PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zelenec Napisal:Ravno te dni polagam cevi na sistemske plošče. Ja, je enostavno, ali pa tudi ne. Mojster neverjetno hiti s pritrjevanjem, je čist zašvical kljub mrazu. To pa prinese posledice, da cev (pex-al-pex) rada uhaja. Dvigujejo se cele skupine plošč. Soba izgleda kot valovito morje. Sva naredila pavzo po dveh položenih vejah, ker se mi zdi, da to ni to. Bom čez dan pripopal kako fotko.

Danes bom poskusil z enim ostankom cevi "pačas inu z abčutkm" kot pravimo Dolenjci, položiti par 10 m, da vidim, če bi jih sam položil bolj natančno. Povezavo na razdelilec pa bom prepustil mojstru, ker pač nimam primernega orodja.

Sicer pa ja, če ne boš našel ugodnejše variante, lahko pomagam s cenejšim nakupom materiala. Rabati so ostali od pomladi, ko smo nekateri skupinsko kupovali potrebščine za talno.

pred nekaj dnevi sem položil 100m/2 talnega sistem Valsir ,zunaj je bila tem. pod nič pa se mi ni nič posebnega dogajalo, cevi so lepo ostale v "rasrerjih " ,sistemske plošče so ostale lepo na tleh brez vsakega dvigovanja,tako da ne vidim v čem je problem če je bolj mrzlo,samo vedeti moraš kako začeti in končati z polaganjem :lol:
zelenec Napisal:Ravno te dni polagam cevi na sistemske plošče. Ja, je enostavno, ali pa tudi ne. Mojster neverjetno hiti s pritrjevanjem, je čist zašvical kljub mrazu. To pa prinese posledice, da cev (pex-al-pex) rada uhaja. Dvigujejo se cele skupine plošč. Soba izgleda kot valovito morje. Sva naredila pavzo po dveh položenih vejah, ker se mi zdi, da to ni to. Bom čez dan pripopal kako fotko.

Danes bom poskusil z enim ostankom cevi "pačas inu z abčutkm" kot pravimo Dolenjci, položiti par 10 m, da vidim, če bi jih sam položil bolj natančno. Povezavo na razdelilec pa bom prepustil mojstru, ker pač nimam primernega orodja.

Sicer pa ja, če ne boš našel ugodnejše variante, lahko pomagam s cenejšim nakupom materiala. Rabati so ostali od pomladi, ko smo nekateri skupinsko kupovali potrebščine za talno.

Nam je cev želela "uhajati" iz čepov "na ovinkih" (polagali smo jih na sistemske plošče Adapt od Fragmata). Fiksirali smo jih s sivimi PVC "ušesi", ki jih električarji uporabljajo za pritrditev cevi za električne vodnike na tla/ploščo (zgleda kot narobe obrnjeno sidro ali večji trnek, del ki gre v lukno pa kakor stenski PVC vložek (paklc) za vijake.

Polagali smo sami (nobena kunšt), centralar je nadzoroval in jih spojil v razvodne omarice. Če delaš sam gre počasneje, 100%-no pa si (bolj) natančen, saj delaš zase (pa brez zamere strokovnjakom).

Ko sem namreč dobil ponudbo za cevi in polaganje sem se odločil, da bom(o) sam(i) zaslužili ta denar.

Je pa res, da so mi informacije na tem forumu (in poslane slike nekaterih uporabnikov) odlično pomagale pri tem.

Kar se tiče krivljenja ob dovodih/odvodih v razdelilne omarice, "mala tajna majstora": V cev je vtaknil "feder" dolžine cca 100 cm, ki je imel fi tak, da je šel lepo v cev. Potem je cev krivil brez problema in brez bojazni, da bi jo "preščipnil".

LP, Ivo
[attachment=o5306]

Tukaj na forumu sem prebral,če cevi niso v vaser vago zna nastajat zračni žep. Zato pozor s hitrim polaganjem. Z ne dovolj močno TČ je to težko potem odzračiti. Malo se raje pozanimaj. Al pa vprašaj kakega znalca tukaj na energijskem forumu,..
Johan_R Napisal:Ko boš imel že vse končano in pričel z ogrevanjem, te neka "jeba" še čaka - odzračevanje. Če bi prej vedel, kako "zabavno" je to, bi mogoče razmišljal o "ne-talnem".

