PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira moči TČ zrak/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oba sistema TČ tako 8 kW kot 11 kW sta enako obremenjena pri enakih pogojih!
Sistem je bolj obremenjen, če imamo manj talnega ogrevanja - višje temp./tlak in nima veze z močjo TČ.
11 kW mašina bo bolj obremenjena pri manjši površini talnega, kot 8 kW mašina pri gostem polaganju cevi.
Obremenitev sistema - tlak narašča z višanjem zahtevane temp. - odpiranje ekspanzijskega ventila in vračanje plina (flash).
Pri nižjih zahtevanih temp. bi se "flash" lahko tudi izklopil (nekateri monterji to tudi storijo) - je namenjen doseganju višjih temp.
Razlika v obratih kompresorja pri 11 kW in 8 kW mašini ne igra neke hude vloge, on/off-i so stalno delujejo na višjih obratih (optimalnih) pa se nihče ne pritožuje ali ga skrbi, da bo komp. crknu, je sistem "bolj obremenjen".
Ventilator pri 8 kW se hitreje vrti, pri 11 kW sta pa dva, zato se lahko počasneje vrtita.

Z Estio pa še malo počakajte, da vanjo vgradijo varčno obtočno črpalko - je trenutno edina renomirana TČ na trgu, ki tega še nima - žal.
1. prečitaj, kaj si poprej napisal in potem podajaj nove stvari
2. premisli poprej kot te stvari pišeš, če zdrava logika to prenese
3. primerjava 8 in 11 kW naprave za potrebe po npr 8kWh pri npr -2 ali pa +2°C in pisati, da je popolnoma isto je popolna dezinformacija. Cop 8 kW naprave pri npr 70% moči in 11kW pri 50% moči ni primerljiv, kot tudi ne šumnost, obraba, pogostost defrostov......., da o porazdelitvi odjema po fazah niti ne razpravljam. Ni namreč vse v ventilatorjih ampak v velikosti izmenjevalcev. Prvo Toshibo (Rav 1102) sem predelal v TČ pred 8,5 leti in še danes zelo uspešno deluje brez elektrogrelnikov, ko tovarna sploh še ni proizvajala teh split sistemov, zato si upam trditi, da jih malček bolje poznam od tebe.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
miki23 Napisal:Živjo.
Po prebiranju foruma še vedno nisem prišel do zaključka kako močno TČ moram imeti za ogrevanje objekta (talno gretje) in sanitarne vode (4 osebe).
Kupil sem enoto dvojčka v 3 pgf, letnik 2006 v Zbiljah.
Klasična gradnja 20 cm oranžni zidaki in žal samo 8 cm fasade :-(
Skupaj je 140 m2 neto ogrevalne površine (P+M), streho pa bom izoliral z 24 cm ursa signorol SF35.

Po ogledu objekta s strani parih monterjev sem dobil naslednje ponudbe:
1. Daikin Altherma (ERLQ006CV3, gretje 1,8 - 8,35 kW), COP 3,8; 6.200€
2. Termotehnika (TČZ ZV 9/10 E1, gretje do 9,5kW), COP 4,1; 10.700€
3. Mitsubishi (PUHZ-SHW112YHA, gretje do 11,2 kW), COP 4,2; 8.900€
4. Vaillant geoTherm (VWL 101/3 S, gretje 10 kW), COP 3,9; 13.000€

Vprašanje:
Ali bo Daikin z 8,35 kW dovolj za glavni vir ogrevanja?
Ali bi se mogoče raje odločil za močnejšo varjanto ERLQ008CV3, gretje 1,8 - 10 kW, ki je ene 400€ dražja?
Ima kdo izkušnje z nizkotemperaturno TČ Daikin?
V dnevnem prostoru bom dali še backup kamin, ki bo bolj za romanitko in vikende :-)

