Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
v tem primeru ti v drugih sobah termostatski ventili blokirajo povečanje temperature - le bolj dolgo boš pač moral kuriti ali povečati radiator ali pretoke uravnati tako, da bo skozi radiatorja v tej sobi večji pretok vode
Objave: 122
Teme: 19
Ocena:
0
vincent,
škoda toliko smajlijev za brezveze. Poskusi raje razumeti.
Radiator oddaja toploto na sosednji zrak zaradi temperaturne razlike med radiatorjem in zrakom. Večja je razlika, več toplote radiator odda (če je "dotok" toplote v radiator zadosten).
Zrak se ohlaja, ko kroži po prostoru = ko oddaja toploto na še hladnejšo materijo (npr. hladnejši zrak, stene, stekle). Če zrak ne kroži nič (v teoriji), temperatura zraka doseže temperaturo radiatorja in radiator ne odda nič toplote, ne pa 1kW, kot si ti vzel za sveto na podlagi deklarirane moči. Verjetno si samo pozabil, da so te moči deklarirane v referenčnih pogojih (temperatura vode). In janko zate ni dovolj jasno izpostavil, da ocenjuje, da je pri njem problem ta, da referenčnih podobnih pogojev ne more vzpostaviti (ker mu zrak premalo kroži) in da radiator ne odda dovolj moči v prostor. Morda sploh ni odprl natečaja, naj se javimo vsi, ki bi mu radi (ne)upravičeno pokazali, da smo pametnejši.
Pa še mojih 5 centov na temo:
Če janko ogreva npr. svojo hišo, naj res odpre radiator. Ta bo sicer manj oddajal, ampak bo potem tudi manj toplote odvzel iz sistema in vsaj s stroškovnega vidika to ni problem.
Če pa je janko na nekem skupnem ogrevanju in plačuje ogrevanje na podlagi delilnikov (kalorimetri niso problematični), pa bi lahko zaradi tega morda plačeval precej več, kot bi v resnici porabil. Odvisno pač od kvalitete/občutlljivosti montiranih delilnikov.
Če je pa temeljni problem v hitrosti segrevanja prostora, pa itak rabi rešitev, ki morda ni "odpri radiator".
Jaz sem poskušal rešiti podoben problem z računalniškimi ventilatorji. Na ebay sem nabavil neke super-silent, sedem sem jih montiral enega ob drugem na dve alu letvi in zadevo pritrdil pod radiator. Dve leti sem to uporabljal, šibalo je celo zimo. Poraba elektrike je nikakršna (mislim, da skupaj 2-3A pri 12V). Slišal se je šum, če smo bili vsi tiho. Nad radiatorjem se je čutilo toplo pihanje. Kakšen je bil zaresen efekt, nisem nikoli meril - toplo je bilo dovolj.
Letos sem zadevo opustil in šenkal dalje, ker je plazeče dete želelo od spodaj vtikati prste v ventilatorje.
Prej sem z elektronskim termostatskim ventilom nastavljal odpiranje in zapiranje in mi je bilo pomembno, kako hitro se zrak v prostoru segreje. Zdaj imam ventil ves čas enako odprt in kvaliteta bivanja ne trpi, na računu je pa tudi težko oceniti, kakšna je sprememba.
Objave: 34
Teme: 5
Ocena:
0
Da ponovim: drugi radiator je za sedežno, pod oknom, nad njim je še zavesa (ženina estetika).
Sulcslo ali mi lahko javiš tip ventilatorjev, ki si jih uporabil. Morda bo to ter namestitev alu folije, kot je predlagal Xavi še najboljša rešitev.
Lp, Janko
Objave: 122
Teme: 19
Ocena:
0
Živjo,
tipa ventilatorjev ne vem, bom vprašal kolega, kateremu sem jih dal, naj pogleda.
Spomnim se, da so bili 120mm, kupil sem jih na ebayu (verjetno ameriškem) s kitajske. Vem, da sem gledal, kakšne ležaje imajo, ker so različni ležaji različno glasni in vzržljivi, za en tip ležajev je pa menda problematična tudi vodoravna lega, v kakršni so pri meni ves čas delovali. Žal se ne spomnim, kateri tip ležajev sem preferiral.
Še to - jaz bi najprej odstranil zaveso, ženi pa kupil kaj podobno estetskega (klobuk?) za pomiritev. Morda bo že to dovolj za rešitev problema.
Objave: 693
Teme: 12
Ocena:
0
Pa saj ste že povedali. Radiator največ odda s konvekcijo. Vsaka sedežna ima spodaj 10cm lufta, tako da radiator zrak dobi. Edino, kar ga lahko "bremza" je zavesa, če se zgrinja tik nad radiator, tako da je oviran "izpuh". Če zavesa ne sega neposredno nad radiator tudi ta ni ovira - kvečemu prednost in izolacija pri malce slabših oknih.
Objave: 8
Teme: 4
Ocena:
0
Pozdravljeni,
podobno kot avtor originalnega posta bi tudi jaz želel povečati učinek radiatorja z ventilatorjem. Moji radiatorji so v glavnem prostoru očitno prešvoh, kar se je kazalo že prej pri plinski peči sedaj pa je pri TČ to še bolj izrazito. SIcer imam visokotemperaturno TČ, vendar je ne želim kuriti čez 60 C, ker se mi zdi da se poraba bistveno poveča.
Na internetu sem našel nekaj variant takih ventilatorjev, ki pa niso dobavljivi v SLO.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.radfan.com/">http://www.radfan.com/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.heizkoerperluefter.de/">http://www.heizkoerperluefter.de/</a><!-- m -->
A je mogoče kdo že zasledil, da bi se kaj podobnega dobilo pri nas?
Predvsem bi želel poskusiti, če bo kaj boljše preden nadomestim radiatorje z večjimi ali grem v kakšne drage konvektorje.
Lep dan želim.
Mitja
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Ogrevaš na urnike ali non stop?
Na ebayu se dobijo za 54 eurov.
Dobijo pa se taki radiatorji z že vgrajenimi ventilatorji.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.remih-i.si/radiatorsko-ogrevanje/nizkotemperaturni-radiatorji-ulow-e.html">http://www.remih-i.si/radiatorsko-ogrev ... low-e.html</a><!-- m -->
Objave: 8
Teme: 4
Ocena:
0
Ogrevam na urnike, vendar je razlika med minimalno in maksimalno nastavljeno temperaturo prostora samo 1 stopinjo. Če bi ogreval stalno imam občutek, da bi TČ kar stalno delala kar pa bi bila velika poraba (manj kot dober kW ne kuri).
Z veseljem bi investiral v radiatorje z vgrajenimi ventilatorji, vendar bi bil rad prepričan, da bo to rešitev za mojo težavo.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Predlagam, da povabiš k sebi na ogled izkušenega monterja, ki je hkrati poznavalec in uporabnik TČ.
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Računalniški ventilatorji znajo biti glasni. V tem primeru jih priklopiš na nekoliko nižjo napetost ali vežeš predupor. Pretok zraka bo seveda malo manjši.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Z ventilatorji samo povečaš konvekcijo. Zagotoviti pa moraš dostop hladnega zraka in seveda tudi odvod toplega zraka. Če pa je moč radiatorjev premajhna, je tudi z ventilatorji ne boš povečal.
Objave: 348
Teme: 7
Ocena:
0
Torej doda ventilator-je na radjator ki je za kavčem in je to to..
In pa seveda podaljša urnik ogrevanja..