Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
aleks napisal/-a:
presežek O2 naj bo med 6 in 7 % v obratovanju (ne zagon ali ugašanje). če je več ali manj, bi bilo dobro da odpreš kotel in posesaš okolico sonde in samo sondo. če še to me pomaga naj ti serviser ob obisku to skalibrira.
V tehničnih podatkih je naveden ostank CO2 10/13% (partial/full load), zato mislim, da je to ok.
ni ok. če je CO2 13% pri nazivni moči, potem O2 ne more biti kaj dosti več ko 7.5%, oz celo malo manj. torej 8 do 10% O2 v dimnih plinih je rahlo preveč. mimogrede, na tač panelu meritve CO2 v dimnih plinih ne bo možno odčitat, odčitaš lahko izmerjeni presežni O2.
Plini pa 90/130°C (partial/full load). Sicer super, če ne bo zato kakih problemov. Še sreča da smo dimnik obnovili z ožjo INOX tuljavo, ker kar malo kaplja iz pipice spodaj. Skrbi me tudi ca. 1,7m priključka do dimnika, ki ni izoliran. Če kondenzira v tem delu tuljave, bo teklo v kotel, zato moram ta del izolirati. Zanimivo, da so mi vsi rekli, naj ne kompliciram, v navodilih za montažo pa kar konkretno zahtevajo vsaj 3cm izolacije na dimniškem priključku
to izolacijo naredi drugače ti bo curljalo direkt dol na ventilator. se zna celo strdit ta svinjarija. že videno in garantiram da je zajebano za spucat.
Ocena:
3
Presežni kisik za vsaj kolikor toliko soliden izkoristek naj ne bi presegel nekih 6-7%.
Kaj to pomeni?
Dobro, če je razlika 1% ni tragično. na začetku je bilo govora da je tudi 10% presežnega kisika, to pa je približno 50% več kot je neka normalna vrednost in to sigurno ni v redu. Upoštevaj da tu govoriva o vrednosti odčitani med delovanjem, ne ob začetku kurjenja in ne ob koncu. Ob obeh skrajnostih lahko kisik v dimnih plinih močno zaniha - vendar to ni pomembno, ker so ta obdobja razmeroma kratka.
Povezava med CO2 in O2:
Zelo enostavna. ker gre pri oksidaciji 1 C atoma točno 2 atoma O (1 mol), kot jih je tudi v eni molekuli O v zraku (O2). Torej je razmerje med njima kar preprosto seštevanje do približno 20,9%. Zaradi Avogadrovega principa ima 1 mol katerega koli plina 24,4 litra pri normalnih pogojih - torej lahko zaključiva da vsak volumski odstotek kisika iz zraka, ki ni prisoten kot molekularni kisik najdemo kot CO2. Če je torej CO2 v izpuhu kotla 13%, je kisika nekje (20,9-13) 7,9%. v bistvu ga je malo manj, saj nastajajo še drugi oksidi poleg CO2.
Tista 2 cm volna z kaširano folijo bo kar v redu. Dobiš jo, kot si ugotovil pri specializiranih trgovcih in monterjih.
Objave: 495
Teme: 4
Ocena:
0
Tole si pa profesorsko napisal, hvala ti.
Bom v prihodnje spremljal kako se giblje, odčitavam seveda v ustaljenem delovanju, ne med zagonom in ugašanjem.
Še tisto s pepelom si razjasnim, pa sem na konju.
Objave: 100
Teme: 8
Ocena:
1
Uporabljam avstrijske pelete (dovoz z cisterno, vpihovanje v zalogovnik). Za zagon peči sem nabavil 6 vreč (90kg) domačih "kvalitetnih" peletov (tako vsaj piše v njihovi ponudbi). Na začetku kurjenja sem tudi sam opazil neizgorele koščke peletov, sedaj, ko sem domačo zalogo že pokuril, pa tega v pepelu ni več. Pepel je zelo fin prah, kot moka.
