Objave: 130
Teme: 24
Ocena:
0
Najlepša hvala za izčrpen opis problematike, lial! Počasi bom lahko kandidiral za vajenca...
Kot vidim, ima pri "šravfanju" ključ 18 ključno vlogo. Verjetno bi bilo najbolje, da bi bil cevni, ker je ventil ugreznjen pod ploščice in imam okoli ventila ravno dovolj prostora zanj.
Ocena:
0
Tole pa bi bila še najenostavnejša in najboljša rešitev!
Napeljava je stara blizu trideset let in tesnila so že precej preperela, tako da bi bilo najbolje zamenjati vse skupaj. Z malo sreče pri odvijanju in privijanju še razbijati ne bo treba.
Saj ne rečem, popolne prenove kopalnice bi soproga bila vesela in pri njej bi s tem gotovo pridobil kakšno dragoceno točko, a tako prenovo bo najbrž moral delati nov gospodar - če bo, ko bo...
Vsem sodelujočim še enkrat najlepša hvala za sodelovanje pri reševanju tega problema!
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Jaz sem par ventilov "popravil" zgolj z menjavo tesnilne vrvice, kjer sem včasih samo dodal, včasih pa zamenjal z navadno konopljino vrvico ali pa kar z vodovodarsko prejo.
Zadevo malce namažeš z lojem in fino zategneš, pa ko pride voda zraven in vrvica/predivo nabrekne, samo še bolj tesni. Menda ni treba posebej omenjat, da je treba material dobro zatlatiti, da ga matica dobro stisne.
Seveda je menjava najboljša, in če odštejemo težave zaradi zapiranja vode celemu bloku tudi najhitrejša.
Za poskus popravila na zgoraj opisan način pa rabiš malce več časa, pa tudi rezultat ni vedno 100%, a če nimaš dveh levih, se morda splača najprej poskusiti tako.
Na to, da naj bi ventil tesnil ko je popolnoma odprt, pa se nisem nikoli sploh zanašal, zato take ventile vedno pustim vsaj pol obrata od popolnega odprtja..
Tak ventil rabiš morda na 10 let, pa ko se "zalepi" pomaga, če imaš možnost guncanja v obe smeri, da ga zrahljaš.
Ocena:
0
Hvala, Zaspanc - bom najprej poskušal po tvojem receptu, če se ne obnese pa zamenjam cel kos.
Vsekakor sem vesel, da na koncu zadeva ni izpadla preveč pesimistično in mi kopalnice verjetno ne bo treba razdreti zaradi popravila ventila.
Sicer pa je takih ventilov v hiši več in najbrž se imam zahvaliti, da ne puščajo, samo dejstvu da se jih od montaže nisem dotaknil.
Tale pa je bil že parkrat obrnjen zaradi menjave bojlerja, vsakokrat raje vse bolj kot manj zatisneš itd., dokler ne začnejo tesnila puščati...
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
"Recept" starih mojstrov je bil, da pred zapiranjem ventila popustiš taprvo matico, tisto ki stiska tesnilno vrvico. Po končanem posegu pa spet pritegneš.
Po ZKP sicer tega sam nisem nikoli delal, ker ko 2x voda pride konkretno tja, ostane malce kamna, os malce oksidira... pa ti premik ventila vseeno scefra tesnilno vrvico.
Morda je pa vseeno kaj na tem, a se mi več ne da ukvarjat s tem odkar nisem več v bloku in lahko zapiram vodo kadar se mi zljubi.