PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja zrakotesni omet - debelina?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Pa še opozorilo; sistem dryfix je precej slabši za zagotavljanje zrakotesnosti kot klasična opeka, saj zrak prehaja med vsemi vertikalnimi stiki opek.
daj tole bolj pojasni
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/o/tc/3uQKoKVC/dryfixzidanjeunichr("46")jpg[/img]
Lepa slika, tudi jaz imam celo hišo zgrajeno iz dryfix 30cm, za enkrat še stoji.
lp
najprej komentar na sliko - purpen gre samo horizontalno in to samo v dveh linijah (ob robovih opeke, vmes ga ni). Na vertikalnih stikih opek purpena ni. Na vsakem mestu kjer zrak pride v steno (doza, elektro omarica, omarica talnega ogrevanja.....) se zrak potem povsem prosto giblje po steni.

primer: na Ptuju stoji tovrstna hiša. Ob zunanji steni ima pozidan dvojni dimnik. Med steno in dimnikom je ca 4cm špranje, špranja je široka kot dimnik ca 80cm in visoka ca 3m (od stropa pritličja skozi prvo nadstopje do podstrešja, kjer smo jo zatesnili. Stena na tem delu,kjer je dimnik, ni ometana, saj je bil dimnik postavljen pred ometi. Skozi ta 2m2 neometane stene je uhajalo skoraj 800m3 zraka v eni uri pri razliki tlakov 50Pa.

Je pa ta sistem slabši od ostalih samo glede zrakotesnosti. Drugače je povsem super. Prav pa je, da bodoči graditelji v naprej vedo, da se bodo morali za zrakotesnost dobro potruditi (kdor pa zrakotesnosti ne želi ali ne potrebuje, naj moje zgornje pisanje spregleda).

Še komentar glede prehoda pare skozi različne špranje; res je pri različnih materialih različen upor (debelina, površina) ampak tukaj ni potrebno komplicirati. Če špranja v konstrukciji ni tesnjena bo pač skoznjo prehajalo bistveno preveč zraka in investitor bo imel cel kup problemov, zato je potrebno špranje že med gradnjo v čimvečji meri potesniti.
Citat:Skozi ta 2m2 neometane stene je uhajalo skoraj 800m3 zraka v eni uri pri razliki tlakov 50Pa.
To je izmerjeno. Ne dvomim v rezultat.

Ali obstoja način, da bi to izračunal v fazi projekta, da bi lahko v naprej zapisal, da je pred zidanjem dimnika potrebno narediti omet. Morda pa ni potrebno, če je pretok zraka dovolj nizek. Predvsem me zanima vnaprejšen izračun, da se lahko predvidi situacija za nek nov primer, ki ni približna ponovitev nebroj izvedenim in izmerjenim. Toraj fizikalno matematični postopek ne pa postopek logično po izkustvu.

Kdo je več vreden: taktik pred bitko ali general po bitki?
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:Skozi ta 2m2 neometane stene je uhajalo skoraj 800m3 zraka v eni uri pri razliki tlakov 50Pa.
To je izmerjeno. Ne dvomim v rezultat.

Ali obstoja način, da bi to izračunal v fazi projekta, da bi lahko v naprej zapisal, da je pred zidanjem dimnika potrebno narediti omet. Morda pa ni potrebno, če je pretok zraka dovolj nizek. Predvsem me zanima vnaprejšen izračun, da se lahko predvidi situacija za nek nov primer, ki ni približna ponovitev nebroj izvedenim in izmerjenim. Toraj fizikalno matematični postopek ne pa postopek logično po izkustvu.

Kdo je več vreden: taktik pred bitko ali general po bitki?

teoretik pred bitko je vreden manj kot praktik po...
vsak je svoje sreče steklar
Dober večer,
prejšni teden naredili BD test na porotermu; klasična zidava; da ne bo preveč "hvalospeva" v drugem poizkusu, ker nam "mansarda ni dihtala" ! :evil:
Omet je naredil zrakotesnost zidovja b.p.!! Big Grin
Lep pozdrav
som16 - čestitam, me veseli.

Ali ste pri izvedbi ometov kaj posebej pazili?
Nam so zdaj zaključili grobe, pa so se na par stenah pojavile take pajčevinaste razpoke in sem izvajalcu že zatežila. On sicer pravi, da to ni nič, da se s finim vse lepo zatesni. Mene pa hudičevo skrbi. Vaše izkušnje?
Fini omet bomo imeli apneni.

Ali ste pri tleh omet-plošča kaj dodatno tesnili?
Zid se suši, pa razpoka. S finim ometom se vse uredi. Podobno kot krema in puder, pa noben ne spračuje kaj je spodaj.
Som 16, hvala za informacijo iz prve roke! Me veseli, da je uspelo.
Ste uporabili zrakotesne doze? In zakaj mansarda "ni dihtala"?

Tako "his ka" kot jaz sva željna dodatnih informacij. :-)

Hvala ...

Ne razumem čisto. A ni potem dimnik ometan in je pač zapora na notranji strani pri dimniku?
klemenv Napisal:

Ne razumem čisto. A ni potem dimnik ometan in je pač zapora na notranji strani pri dimniku?

zrak je izhajal iz špranje debele ca 4cm, dolge ca 80cm in visoke 2,5m med steno in med dimnikom. Zrak je v špranjo prihajal na stropu pritličja, kjer je zevala velika špranja, ki ni bila ometana, iz špranje skozi zunanjo steno pa je izhajal na neometanem delu stene v mansardi.
Bolj ko berem forum manj mi je jasno. Jaz sem v fazi načrtovanja NEH hiše, ki bi bila v skladu z zahtevami Ekosklada. Nagibam se gradnji z DRY fixom, ker sem pač (zmotno?!) mislil, da bo najbolje glede zrakotestnosti - sedaj pa berem čisto drugačno zgodbo. A je še najbolje graditi klasično (klasična opeka+malta in AB plošča), narediti dodatni omet in to je to?
zidarko,
dodelati je potrebno detalje. Pripombo in ugotovitve "polanc"-a naj premisli projektant :wink: .
Tudi doslednost izvajalca del je potrebno pogledat. :?
Lep pozdrav
som16 Napisal:zidarko,
dodelati je potrebno detalje. Pripombo in ugotovitve "polanc"-a naj premisli projektant :wink: .
Tudi doslednost izvajalca del je potrebno pogledat. :?

Ja, projektantu bom na vsak načine težil, da bo čimbolje. Je pa hudič, če ti na testu meritve pokažejo, da ni tako kot ti 'majstri' trdijo, da bo OK. :evil:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi