PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Klasična peč drva + zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@namcu, pojasnilo zelo v redu.
povej, ali se ti zdi kaj razlike pri količini pepela in ali samson vseeno kaj pripira z zalogovnikom?
Mislim, da ga je nekaj manj, vendar je to siv, zelo lahek pepel. Prej sem imel skoraj oglje.
Pripira, toda do sedaj se mi zdi, da peči še ni popolnoma zaprl. Saj pravim. Jaz sem z zalogovnikom zelo zadovoljen. (moram potrkati po lesu)

Mimogrede. sem pa imel probleme prvo leto, ko so mi centralisti in električar narobe zvezali zalogovnik. Štorija na predhodnih postih.
dobro vedet, hvala za pojasnila.
namcu Napisal:Mislim, da ga je nekaj manj, vendar je to siv, zelo lahek pepel. Prej sem imel skoraj oglje.
Pripira, toda do sedaj se mi zdi, da peči še ni popolnoma zaprl. Saj pravim. Jaz sem z zalogovnikom zelo zadovoljen. (moram potrkati po lesu)

Mimogrede. sem pa imel probleme prvo leto, ko so mi centralisti in električar narobe zvezali zalogovnik. Štorija na predhodnih postih.

Kako močno peč imaš in koliko litrski zalogovnik? Kuriš kolikokrat na dan in kako dolgo ti zdrži po kurjenju (približno povprečje), kolikšno površino ogrevaš, na koliko stopinj in kako je z izolacijo hiše?
Kje ste pa vi kupili zalogovnik?
Takole:
peč je 20-25 kW
zalogovnik 850 l
ogrevam 160 m2 (pritličje, mansarda)
vse radiatorsko
hiša je zgrajena v 70 letih
obnovljena okna
fasada 10 cm

Običajno zakurim okoli 15. ure. Ogrejem stanovanje, ogrejem sanitarno vodo v toplotni črpalki v kleti (poleti mi ogreva sanitarno vodo TĆ). Ko pogori še enkrat naložim. Zjutraj mi ogreje za na šiht (22 °C na sobnem termostatu). Dopoldne običajno ni nikogar (18 °C). Ob 14. uri zopet začne ogrevati na 23 °C. Običajno za jutranje in opoldandko ogrevanje zadostuje zalogovnik. Lani sem porabil 14 m2 drv.

Zalogovnik imam tako majhen zaradi prostorske stiske (višina). V prihodnje nameravam odstraniti peč na olje in cisterno (prej sem olje uporabljal za jutranje in opoldansko ogrevanje) v kurilnici in jo nadomestiti z še enim zalogovnikom.

Kot pa sem že rekel. Poglavitno pri meni je to, da ko gori gori.
Zavedam pa se, da tale moja kurilnica ni optimalna, saj sem jo sproti štukal in dodajal. Če bi še enkrat kaj štimal, bi se stvari lotil precej drugače.
namcu Napisal:Takole:
peč je 20-25 kW
zalogovnik 850 l
ogrevam 160 m2 (pritličje, mansarda)
vse radiatorsko
hiša je zgrajena v 70 letih
obnovljena okna
fasada 10 cm

Običajno zakurim okoli 15. ure. Ogrejem stanovanje, ogrejem sanitarno vodo v toplotni črpalki v kleti (poleti mi ogreva sanitarno vodo TĆ). Ko pogori še enkrat naložim. Zjutraj mi ogreje za na šiht (22 °C na sobnem termostatu). Dopoldne običajno ni nikogar (18 °C). Ob 14. uri zopet začne ogrevati na 23 °C. Običajno za jutranje in opoldandko ogrevanje zadostuje zalogovnik. Lani sem porabil 14 m2 drv.

Zalogovnik imam tako majhen zaradi prostorske stiske (višina). V prihodnje nameravam odstraniti peč na olje in cisterno (prej sem olje uporabljal za jutranje in opoldansko ogrevanje) v kurilnici in jo nadomestiti z še enim zalogovnikom.

Kot pa sem že rekel. Poglavitno pri meni je to, da ko gori gori.

