PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kotel ladan 18

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ni problema, saj mi Ferotherm Megalka še kar dobro dela. Bo pa počasi treba misliti o menjavi in tale Ladan je kar interesanten, samo pri meni bi prišel v poštev 25.
V tekstu na zgornjem linku sem prebral, da so cevi v kotlu fi 70mm. Se mi zdi velik premer za izmenjevalce. Koliko jih pa je ?
od oka bi rekel, vsaj za model 18kW, da so cevi bolj 50 mm. bom pomeril orodje za čiščenje cevi. gre za neke vrste okrogel šaber/posnemač, prilagojen na premer cevi. cevi je sicer 6, če sem prav videl.
Če jih je 6 so pa med 45-50mm, so zunanji premer navedli. Pa še to bolj približno. Kakor je preprosta tista okrogla grebljica za izmenjevalce je kar neverjetno kako dobro se obnese. 2x-3x potegneš, pa je gotovo.
Naj ti kotel dobro služi. Vsaka čast pa tebi in tvojima pomočnicama za ekspres montažo.
hvala lepa! pogum za prehod na tak kotel so ojačili prispevki tebe in ostalih, tako da gre zahvala vsem, ki so prispevali svoje izkušnje!

kar se tiče cevi izmenjevalca, me prav zanima koliko časa bojo še čiste cevi pri tem delovanju brez zalogovnika. včeraj sem malo spremljal delovanje in je za vsakih 15 minut pod ventialtorjem kotel skor 20 minut miruje. pa sem prestavil nastavitve ventialtorja skoraj za 30% nižje kot so "default"-ne nastavitve. imam ga namen pustit da dela 14 dni, potema pa ga odprem in pofotkam.
vanč Napisal:Aleks, ali lahko prosim pomeriš koliko je od tal pa do sredine priključka za dimnik. Sem gledal na strani proizvajalca, pa tega podatka ni.
pri mojem kotlu velikosti 18 kW je to 900 mm do spodnjega roba. dimniški priključek pa je 150 mm.
Gomi Napisal:V tekstu na zgornjem linku sem prebral, da so cevi v kotlu fi 70mm. Se mi zdi velik premer za izmenjevalce. Koliko jih pa je ?
cevi je 6, dimenzija posnemača pa je cirka fi 55 mm. smatram da so cevi potemtakem tudi 55 mm.
aleks Napisal:hvala lepa! pogum za prehod na tak kotel so ojačili prispevki tebe in ostalih, tako da gre zahvala vsem, ki so prispevali svoje izkušnje!

kar se tiče cevi izmenjevalca, me prav zanima koliko časa bojo še čiste cevi pri tem delovanju brez zalogovnika. včeraj sem malo spremljal delovanje in je za vsakih 15 minut pod ventialtorjem kotel skor 20 minut miruje. pa sem prestavil nastavitve ventialtorja skoraj za 30% nižje kot so "default"-ne nastavitve. imam ga namen pustit da dela 14 dni, potema pa ga odprem in pofotkam.

Boš vzdržal 14 dni :lol:
Mislim, da si ga že danes počekiral :mrgreen:
taubi Napisal:
aleks Napisal:hvala lepa! pogum za prehod na tak kotel so ojačili prispevki tebe in ostalih, tako da gre zahvala vsem, ki so prispevali svoje izkušnje!

Boš vzdržal 14 dni :lol:
Mislim, da si ga že danes počekiral :mrgreen:

Majke mi, jaz ga tud sumim. Kak malo nam je treba, da smo zadovoljni. :oops:
oh, brez skrbi bi ga že podrl, pa nimam časa. oziroma, rabim da greje - ne pozabit, kotel dela brez zalogovnika. sem pa že opazil slabosti kotla, kjer ročno zapiraš loputko za zagon ... sem že enih parkrat pozabil zapret in se že pozna če pogledam not v dimovodno cev.
zaradi prekinjevalnega načina delovanja kotel kar precej šmira gornjo komoro. sicer se šmir, če kotel gori vsaj 1 uro skup, čisto posuši, namehuri in postane krhek kot steklo. malo podrgneš z grebljico in pade dol. me pa moti, in to tako, da rajši, namesto na prvomajski mini dopust - grem kupit zalogovnik. med tem delovanjem, ko kotel prekinja gretje, šmir kar teče po stenah komore. ogabno.
sploh sobota, nedelja in ponedeljek, ko smo imeli okrog 10°C čez dan zunanje temperature. ne predstavljam si kaj bo marca, ko je načeloma lahko tudi teden ali več toplejših dni, ogrevat pa še vseeno moraš.
torej, kot sem že vedno sumil - zalogovnik je skoraj nuja.
Moje mnenje je, da je vplinjevalni kotel brez zalogovnika, čista izguba. Mogoče ne toliko v energetskem smislu, kot v sitnostih, ki jih imaš z njim ravno v prehodnih obdobjih. Je pač tako narejen.
Glede katrana na stenah. Sedaj ga imaš sigurno veliko, oziroma več kot če bi imel zalogovnik. Sam ga sploh ne čistim. V začetku sem ga. Po 14 dneh sem pa videl, da je prav vseeno ali ga ali ne. Katrana na omočenih vertikalnih površinah je vedno enako. Znebiti se ga ne moreš. Je jeklena stena, ki ima na drugi strani vodo prehladna.
Prilagam sliko nakladalne komore. Se prav lepo vidi kje je pločevina oblita z vodo, kje pa ne.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/45/OD/2WdLyABJ/1/hpim0814unichr("46")jpg[/url]
smo na istem ... le da pri meni, ker obratujem brez zalogovnika odogori katran le če pustim kotel popolnoma ohladiti. takrat pač vsaj 1 uro skupaj močno gori. pri tebi je skoraj ves sežgan in to se res ni za sekirat.
ja, fantje. zalogovnik.
Jaz imam zalogovnik, pa mi katrana ne skuri tako kot pri Gomiju. Je to zaradi preveč ali premalo primarnega zraka?
Slika: <!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/20/4g/1BYaY1cA/dscn8671.jpg">http://shrani.si/f/20/4g/1BYaY1cA/dscn8671.jpg</a><!-- m -->
taubi, moja komora je praktično enaka. sumim (pri meni) nekoliko prevlažna polena. mislim da to nima pretirane veze z zrakom.
Hm..čudno. Mislim da so drva kar suha, okrog 15%.
Gomi, kakšna je vlažnost tvojih drv?
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi