Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Zrak / voda 16KW, ko bo čas, se bom razpisal, imam jo na podstrehi, ena enota, COP več kot 3?, pravim, počakat do zime, bom imel števec za TČ, pa bomo vidli
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Opažam, da je ta debata dobila dve novi poti, saj odgovarjam po 2 X zaporedoma na:
1. kurjenje na drva
2. Kitajska TČ
Obe sta zanimivi vendar smo se oddaljili od osnovne teme: Višanje cen peletov!
Morda bi ju morali odpreti kot novi temi in nadaljevati tam.
LP
sandi
Objave: 37
Teme: 0
Ocena:
0
Za vse ki zagovarjate drva kot zastonj gorivo - ste pomislili da je v vašem lastnem gozdu denar?
Vsak ki pravi da ma mal svojega gozda, pa malo požaga in razseka si misli kako je prišel zastonj skozi zimo. Bolj realistični celo pomislijo in si izračunajo koliko ur dela so imeli s svojimi zastonj drvi (ki potem niso več tako zastonj).
V resnici pa so pozabili da bi morali računati koliko denarja bi dobili če bi prodali svoj letni posek firmi ki ( izdeluje pelete naprimer).
To je podobno kot da bi imeli lastno prazno stanovanje in bi ga uporabljali le nekaj tednov na leto. Vsem prijateljem bi se hvalili kako vas nič ne stane, da pridete v stanovanje za dva tedna na leto. Na celoletno najemnino, ki ste jo vrgli skozi okno pa bi kar pozabili.
"Svoj lasten gozd" tretirajte kot, da ste ga najeli in hitro boste ugotovili...
da tudi zastonj drva niso tako zastonj.
Lp
Objave: 65
Teme: 0
Ocena:
0
Peleti so bili v začetku stranski produkt lesarske industrije,to pomeni da,kolikor denarja so dobili je bilo dobro,poleg tega niso imeli težav z žaganjem-kam ga odložiti...
Ker pa je povpraševanje večje od ponudbe so začeli delati tovarne za izdelavo peletov.In vsaka tovarna ima kader-od direktorjev do delavcev in posledično osnovne stroške-da ne govorimo o mašinah za izdelavo pelet in vzdrževanju le teh.
In zato cena pelet raste in bo rastla še naprej.
Pa še en primer;spomladi sem na lokalni žagi kupoval deske,in ker sem malo bolj firbčen sem opazil da nekaj gradijo.In jest vprašam majstra kaj bo to,odgovor pa je bil:kupili bomo prešo za stiskanje pelet iz žaganja,ker je to bolje plačano,kot pa razrez lesa.In mu čisto verjamem,za njega bo to stranski produkt,ceno mu bojo določale pa tovarne peletov,kar pomeni da ne bo nizka.
Moje mnenje;ne glede na subvencije itd...hvala lepa za peč na pelete;
idealna kombinacija pa peč na kurilno olje+peč na drva;peč na kurilno olje za takrat ko sem na dopustu-da kaj ne zmrzne,za takrat ko se moram ukvarjati z otroki,za takrat ko sem preveč utrujen,za takrat ko se mi ne ljubi....
peč na drva pa za takrat ko me stisne ko povejo za koliko se bo že spet podražilo kurilno olje itd