PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ voda-voda NUJNO

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali je za toplotno črpalko potrebna res vrtina in v njej potopna črpalka, ali je dovolj "štirna" in kakšen hidropak ali kaj podobnega? Vrtina je namreč bistveno dražja.....
churimuri ma vas rad
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT29.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT29.htm</a><!-- m -->
Pri tem zalogovniku se instalira cu cevi, ki služijo kot izparilnik, direktno v vodo in ne potrebujemo dodatne črpalke
churimuri Napisal:Ali je za toplotno črpalko potrebna res vrtina in v njej potopna črpalka, ali je dovolj "štirna" in kakšen hidropak ali kaj podobnega? Vrtina je namreč bistveno dražja.....

Jaz sem uporabil cev za štirno 5/4" in malo predelal črpalko od hidroforja. Vodo imam 5m globoko.. Deluje BP
Takle mamo!!
Hvala za odgovor. Ali mi lahko kdo pove kaj je prdnost tega, da imam vrtino in v njej potopno črpalko?

Vrtina 2x10 metrov me pride okoli 1400 EUR, štirno pa lahko zabijem sam ali pa mi to kdo naredi za 300- 500 EUR. Razlika je očitna Sad
churimuri ma vas rad
Važno je, da imaš vedno zadosti pretoka. Za hišo rabiš 1.5 - 2m3/h. Pred nakupom t.č. je treba narediti črpalni preizkus. To se naredi tako, da (začasno) montiraš črpalko, nastaviš pretok, nato pa neprekinjeno črpaš 2 dni. Fajn je tudi, če lahko spremljaš nivo v vrtini.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
churimuri Napisal:Hvala za odgovor. Ali mi lahko kdo pove kaj je prdnost tega, da imam vrtino in v njej potopno črpalko?

Vrtina 2x10 metrov me pride okoli 1400 EUR, štirno pa lahko zabijem sam ali pa mi to kdo naredi za 300- 500 EUR. Razlika je očitna Sad

Potopno črplko rabiš v vsakem primeru ko ja voda nizja od 9.81 metra. No v praksi to pomeni cca 8 m.
Pri manjših globinah pa je verjetno dilema.
Zabiti štirno in priklop črpalke lahko izvedeš za 200 €. Kopanje /crtanje vrtine pa je malo bolj problematično.

če naredimo malo tabelo:

Podatki so na uč za 2000 l/h in globini 5 m.
moč
vrtina+potopna č 300 w

zabita cev+črpalka 800 w

Seveda pa je treba poskrbeti za ustrezne cevi (najmanj 1 1/4 cole). da je majhen upor. Itak pa se voda pretaka iz ene točke na drugo. Nivo pa je enak.

Skratka potoplne črplak so nekaj manj pozrešne glede energije. Po drugi strani pa je vrtina dražja.
Hvala za odgovore.
Podtalnica je pri nas že na 6 metrov. Cevi bom zabil kakšnih 8 - 9 metrov.
Mislim, da je vrtina toliko dražja, da v to varianto ne bom šel.
churimuri ma vas rad
Zabiti štirno ali narediti vrtino sploh ni izbira, kajti način je odvisen od zgradbe terena. Če bo komu uspelo v kamnito podlago zabit cev, se naj javi tudi meni. Dobit 2 m3/h ni mačji kašelj in za to je treba priti že do podzemnega toka/jezera, sama naluknjana cev pa ne bo dovolj. Moj znanec je želel uporabiti staro štirno, pa zudi to ni zadostovalo. Enostavno premalo vode.
No glede terena in globine pri nas ni problema.
Zanima pa me, če je kdo stvar naredil uradno, se pravi, da si je priskrbel hidrogeološka poročila in vodno dovolenj, ali pa ste naredili vse na švarc.
Ker če nimam vse uradno mi ni jasno kako dati vlogo za subvencijo.
churimuri ma vas rad
Saj res! Kolega ima hiso stirno za vodo ze vsaj 30 let. Zdaj so mu jo popisali...! In ce drzava nekaj popisuje, bo verjetno davek, ali pa vsaj koncesija. Je ze gdo raziskal kako je s tem?

