da mi iz zalogovnika polni sanitarni bojler.
Katero shemo naj koristim in kako tipala T5,T6 rasporedit
T2 imas spodaj v zalogovniku, T4 pa zgoraj (T3 pa pec). Za T5 lahko "kopiras" T2. Ne rabiš fizicno se enega tipala. Moram pogledat kako sem jaz to naredil na sgc26. T6 bos pa postavil nekam v bojler. Odloci se sam na katero visino.
Shema: nimas veliko izbire s tremi crpalkami. Mogoce bi 233b nahecal da bi ti delala priblizno prav. Pogoljufati bi moral lokacijo tipala za crpalko r3.
Mozno da bi se tudi z 241 lahko poigral. Ali pa vprasaj v seltron po kateri shemi bi vezal
Kopiras T4 in ne T2.
Ker najbrz imas odjem zgoraj
dobil sem odgovor od seltrona da shemo 221 pustim tako kot je in sprogramiram F parametre ,to bom danes naredil in poročam kako deluje
F1.1 =3
F1.11=1
F1.12=5
F1.13=6
T5 v zalogovnik
T6 v bojler
R3 črpalka
Tole o programiranju F paramtrov me zanima. Sporoci ce ti bo delovalo. Imam tudi sam 221 shemo.
povezal vse,nastavil parametre in za čudo dela...super.
Na seltronu so struckoti (suport po nakupu ) in to jih drzi na povrsju. Sicer se dobi ceneje in mogoce celo boljše v tujini.
drži hanzi,toda ker imaš že v startu njihov artikel,se mi ne splača nabavljat kaj drugega(cenejše),delaš kar ti omogoča sgc in ga izkoristiš do maximuma.Sedaj še sonce ogreva kolektorje,tako da bom proti večeru videl koliko se je napolnil bojler s tole nadgradnjo.
pred tem sem imel tajmer za zagon črpalke in je pač delal na čas,toda ko me ni bilo doma in ni bilo izplena od kolektorjev je črpalka vseeno črpala ,magari hladno vodo,kar ni prijetno :lol:
Mene tudi zanima , kako se programirajo ti F parametri?
Se lahko programira v vseh hidravličnih shemah ali samo določenih!!
Zdravo fantje (pa verjetno tudi kakšna punca) Smile

Potreboval bi pomoč pri nastavitvi našega Seltrona SGC67HV.

Trenutna situacija je takšna: 300l bojler, 2 spirali. Spodnja vezana na kolektorje, zgornja prosta, nekje na polovici bojlerja 3 kw električni grelec.

Za 1x nam na obali sonce da še dovolj energije, da se SV v bojlerju segreje do 45-50 stopinj, kar je za naše potrebe dovolj. Ampak počasi bo treba razmišljati o gretju vode tudi z el. grelcem, dokler ne pridemo do TČ.

1. možnost: Seltrona bi rad nastavil tako, da čez cel dan normalno (kot do sedaj) polni bojler preko kolektorjev (kot je temp. vode na spodnji tretjini bojlerja 7 stopinj nižja kot voda v kolektorjih, se obtočna vžge in voda kroži, dokler ni razlika 2 stopinji; tako deluje sedaj in je OK).

2. možnost: Če imate voljo, lahko še napišete, kako Seltronu povedati, da naj ob 16h vodo segreje na 50 stopinj, ko to doseže, izklopi grelec in ga ob slučajnem padcu temperature vode pod 35 stopinj ponovno prižge do 50 stopinj. V kolikor temp. vode do naslednjega dne do 16h ne pade pod 35 stopinj, se ne prižiga več.

Sedaj bi pa rad, da mi Seltron vsak dan ob 16h, v kolikor je temp. vode na vrhu bojlerja manj kot 50 stopinj, prižge električni grelec, vzdržuje temp 50 stopinj do 22h, potem pa ne vklaplja več grelca do naslednjega dne do 16h. In tako vsak dan. V kolikor bi se temperatura (sedaj več ne, ampak recimo marca ali aprila) sama s kolektroji dvignila nad 50 stopinj, bi grelec ostal ugasnjen do nove potrebe po segrevanju vode med 16 in 22 na 50 stopinj.

Električno smo to že vse povezali, samo še avtomatiko morem tako pripraviti, da bo razumela moje besede.

Mi lahko kdo od "Seltron mojstrov" pove, kaj morem vse nastaviti, da bo to tako delalo?

Upam, da je razumljivo napisano. Meni je, ker vem kaj želim.. kaj pa vam? Smile

LP Jan
1 2 3
Iskanje po temi