Citat:Blautherm, lahko malo bol detalno obrazložiš regulacije, ki jih omenjaš, resno me zanima, kje so toliko boljše, oz. v čemu so toliko boljše. Iščem primerno regulacijo, na nek način bolj odprto, pa verjetno tudi te niso prave, saj so predrage zame. Naredil bom lastno regulacijo, pa bi imel rad čim več informacij. Hvala.
Mogoče mi lahko priložiš kakšne načrte, navodila, vse bo prav prišlo
Do sedaj sem gledal pretežno regulacije za kotle na ELKO in plin. Če se da to aplicirat na TČ pa nimam pojma.
Kot je že "Glavca" ugotovil regulacija krmili mešalni ventil v odvisnosti od zun. temperature. Zraven tega pa mora imeti regulacija vgrajene tudi takšne funkcije, ki podaljšujejo čas delovanja kotla pri enem startu (T D1 in D2 tega nimajo) te so:
1/ regulacija sama optimira vklopno histerezo gorilnika ali pa je vsaj dopuščeno, da jo uporabnik v nekem območju sam nastavlja.
2/ nastavitev za minimalni čas delovanja gorilnika
3/ kadar se vklopi gorilnik preklopi regulacija črpalko na višjo hitrost, da je odjem toplote čim večji (zato gorilnik deluje dalj časa pri enem vklopu)
Te funkcije podaljšujejo čas obratovanja gorilnika, naj spomnim za SLO bi naj bilo št. obrat. ur gorilnika okrog 1750h, in pa nižajo število vklopov vse kar je pod 8000 vklopov je super-samo to so redki. Naj samo omenim, da plamen v gorilniku, ko se vžge rabi 3min, da se stabilizira - to pomeni, da NOx-i in CO-ji, ki jih serviser izmeri so šele po tem času merodajni, pred tem so pa višji za faktorje 10, 100,...
Vendar regulacija ni čudež, če nam je majster prodal 3x predomenzioniran kotel (ono za vsak slučaj nikoli ne veš...) potem te tudi regulacija ne reši. V tem primeru pride v upoštev samo zalogovnik, kar je že tudi "Glavca" ugotovil in deluje OK tudi z D1.
Potem manjkajo funkcije za temperiranje povratnega voda, da pride do čim manjšega kondenziranja kotla - pride v upoštev tudi pri kotlih na biomaso.
Za večstopenjske gorilnike ni podpore.
Z D1 se mi zdi da lahko krmiliš samo en direktni in en mešalni krog (+sanitarna voda), če hočeš več jih moraš več povezati skupaj, tile nemški zmorejo do 2direktna, 2mešalna, (+san. voda), s. kolektorji imajo do 11 relejev, če pa hočeš več jih pa povežeš skupaj isto kot D1...
Manjka cela sorta nastavitev za črpalke (za predtok in sanitarno vodo)...
Seveda pa manjka tudi števec obratovalnih ur in števec števila vklopov.
Glede cene pa to, EBV-jeva regulacija (takšna, ki je vgrajena v kondenzacijskih kotlih na ELKO, ki jih prodaja Seltron) čisto isto kot teramatik D1 (oziroma še malo manj).
Da pa ne bom jaz tu nekaj na suho filozofiral, si zrihtajte navodila za uporabo recimo od Viessmanove regulacije - te so slovenske pa si sčekirajte.
Tak to je vse mi te litanije preveč časa vzamejo.
LP
CvetkoP: Za regulatorfile pa obstaja ena regulacija, ki si jo lahko sam sprogramiraš (napišeš svoj software). Sn že malo pozabil se mi zdi, da je od Johnson Controls-a. Samo na žalost tale je pa med dražjimi. Če rabiš kaj bolj precizno se javi na ZS.