A letos pa nisi nič kuriv al kaj?
23 c je men zlo prevroče mam že 20 pa je prevroč.....
22-23 mi kaže sobni termostat. Mislim, pa da ni glih točen. V teh dneh naložim 1x orenk. Seveda je vse skupaj odvisno od temperatur.
živjo jaz mam iskusnje z navadno pečjo mam peč od mojstra sedeljška ki ima veliko kurišče in 2 tisoč litrov zalogovnik zadeva funkcijonira ko šus pride pol ceneje kot freling in ostali mercedesi priznam res uredu zadeve ampak predrage mene je vse skup prišlo 6 tisoč evrov kdor se obotavla glede takega sistema naj se odloči zanj ne bo mu žav ves sistem je isti ko freling sam peč je druga ki pa nima take vloge ki vsi govorijo ki majo peč za 5 tisoč evrov moja je bla 1200 evrov ima velik kurišče ce ga enkrat povno na filam mi pogreje 2000 l vode isto ko tisti dragi freling tko da ne nasedajte da to ne funkcjonira men tud monter ni hotu te peči montirat ker ni mu iskušen ko pa smo zakurli je pa sam gledov tko da ni vse u dnarju peč na drva mora met zalogovnik če je malo manša pa večkrat naložiš pol se pa greješ zalogovnik pa čim večji dlje se greješ.
Kolk kw imas? Lahko poves na zs se lokacijo oziroma mojstra ki ti je montiral? Svak ima 35 sedeljsaka pa ga tudi hecam da bi zalogovnik zraven pritaknil, sploh zato ker bi ga lahko sam naredil iz starega bojlerja oz plinske cisterne ki sicer drzita 4 in 5m3.
mam 35 kw glede zalogovnika pa če bi se enkrat delal bi dav 3000 l sam poj je dalši interval kurjave jaz nafilam povno peč pa mi pogreje 2000 l tko bi pa še ekrat nafilov pa je isto. jaz kurim vsak popovdne po službi ob 5ih zakurim pa gori do devetih naprej se pa grejemo brez kurjave tko dazalogovnik je zakon.sam 4 5m3 pa mislim da bo prehuda.
Citat:Svak ima 35 sedeljsaka pa ga tudi hecam da bi zalogovnik zraven pritaknil,
Pri tako veliki peči ima sigurno večjo slabše izolirano hišo. Verjetno tudi 5 m3 zalogovnik ne bo preveč. Saj se da prej izračunati potrebna velikost.
Nimam časa - sem v penziji!
Hisa cca 250 m2(k+p+1) ogreva pa recimo na 18 zaenkrat. Lani je po 20 letih pretekl 45kw(itak prevelik, se 35 je prevelik).Siporex 38 baje, 20 let stara lesena okna termopan, skozi nekatera ze lepo piha (zvita...) izolacije nic, na stropu nadstropja cca 5cm volne. 5m3 zalogovnika nimamo nikamor dat, prezagat na "pol" pa eno podnico nasvasat, pa kak prikljucek pa v garazo postavit(drugam ne gre, ker je 1,4premera se mi zdi.)
ampak ga se nisem nahecal, za zalogovnik. Ce z bratom ne bodo dodatno zapenjal je pa itak v planu nek "plinak" za delavnico in bajto s toplovodom.(pa cca 3m3 zalogovnik za cca 500m2.(zalogovnik samo toliko da noc pregura, zjutraj ob sestih ze pec na novo gori lahko)
Okol švasanja "hausgemacht" zalogovnikov naj kaj mojstri povejo, Žerjavar bi morda lahko kak izračun podal. Kolko vem zaradi tlaka ni ravno kikiriki tako početje...
"Zalogovnik" je ze narejen, samo kak meter ali dva ga je treba skrajsat, pa pokonc postavit(mogoce celo iz enega dva narediti, glede na to da je dobre 4 metre dolg). Mogoce se kak priklop za kaksno tipalo naredit dodatno in gotovo. %o sedaj je bil to namrec el industrijski bojler oz plinska cisterna. In pri plinski cisterni mislim da so vecje rezerve kot pri bojlerju.
1 2 3
Iskanje po temi