Sem pa za štos napravil test z vodo z obojimi peleti, ki sem ga našel na netu. Domači so bili svetlejše barve, v vodi so obojni potonili približno enako hitro, so pa avstrijski razpadli bistveno hitreje, po razpadu so bili tudi svetlejši od naših in bistveno bolj fini. Dejansko je pri avstrijskih bil nekak fin lesni prah, pri naših pa kar precej grobi (v primerjavi z avstrijskimi) delci (tudi 2-3mm dolgi opilki), tudi precej temnih delcev (verjetno lubje).
Kar pa se tiče izolacije dimnika v kurilnici, pa nisem niti pomislil.
Sicer je pri nas tuljava do zidu cca 80cm, potem zunanji RF dimnik, temparatura v kurilnici okrog 20 C. Je potrebno izolirat?
Ocena:
3
vmaljar, palec gor. za izolacijo, seveda.
kar se pepela tiče - pri kotlih na pelete in sploh vseh ventilatorskih se zna zgodit (odvisno od seveda celega kupa faktorjev) da določeno količino pepela požre tudi dimnik. zato ni napak občasno odpreti spodnja vratca dimnika in malo poškilit noter. če je kaj pepela not - ven pomest. enemu znancu se je spodaj med kurilno sezono nabralo toliko pepela, da ob koncu sezone ni hotel več zagnat kotel. ko je odprl vratca se ja pa skoro zadušil od tega, ker se je taka količina finega pepela vsipala na tla.
Ocena:
0
Jaz sem poklical mojstre, ki so mi obnavljali dimnik, oz. vgradili inox tuljavo v obstoječ zidani dimnik. Že oni so me opozorili, da tega sam nikjer ne bom našel, da tudi oni težko pridejo do teh izolacij, ampak pridejo. Čakam torej na njihov klic, ko bodo imeli izolacijo pripravljeno.
Po opisu sodeč pa gre za neko volno, debeline 2cm, ki je na eni strani prevlečena z nekakšno folijo, tako da ko poviješ dimnik, najbrž šive zalepiš z lepilnim trakom. Naj bi se jo dalo lepo rezati, tako da lahko izvedeš detajle okoli kolenov. Če se jo pa lepi, bomo pa še videli, ampak močno dvomim. Mogoče bi jih raje na 30cm obvil z nekimi elastikami ali vzmetmi, da ohrani obliko in ne odpade.
Predlagam, da se obrneš na nekaj dimniških mojstrov, lahko bi tudi kar poklical na Schiedel, in povprašal kako oni to rešujejo.
Objave: 100
Teme: 8
Ocena:
1
Nekaj sem našel, Gumaflex plošče, po slikah sodeč je to izolacija, ki sem jo gledal na klimi. Vprašanje pa je, če je primerna za dimike, danes je nedelja, bom jutri poskušal poklicat in povprašat. Morda pa ima že kdo izkušnje z Gumaflrxom?
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")izoterm-plamaunichr("46")si/si/proizvodni-program/Toplotne-in-zvocne-izolacije/GUMAFLEX-izolacije[/url]
Bom še poskušal dobit kakšno informacijo okrog volne z folijo,
Ocena:
0
Pravkar sem prebiral temo na forumu prav o izolaciji dimnikov.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=48050">viewtopic.php?f=5&t=48050</a><!-- l -->
Mislim, da se jutri obrnem na Knauf in povprašam po raznih variantah. Tale GUMAFLEX najbrž ne bo primeren, kamena volna s tališčem >1000° bo najbrž prava.
Ocena:
3
bravo, sem ravno hotel pripomniti. tale gumaflex ti ne bo prišel v poštev. izolacija, ki je kaširana na folijo je mineralna.
Objave: 22
Teme: 5
Ocena:
0
Tudi mi imamo pc 25 slab teden. Kar se tice nivoja O2 mi niha med 7 in 12% odvisno od delovanja. Po 100 kg pelet pa imam manj kot pol cm pepela v pepelniku. Zaenkrat sem zadovoljen.
Ali ni ostanek kisika odvisen tudi od kvalitete peletov? Vec primesi, več ostanka...ceprav bi morala lambda sonda to regulirati...
Ocena:
3
ne. preostanek kisika je odvisen od regulacije.
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
0
Pri meni na drva je med 5-6% oziroma 1.3 - 1.4 , tako da so zgorne številke zelo visoke