LP

Jest
Mazi1 lahko odgovorim kar iz prve roke, kajti 8.8.2004 smo vložili na Ministrstvo za okolje in prostor Vlogo za vodno dovoljenje (125.člen zakon o vodah). No l17.10.2006 pa smo prejeli vodno dovoljenje, ki nam velja do konca leta 2020. Za plačevanje oz. višina in način plačila vodne pravice pa naša ljuba vlada zaenkrat še ni sprejela. V tem vodovodne dovoljenju tudi napišejo koliko kubikov vode na leto lahko načrpaš :lol:
Verjetno pa v nekem doglednem času davek bo, ampak, kot sem že enkrat napisala na tem forumu, pa so nekateri sicer vzeli kot prvoaprilsko šalo, bo sprejet tudi ekološki davek, glede na način ogrevanja hiš.

Pa še to: vzemite v zakup pri zabijanju štirn oz. izkoriščanje podtalnice v globini 6-8 m, da se nivo podtalnice v izredno sušnih obdobjih lahko zelo zniža. Naš sosed ima poleti štirno "suho", ker jo ima na 8 metrih, čeprav je nivo vode ravno tam. Samo v razmislek, ker so potem težave lahko dražje, kot pa sedaj investirati oz. doseči večjo globino.

Pozdravček
Mazi1 lahko odgovorim kar iz prve roke, kajti 8.8.2004 smo vložili na Ministrstvo za okolje in prostor Vlogo za vodno dovoljenje (125.člen zakon o vodah). No l17.10.2006 pa smo prejeli vodno dovoljenje, ki nam velja do konca leta 2020. Za plačevanje oz. višina in način plačila vodne pravice pa naša ljuba vlada zaenkrat še ni sprejela. V tem vodovodne dovoljenju tudi napišejo koliko kubikov vode na leto lahko načrpaš :lol:
Verjetno pa v nekem doglednem času davek bo, ampak, kot sem že enkrat napisala na tem forumu, pa so nekateri sicer vzeli kot prvoaprilsko šalo, bo sprejet tudi ekološki davek, glede na način ogrevanja hiš.

Pa še to: vzemite v zakup pri zabijanju štirn oz. izkoriščanje podtalnice v globini 6-8 m, da se nivo podtalnice v izredno sušnih obdobjih lahko zelo zniža. Naš sosed ima poleti štirno "suho", ker jo ima na 8 metrih, čeprav je nivo vode ravno tam. Samo v razmislek, ker so potem težave lahko dražje, kot pa sedaj investirati oz. doseči večjo globino.

Pozdravček
Tjasa hvala!

Ampak... Ce potegnes vodo ven, pa jo ohlajeno vracas nazaj v mati zemljo? Je potem to za oblast ista rec kot voda za zalivanje, ali pac ne?

In dve leti cakat za dovoljenje, ki potem velja 16 let??? Upam, da bodo pri ekoloskih davkih tudi tako azurni... Big Grin

Pozdravcek
Joj, oprosti, ker sem to razumela kot šalo. :oops: :oops:
Ampak, a se ti ne zdi vse skupaj nesmiselno?? :roll: :roll: Kaj ga bodo po celem svetu uvedli al kaj??!!! :? :?
Če upoštevamo da je to kar najdeš do določene globine izkopa (5m?) tvoje, vse globlje pa pripada državi, se mi zdi normalno da bo država prej ali slej rekla, da je koriščenje podtalnice treba plačat, ker itak ni tvoja.

Bi se mi zdelo tudi "normalno" če bodo čez leta zaračunali geosonde za ogrevanje s kamninami, kasneje pa še za princip zrak/voda. Saj vsi poznamo tisti štos o davku na zrak za dihanje...

ENjoY!
Gradnja hiše - totalno nora, a nikakor neumna odločitev
1 2 3
Iskanje po temi