Hvala v naprej za kakšen pameten komentar oz. odgovor.
Razlika med 8 in 11 kw pri večini znamk je v precejšnem preskoku cene, večji kot od 11-ke dalje.
Noben monter ti ne sme v predračunu upoštevat subvencije ekosklada.
Telmos: zakaj je Daikin 6kw brca v meglo?
Pozablja se da ima avtor teme 8 cm izolacije, za tla niti ne vemo..torej razmerova visoke izgube, ki jih bo s tako močno (6 kw) mašino težko pokrival. To je.
Oz. bo le ta večji del časa delovala na robu svojih zmogljivosti - verjetno že tam okoli ničle. Pod - 5 bo enostavmno počepnila....oz. prevedeno...v hiši bo prijetnih 19 stopinj.
Nekako čez preseg vseh postov je dobil namig, katera črpalka je cenovno ugodna, relativno tiha, kdo jo najbolj obvlada v nulo.
Sem mislila,da je s to črpalko kaj narobe :roll: . Hvala, če je vzrok le izolacija, oziroma poraba.
6 kW črpalka pri 0°C ne bo nikoli dala od sebe 8,35 kW ogrevanja. Zato sem napisal, da prašuvse zavaja in ne piše realno kot je. 11 kW je skorajda dvakrat večja z dvakrat večjim izmenjevalcem z vso potrebno močjo pri nižjih temperaturah okrog nule in pod njo. Pa še ta bo pri njemu pri ekstremno nizkih potrebovala vklop grelnikov. Če pa pogledate COP ima ta pri nižji moči višjega vse do 5,66 pri 10% nazivne moči. Če bi dal 8 kW Daikina potem bi bil na robu rentabilnosti za tisto ohišje in velikost izmenjevalnika, z najvišjimi možnimi obrati ventilatorja in kompresorja z veliko obremenitvijo na tisti fazi, na katero je priklopljena...... pri 11 kW pa je na spodnji za to velikost z trifaznim priklopom, ki je ista do 16 kW. Zato sem jo predlagal in jo bom vedno zagovarjal za ta objekt. Vse nekaj drugega je, če je objekt z boljšo izolacijo in posledično manjšimi potrebami.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
xavi Napisal:Nekako čez preseg vseh postov je dobil namig, katera črpalka je cenovno ugodna, relativno tiha, kdo jo najbolj obvlada v nulo.
Govorim o Toshibi estii 11kw, da ne bo pomote.
Pridružujem se mnenju @telmosa primernejša rešitev bi bila dvoventilatorska naprava cca A7/11KW.

Manjši problem bi bilo taktiranje, kot prekomerna obremenitev naprave.
:wink: Od vsega začetka govorim o 8 kW mašini.

Je čisto vse en pes ali je dovod 1F ali 3F, kompresor je enako invertersko voden.
Predpotopen Toshibin kompresor, predelana klima nimata nobene veze z najnovejšo izdajo Altherme.

Električni enofazni priklop TČ se predvidi v štartu, primerno projektira (vgradi primerno varovalko) in to je to - da bo ena faza zato bolj obremenjena je bosa. O pre/obremenjeni fazi se lahko govori, ko je na enem "dratu" preveč porabnikov in se ta pregreva.
1F mašina NE predstavlja nobene bojazni, da bi zaradi nje inštalacija ali naprave pogorele, crknile, ne vem vse kaj :wink:
Vsak, ne nujno preveč dober štromar, vam lahko to potrdi.

Življenska doba TČ je lahko ogrožena samo v primeru, ko "majstri" priporočajo izklop el.grelcev, grelcev olja itd. in turijo prevelike agregate - preveč vklopov/izklopov.

Poraba 8 kW ali 11 kW agregata bo podobna ali enaka, v prehodnem obdobju bo 8 kW učinkovitejši, v najhujšem mrazu pa 11 kW.
Če malo pretiravam, če bi grelec deloval 100 ur x 3 kW = 300 kWh x 0,12 = 36,00 €

Trifazna elektrika v hiši je dobrodošla - presek dovodnega kabla je lahko manjši.

Priložene datoteke
.png   inverter.png (Velikost: 198,68 KB / Prenosi: 1304)
Če pa vzameš močnejšo mašino, ki ne bo rabila teh 100 ur grelca, bo teh 300 kWh toplote pridobila s COPom kvečjemu 2,5 (ker takrat je hud mraz, ko manjša naprava vklopi grelec), torej razlika ne bo niti 36 €, marveč le dobrih 20 €.

