![]() |
|
kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? (/showthread.php?tid=40310) |
kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 18.10.2011 Za neuke gumpce. Danes popoldne imamo sestanek s prvim od dveh projektantov med katerima bova zbrala enega za izdelavo projekta. Dobimo se pri nas doma in gremo do parcele. Rekla sva, da mora za dokončno odločitev vsekakor priti najprej do nekega osebnega stika. V bistvu pa... Jaz sploh ne vem kaj naj projektanta vprašam na tem ogledu. Pogledat bomo šli parcelo, pokazala mu bi sliko željene oblike objekta, malo filozofije zakaj želiva, da je hiša take oblike... Midva imava vsega skupaj za povedat v 10th minutah. Nimam predstave. Kaj ga lahko vprašava, da bo končna izbira med obema lažja? Kako ste se pogajali s projektantom glede cene izdelave projekta. Midva sva zaenkrat dobila samo ponudbe, kjer pa je razlika v ceni do 2000 evrou, za enako stvar. Vržem na mizo ponudbe in jih pokažem? Prosim za čimprejšnje odgovore. Ogled je že čez nekaj ur. Smo neuki gumpci, vem, se zavedam. Hvala! Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Faros - 18.10.2011 Jaz sem mojega izbral na podlagi referenc in cene (celoten PGD - 3500€) tako, da sva se prvič dobila šele potem ko sem se že odločil zanj. Glede odgovora na tvoje vprašanje pa, vprašaj ga vse kar te zanima. Saj veš, ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori . Torej, kako si on zamišlja gradnjo, s kakšnimi materiali, kakšna izolacija, kdo bo vlagal soglasja, terminski plan - rok za izdelavo PGD, PZI, cena, plačilni pogoji, kakšen bo sam potek izdelave dokumentacije...Ko se pa začne z PGDjem si pa s projektantom tako ali tako stalno na zvezi (vsaj moral bi biti) tako, da bo za vprašanja še dovolj priložnosti in časa. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 18.10.2011 Koliko skonta, če želite sami zbirati projektne pogoje... Kaj to pomeni? Ne razumem tega dela. Šlo se bo za leseno gradnjo sicer. Večina ponudb je nekje 4000evrou, ena odstopa in je višja, druga pa odstopa, ker je za 1700 evrou nižja, za nekje ista opravljena dela. Sploh ne vem kaj si naj mislim glede tega. Je to marža? Nekdo, ki je neuveljavljen ali nekdo, ki je slab in spusti ceno, da najde kakega suckerja, ki ga najame? :-S Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Faros - 18.10.2011 Kot rečeno, pozanimaj se za reference vseh s katerimi se boš pogajal. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Yeager - 18.10.2011 Vsi projektni pogoji in potem soglasja so brezplačna, kdo jih išče je pa vseeno. Ali ti pošlješ idejno zasnovo in potem PGD vsem soglasodajalcem ali pa projektant, vseeno. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 18.10.2011 Še dobra ura in pol do sestanka. No, nekaj dobrih potez za začetek ste že dali, za kar se vam zahvaljujem. Nekako bo to prvi sestanek in ne vem ravno kaj pričakovati. projektant pa je bil po telefonskem pogovoru pred pol ure ne ravno najbolj zadovoljen, da bo mogel priti na parcelo. Vsaj občutek sem dobil takšen. Ker ga nisva še izbrala, zaenkrat. Enostavno ne vidim druge poti, želim vedeli, če bo projektant na parceli začutil isto kot jaz. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - hasper - 18.10.2011 Sem izbiral med dvema projektantoma, na koncu izbral tistega, ki si je vzel čas in prišel na parcelo. Pa ga nismo izbrali le zaradi tega, je pa pripomoglo k odločitvi. Sem pa prve razgovore opravil v njihovih pisarnah s tem da sem jim predhodno poslal: podatke o parceli kjer bom gradil, okviren izris hiše oziroma prostorov, jim skušal čimbolj nazorno predstavit naš življenjski slog, budget, pričakovanja (rok do začetka gradnje, izgradnje), skratka čimveč. Prvi pogovor je trajal nekje slabo uro pri obeh, s tem da se eden od projektantov nato takoj ponudil da gremo parcelo tudi pogledat. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 18.10.2011 To vse (več razgovorov) še preden ste projektanta izbrali? Imam občutek, da eden od projektantov ne vidi v tem ravno smisla, v večih razgovorih. Vse dokler se ne odločimo zanj. Ne vem no. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - vcc - 18.10.2011 Jaz bi ga vprašal, ali pristane na plačilo polovice zneska šele, ko bo izdano pravnomočno GD. Pri današnjih projektantih je to precej pomembno. Dobro je tudi videt PGD-je, ki jih je že izdelal. Namreč, če so precej futuristični glede na tvoje želje, bo verjetno na vsak način tudi tebi vsiljeval svoje (morda) bolne (in drage) rešitve. Z mojim projektantom sva se glede tega dolgo prepirala, na koncu sem obupal. Ugotovil sem, da me več stane, da ga vedno znova kličem in mu razlagam kaj vse je narobe glede na najin dogovor, kot da se usedem eno noč in vse zrišem sam, njegov PGD pa služi le za pridobitev GD. Seveda pa se morajo gabariti ujemati. To, da pride na parcelo, je že dobro znamenje. Nekaterim se namreč ne da niti na e-mail odgovorit ali telefona dvignit. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 18.10.2011 Zakaj pa je to pomembno, da bi pristal na take plačilne pogoje? Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Yeager - 18.10.2011 Mogoče zato ker ti projekt brez GD ne nuca kaj dosti. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - medo9 - 18.10.2011 Po mojem je treba biti fair tudi do izvajalca oziroma projektanta. 50% pred pridobitvijo GD in 50% po pridobitvi GD je fair deal. Jaz sem sicer izbral projektanta na osnovi priporočila in ni mi žal. Je pa tudi on prišel na parcelo (in to slabih 100km od njegovega sedeža) pred podpisom pogodbe. Lesena hiša ima specifike in zato je po mojem dobro, da vzameš nekoga, ki je že projektiral takšne hiše. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - vcc - 18.10.2011 marko.pib Napisal:Zakaj pa je to pomembno, da bi pristal na take plačilne pogoje? Kar nekaj investitorjev se tožari, ker je bila za projektanta zgodba zaključena takrat, ko je oddal PGD, čeprav nepopoln in napačen in na njegovi podlagi GD ne more biti izdan. Poleg tega pa se projektant v tem primeru bolj potrudi napake/dopolnitve urediti hitro, saj bo tako tudi hitreje prišel do preostanka plačila. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Hanzi - 18.10.2011 Ce bo delal pa se pzi pa nekih 20% ob koncani gradnji. Ce mi nek projektant rece avans, bi ga hitro odslovil. Tudi ce dobis GD, lahko se zdalec ni konec projektantskega dela, sploh ce je povrsno zrisal. Razen ce ti potem izvajalec rise (ali pa samo naredi po svoji ideji), ti pa bos jezen ker bo dimnik stal ravno v obmocju stresne lege(primer). In to bo seveda ugotovil sele krovec. Boli K zidarja za streho-velikokrat. Skratka: jaz bi zahteval obvezni ogled parcele in svetovanje(lahko placam neko normalno ceno ce se ne odlocim zanj), ogled njegovih projektov-referenc, ter neko placilo v skladu s potekom delom. Pa ce tudi je zaradi tega 10% drazji od konkurence. Se na velikih gradbiscih se projektanti izmotavajo predlaganju resitev na katere naleti gradbenik, ne pa pri nekm "gumbcu" ki za nasvet sprasuje, ko projektant trka na vrata. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 18.10.2011 No. Sestanek je bil neuspešen. Nismo se ujeli. O kakšnih drugačnih plačilnih pogojih arhitekt sploh ni hotel slišati. Nisem vedel kaj reči na to potem več. Očitno nimam pogajalske žilice. Ah... Naslednji bo že boljši. |