Je Feri lepo zapisal - po malem, da odzračiš do konca - 2 leti :evil:
Če imaš talno ogrevanje v isti etaži kot razdelilce, odzračevanje ni problem. Samo malo moraš biti pazljiv ob prvem polnenju. Črpalka pa tudi kakšen zračen mehurček pelje skozi zanko v tleh.
Edino če imaš talno v višji etaži kot razdelilec, pričakujem težave. Če je projektant naredil to napako, naj jo odpravi na svoje stroške!
nebomfušal Napisal:ne vidim v čem je problem če je bolj mrzlo,samo vedeti moraš kako začeti in končati z polaganjem :lol:

Mraz sem omenil zato, ker je mojster tako hitel, da je bilo kljub ničli obema vroče. Hiteti pa verjetno pri polaganju ni smiselno. Zato bom lepo počasi, vejo za vejo, položil cevi sam, on pa mi jih bo potem zvezal z razdelilcem. No ja, vsaj načrtujem tako. Drugače pa jasno, da mraz nima večjega vpliva na kakovost polaganja, razen, da so cevi malo bolj trde kot poleti.
nebomfušal Napisal:[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odlično. Kaj je težava? Da je cev s ploščo vred nekaj milimetrov dvignjena? Ko boš nasul estrih, se bo že znižala. Čepki plošče menda dobro držijo cev. Kaj pa pri dilatacijah, recimo med vrati, si dal zaščitno cev okoli cevi talne kurjave?
Mogoče komu nevmesno vprašanje pa vseeno.Kako pa se obnese talno po hiši če je vir peč klasična na drva?Kako je s tem?Tu še mi veliko manjka pri znanju in me zanima ker vem da ni potrebna takšna temperatura kot pri radiatorskemu.
Zalogovnik - je tista zadeva, ki ti omogoči sožitje visokotemperaturne peči in nizkotemperaturnega ogrevanja.
Zakuriš, segreješ zalogovnik, nato pa ga koristiš kot akumulator.
sassapo Napisal:Odzračitev talnega je brez dovolj zmogljive črpalke precej dolgotrajen postopek.

zakaj pa rabiš črpalko ? nikoli še nisem odzračeval talnega z črpalko ta še bolj meša zrak.mo :roll: j sistem je čist drugačen in zelo uspešen,ki ga že uporabljam 20 let.
oval Napisal:
Johan_R Napisal:Ko boš imel že vse končano in pričel z ogrevanjem, te neka "jeba" še čaka - odzračevanje. Če bi prej vedel, kako "zabavno" je to, bi mogoče razmišljal o "ne-talnem".

Je Feri lepo zapisal - po malem, da odzračiš do konca - 2 leti :evil:
Če imaš talno ogrevanje v isti etaži kot razdelilce, odzračevanje ni problem. Samo malo moraš biti pazljiv ob prvem polnenju. Črpalka pa tudi kakšen zračen mehurček pelje skozi zanko v tleh.
Edino če imaš talno v višji etaži kot razdelilec, pričakujem težave. Če je projektant naredil to napako, naj jo odpravi na svoje stroške!

ja saj pa morajo biti v isti etaži do sedaj se nisem videl razdelilcev drugje,pa tudi projektanti jih niso risali drugje. :!:
nebomfušal Napisal:
oval Napisal:ja saj pa morajo biti v isti etaži do sedaj se nisem videl razdelilcev drugje,pa tudi projektanti jih niso risali drugje. :!:

Ko boš kaj v našem koncu (Mengeš) javi ti pokažem moj načrt kjer je vse v eni etaži kljub P+M
nebomfušal Napisal:
sassapo Napisal:Odzračitev talnega je brez dovolj zmogljive črpalke precej dolgotrajen postopek.

zakaj pa rabiš črpalko ? nikoli še nisem odzračeval talnega z črpalko ta še bolj meša zrak.mo :roll: j sistem je čist drugačen in zelo uspešen,ki ga že uporabljam 20 let.

Kako pa odzračuješ solarne sisteme?? Tako narediš s talnim in o zraku ni več sledi :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Take mojstre rabi slovenija... Od 60 zagpnov v zadnjih mesecih ne vem, ce je bilo 10 dobro odzracenihSmile da o zemeljskih kolektorjih sploh ne govorim:/
Jaz sem odzračeval preprosto s "feed & bleed metodo". Na polnilni ventil sistema sem priključil vodovodno cev, pa odprl sem varnostni ventil (ki ima napeljano tudi odvodno cev), zaprl vse zanke in nato odzračeval zanko po zanko, vsako mislim da cca pol ure. imam še cca 6 avtomatskih odzračevalnih lončkov in to je to. Če se prav spomnim, je prve 14 dni še malo tlak padal, od takrat pa je že 3 leta mir.
1 2 3 4 5 ... 31 Pojdi na stran 
Iskanje po temi