Disclaimer: nič ne pravim, katera mašina je primernejša za podano hišo; samo argumentiram, da občasni vklop grelcev ni neka finančna katastrofa.
Eno je teoriziranje, drugo je praksa. S tem kar piše prašuvse se vidi, da o kaki praktični izkušnji pojma nima! Prebere neke nove prospekte in že je vse ostalo za v koš. Preprosto se tako ne dela! Pa še enkrat poglej, koliko kW moči ti da 8 kW mašina pri 2°C in manj in se vprašaj, kaj hočeš ljudem napravit. Čeprav je bilo govora o 6 kW Daikinovi mašini. Sicer pa niti ne vem, ali si imel kdaj opravka z realnostno sliko terena ali si samo knjižni molj, ki intenzivno zasleduje prototipe. Ni pa potem primerno, da te stvari podajaš kot edino realno izbiro, ke je vse ostalo..... Vse ima svoj zakaj in svoj zato!
Živjo.
Evo sem govoril z monterjem in mi je rekel da je višek 8kW za mojo hišo, ki greje do 10kW.
Dal mi je tudi 3 kontakte v Lj. okolici, kjer imajo 8kW Daikin in 180m2 površine in hišo še brez izolacije.
Bom šel preverit in poslušat kako so zadovoljni.

Ali bi priporočali v mansardi več izolacije (trenutno imam v ponudbi 24 cm SF35).
Bi dali več? Zaenkrat lahko še pojačam.
V tleh pa je predvideno 8cm stiropor in 6 cm estriha (kaj je spodaj vplati pa ne vem :-)

Tako da ponudba za Daikin ERLQ008CV3 (z notranjo enoto, 260L bojler in montažo) je 6.500€.
In potem seveda še -1.000€ od Ekosklada, če ne bo zmanjalo :-)

Hvala zaenkrat za vse debate, predloge.
Jaz gledam s te perspektive (sicer ne vem ali Daikinki pada moč gretja s padanjem temeprature ali ji ostaja pa povečuje odjem el. energije...a recimo ob predpostavki da ji pada moč).

11 kW in 6 kw model. Okoli ničle bo (ugibam) hiša imela 4 kW izgub. 11 kW model bo imel 7,5 kW moči, 6 kW model pa 4 kW. Torej prvi bo obratoval na 60% moči (manjši vrtljaji kompresorja, ventilatorjev...torej nižja poraba, manjša obraba, manj hrupa), švohnejši pa bo že na robu zmogljivosti in bo gnal na 100 % praktično cel čas....ker bo imel problem še z nočnimi temepraturami, in bojo pod ničlo, da bo prinesel noter (kar ponoči ni sfolgal...ker so bile izgub hiša 5 kW, moč TČ pa 3 kW) oz. bo ensotavno vklapljal grelce kot pomoč. Delovanje bo moglo biti praktično 24 ur dnevno in to na polno.
Močnejša izvedenka...ko bo naredila svoje (ob. znižani moči/obremenitvi) bo šla lepo pančkat, dokelr sept ne pride potreba po toploti....torej bo kljub manjši obremenitvi, tudi časovno manj delovala.

In ker se TČ kupuje za čim več let...za moje pojme ni dobro imeti zadeve, ki bo praktično več as delovala na robu svojih zmogljivosti ali celo preko (vklapljanje grelcev).

Da bi mi govorili o 140 kvadratih, 20 cm izolacije na stenah, 35 na stropu, 20 v tleh s troslojnimi okni..OK..bi rekel..8 kW bo vrh glave.

Tule pa...11 kW bo ganz prava (daleč od tega da bi bila predimenzionirana).

Pri nas nimamo nikakršnim problemov s tem da je TČ premočna...ko dela, dela 'na lahko'. več ali manj pa počiva. Par vklopov dnevno. takod atudi o taktiranju nima smisla razpravljat.
1 2 3 4 5 ... 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi