PodSvojoStreho.net
TČ voda-voda NUJNO - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ voda-voda NUJNO (/showthread.php?tid=4401)

Strani: 1 2 3

TČ voda-voda NUJNO - churimuri - 12.10.2006

Halo vsem.
V ponedeljek mi vlivajo talno ploščo, pa sem se malce pozno spomnil na eno podrobnost. :oops:
VERJETNO bom ogreval na TČ z podtalnico. Pa me zanima, če bi v plošči moral pustiti kak preboj?? kako imate to rešeno ostali? Predvsem mi ni jasno kako naj zagotovim 15 m razlike med sesalnim in ponikalnim vodom. To seveda pomeni, da bosta obe vrtini izven hiše. Kako pa so potem rešeni dovodi do same TČ ki bo v garaži? Pod zemljo?

Sem sicer jutri popoldan dogovorjen pri enem majstru, pa mi mogoče lahko med tem časom malce pomagate.

- vincent - 12.10.2006

vrtino za črpanje podtalne vode se vedno dela zunaj objekta!!

'vlek' vode' pa se rešuje s potopnimi črpalkami.

Od vrtine do hiše pa gre po ceveh...ki so seveda izolirane.

tako da....veselo na vlivanje!

preboj - bundrov - 12.10.2006

Do mesta kjer imaš v planu da bo TČ od zunaj pripelji dve cevi, ki bodo cca 0,8m pod nivojem terena, da boš potem lahko v prostor do TČ sploh pripeljal in odvedel vodo. Bo lažje sedaj kot pa potem "štemat" preboj cena cevi ni tako drastična, pa za dovod vode, elektrike in podobnih svari ne pozabit če bo po zemlji do hiše prišlo. Nikoli ni preveč, oziroma vedno je potrebno še kaj poštemet.

- churimuri - 12.10.2006

Hvala obema. Saj za druge stvari pod plato je poskrbljeno, samo na TČ sem pozabil, ker še ni 100% fiksno da jo bom imel. Alternativa so peleti.
Problem se pojavlja predvsem, ker nimam kleti. Tam bi bili potrebni preboji samo skozi steno.

- kimusabi - 12.10.2006

Jaz sem v kurilnici kar pustil šaht cca 60x100cm, v temelje sem pa že prej dal cevi, tako da ne bo potrebno štemat. Ko bom končal instalacije, bom šaht zasul, pa zabetoniral ploščo gor.

- Rocky - 12.10.2006

A si se kaj pozanimal za ceno vrtine churimuri?

- kimusabi - 13.10.2006

Kolega je pred mesecem dal cca 400.000 za 20m globoko

- churimuri - 13.10.2006

Rocky Napisal:A si se kaj pozanimal za ceno vrtine churimuri?

Pri nas imamo podtalnico že na 6 m. konkretnih cen sam še nimam.
Sam bom verjetno dal delat kompletno na ključ.
Okvirna cena investicije pri znanacu):
-talno ogrevanje ( material in polaganje) 180 m2
-TČ VV 9 kW
-vrtina, črpalka
-kompletno z regulacijo
med 3 in 3,5 mio sit.

Seveda na štajerskem :lol: :lol: :lol:

- borovničan - 13.10.2006

no potem bodo naleteli še na "nepredvidene" stvari in računaj na vsaj 6-7 jurje v več Arrow (osnova 3,5 M) :wink:

- churimuri - 13.10.2006

borovničan Napisal:no potem bodo naleteli še na "nepredvidene" stvari in računaj na vsaj 6-7 jurje v več Arrow (osnova 3,5 M) :wink:

Seveda je to možno, vendar ti predračuni niso od nekih banana firm.
Ampak npr. Tames Ptuj in THS Maribor. Termotehnika Parižlje je že vsaj pol mio dražja. Ampak na našem področju se da takšno stvar dobiti za bistveno pod 4 mio sit, PREVERJENO.

- churimuri - 16.10.2006

HURA plošča je vlita. :!: Big Grin Big Grin Big Grin
Mislim, da bi moral začeti pisati spletnik. Da bom lahko kakšno slikico delil z vami.

Kar se tiče TČ pa mi je zidar pustil eno požiralko na zadnji strani hiše. Če bo dobro bo, drugače pa bomo pač štemali. Malo športa ne škodi :lol:
Če ima še kdo kakšno priporočilo ali pa še bolje izkušnje z priklopom vode na Tč pa se seveda priporočam.
Saj veste:
unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595") unichr("8595")

- cugimed - 17.10.2006

Jaz sem zabil štirno kar v garaži!Vodo črpam pa z navadno črpalko od hidroforja. Na začetku sem imel malo problema z pretokom vode, kasneje sem to odpravil z manjšo predelavo v črpalki. Tako, da stroškov z vrtranjem in potopno črpalko nisem imel!!

- tico - 30.3.2007

churimuri: poslikaš tvoje preboje za tolplotno in ostale zadeve...

eni priporočajo kar stiropor, drugi cevi, tretji... ti je zidar te zadeve uredil ali si sam poskrbel za to... najrajši bi se dogovoril z posameznimi majstri, da ne bo kasneje kakih izgovorov in "šimfanja", sam je zadevo težko časovno uskladit...

- vodomec - 24.5.2007

Naj kar tukaj nadaljujem temo.
Gradil bom v Kranju, v oddaljenosti okoli 1 km od reke Save. Voda naj bi bila na globini 30 m, kar je tudi nekako višinska razlika med nivojem reke Save in Sorškim poljem.
Ne vem kolikšen je pretok vode in kakšna je temperatura.

Do parcele imam napeljan zemeljski plin. V dnevni bo lončena peč. S talno in ponekod v kombinaciji s stensko napeljavo bo opremljenih okoli 150 m2 (klet, pritličje, mansarda). Dejansko se bo ogrevalo max. 70% te površine.

Če investiram v vrtino, kjer bi bil zadosten pretok vode in njena temperatura okoli 10 °C se zastavlja vprašanje za kaj vse mi lahko ta voda služi:

ali zadostuje za ogrevanje vseh prostorov ali moram narediti kot rezervo kondenzacijski kotel na zemeljski plin
je poleti uporabno kot hladilno sredstvo
ali mi lahko nadomesti rezervoar za deževnico in direktno črpam vodo iz vrtine za splakovanje stranišča, zalivanje vrta, pranje avta

Vsako mnenje in komentar bi bilo dobrodošlo.

LP z Gorenjske

- CvetkoP - 25.5.2007

Glede na globino, se stroški črpanja močno povečajo. Da bi imela voda temperaturo višjo od 5 stopinj je tudi malo možnosti. Vsekakor jo lahko uporabiš za TČ voda-voda in za pasivno hlajenje prostorov. Najmanjša količina vode, ki jo rabiš za TČ pa je 2m3. Po mojem mnenju je misel, da bi to vodo uporabljal za sanitarno vodo nesmisel, vsaj pri sedanji ceni vode. V kombinaciji z TČ pa že mogoče. Črpalka, ki bi v eni uri pretočila to količino vode bi porabila cca 1 KW elektrike.