Meni se zdi, da bi bilo treba projektiranje razdeliti v 2 dela:
- arhitekt pripravi idejno zasnovo in umesti objekt na parcelo (ustvarjalni del)
- gradbenik v sodelovanju z arhitektom in drugimi strokovnjaki (statika, elektro, strojne inštalacije) pripravi projekt za PGD in PZI-je (obrtniški del)
Arhitekta moraš iskati na osnovi neke sorodnosti s tvojimi idejami in željami. V slovenskih revijah spremljaš, kdo so avtorji tebi všečnih objektov. Ogledaš si njihovo stran na internetu (veliko jih sploh nima strani ali imajo pa totalno revščino) ali pa se kar oglasiš v hiši, ki ti je všeč in prijazno povprašaš, kdo jim je to narisal?
Zelo fino je tudi videti, kaj so ti arhitekti narisali sami sebi. To je najboljše, kar znajo. Če ti njihovo domovanje ni všeč, beži stran od njih. Pa zaupaj svojemu notranjemu čutu pri tem iskanju.
Potem pa arhitektu predstavi svoje želje, ga povabi na parcelo in se zmeni za kakšno hitro idejno skico. Če ni simpatije v osebnem kontaktu ali če ti ni všeč, kar pripravi, si se pač zmotil, zaključi in plačaj stroške.
Če je izbrani arhitekt še dober projektant, potem imaš 2 v enem. Ampak to je bolj redkost kot pravilo.
Pri izbiri projektanta pa je pomembno, da pozna način gradnje, kot si ga izbral (npr. zidano/leseno, nizkoenergijsko/pasivno). Zahtevaj reference. Obvladati mora tudi zakonodajo in postopke za pridobitev PGD. Glede tega se tudi pozanimaj pri njegovih bivših strankah ali na občini. Nekateri enostavno ne znajo pripraviti zadovoljive vloge za PGD in popravljajo tudi po 10x in več.
Ko imaš listo potencialnih kandidatov, jim vsem pošlji mail za ponudbo za projektiranje enodružinske hiše (ali karkoli pač že delaš) velikosti približno toliko x toliko, zidana/lesena, nizkoenergijska/pasivna). Projektanti imajo presneto dober občutek, za koliko ti to lahko naredijo. Lahko pa pač povejo, kaj je v ponujeni ceni vključeno, kaj boš pa še dodatno plačal.
loami Napisal:Če k meni kot projektantu pride nekdo, ki rabi načte in je prva stvar, po kateri me sprašuje, kakšni so plačilni pogoji, potem postanem tudi jaz skeptičen. Zakaj? Tako kot je veliko neresnih projektantov, je tudi veliko neresnih strank. Ko ima stranka gradbeno dovoljenje v rokah, lahko tudi pozabi na drugi del računa, ne?
@loami, je že tako, da bi vsi radi super mojstre, ampak če si jih ne moremo privoščiti, pa iščemo dalje. Zato je seveda prva stvar, ki jo vprašaš, ko prideš k mojstru, koliko bo stalo. Ker če si ga ne moreš privoščiti, se moraš žal posloviti.
To, da kot projektant jasno poveš kakšna je tvoja cena in plačilni pogoji, pa je res najbolj normalna stvar na svetu. In to lahko poveš resnim ali neresnim. V čem je tu razlika in po čem sklepaš, da je nekdo neresen? Če »oceniš«, da stranka ni resna, pa takoj povej, da imaš npr, preveč dela in ne moreš prevzeti naloge.
Če se stranka odloči zate, podpišeš z njo pogodbo in v njej lepo piše, kdaj se kaj plača in imata obe stranki obveznosti (ti, da res prideš do GD, stranka pa, da ti plača).
Mi smo imeli podpisano pogodbo, plačilo je bilo 40% avans, 40% ob oddaji PGD in ostalo ob izgotovitvi PZIjev.