PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Vakuumska (VIP) izolacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne verjamem, da je zadeva trajna. Tudi najmanjša mikroskopska luknjica (lahko samo poroznost materiala) je zadosti, da po desetletjih uporabe notri ne bo več vakuuma. In potem si na nuli.
Tako zadevo bi si upal vgraditi le, če bi bili vsi paneli povezani na vakuumsko pumpo, ki bi po potrebi vzdrževala vakuum.
Sicer pa bi namesto tega precej raje dal denar za Puren.
Hja, tud sam bi dal Puren vendar imam na špaletah za omaricami 2,5cm prostora, medtem ko so notranji robovi špalet oblečeni z 5cm stirodurja, fasada pa bo 30cm. Odstopanje od debeline fasade kjerkoli pa pomeni toplotni most. Kakšen pa je odvisno kakšen prehod dosežem. Zadevo bi torej rad vsaj približno uravnotežil (čeprav seveda vseeno ne bo izenačena). Seveda si projektant zasluži svojo grajo...sedaj je stvar pač potrebno rešit. Pametne ideje nima, naletel sem na tele VIP, alternative so puren, Weber plus ipd, vendar po specifikacijah vseeno daleč stran.

Torej ja, imam podobe pomislek, kot ga navajaš zgoraj, zato sem preverjal ali ima kdo kaj trajnih izkušen s tem.
Toplotni most je problem le, če povzroča kondenzacijo na notranji strani. Sicer se bo samo poznalo na letnem strošku ogrevanju v rangu kakšnega €/leto...

Da bi moral po vsej sili uravnotežiti toplotno prehodnost vseh delov zgradbe pa nima smisla, sploh če to pomeni neko eksotično in drago izolacijo.
Sploh pa mi ni točno jasno, kakšen problem sploh imaš, če pride čez še fasadna izolacija oz. kako sploh imaš trenutno stanje z omaricami, kakšna skica ne bi škodila.
Sicer pa imajo glede na tehnične podatke te plošče lambdo nekje 2-3 manjšo kot Puren. Kakšen pa je dejanska U-vrednost, ko všteješ še vse stike na robovih plošč, ki so hudi toplotni mostovi, je pa vprašanje. Poleg tega jih ne moreš rezati na poljubne dimenzije, da bi jih namestil na škatle rolet.
Jaz bi v tem primeru vsekakor vzel Puren, odrežeš kakor hočeš na mero in vse reže zatesniš s purpenom.

EDIT: vidim, da imajo te plate popuščanje vakuuma 1mbar/leto. Po 30 letih si na dobrih 30mbar tlaka, če te navedbe res držijo. Pri 30mbar pa je lambda zraka že 1/2 tiste ob normalnem tlaku. Te zadeve so po mojem OK le za take zadeve, kot so tovornjaki hladilniki, kjer je npr. življenska doba celega vozila 10let in potem gre na odpad. Da bi pa tole dal na bajto in pričakoval dobro izolativnosti po 40,50 letih, je po mojem utopija.
[img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")researchgateunichr("46")net/profile/G_Graaf/publication/230959207/figure/fig1/ASunichr("58")300563439865862@1448671316908/Air-thermal-conductivity-as-a-function-of-pressureunichr("46")png[/img]
Vsaka spaleta je "odstopanje". Vsako sencilo na oknu. Vsaka polica. Vsaka...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Vakuum? A kdo ve kaj je vakuum?
Podtlak, če že...
Še boljši graf, lambda v odvisnosti od tlaka in velikosti posameznih por v materialu (baje so paneli iz poroznega stisnjenega kremenovega prahu):

[img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")researchgateunichr("46")net/publication/305749381/figure/fig1/ASunichr("58")669034756464666@1536521724827/Thermal-conductivity-of-air-in-dependence-of-the-vacuum-pressure-calculated-with-aunichr("46")png[/img]
Energetik, težavo ki je veidim je le na predelu stika omarica - preklada. Okna bomo pomaknili 2,5 cm ven, kar pomeni, da je toliko tudi prostora za izolacijo med omarico in poreklado. Preklade niso izolirane in to je težava. Čez omarico seveda pride zajetna fasada (pri debelini 30 cm) ampak to na tistem delu ne pomaga, ker hladen zrak pritisne na preklado z notranje strani omaric žaluzij oz. rolet. 2,5 cm izolacije z lambdo tam 0,02 se mi pa zdi dokaj malo. Res pa je, da nisem šel računat ali to že pomeni kondenzacijo znotraj ali ne. Tko čez palec bi rekel, da je precej na meji.
Zakaj roletne omarice še bolj ne odmaknete od preklade, v 30cm imate verjetno dosti prostora za to naredit...

Glede kondenzacije bi moralo biti 25mm purena dovolj. Izračun kaže notranjo temperaturo špalete 19°C pri razmerah notri/zunaj 22°/-10°C.
Nasajena so na okna več ne gre. Oz. bi šlo ampak potem je potrebno celotno okno na nosilce postavit.
Tistih nekaj nosilcev za vsako okno pa res ne more biti večja težava, detajli so rešeni.
Vakuumska izolacija, v Velenju je (bil?) proizvajalec VIP plošč za hladilno tehniko, plošče primerne tudi za uporabo v gradbeništvu, z omejitvijo.
- Ko izolacija hladilnika popusti (po recimo 10 letih), ga zavržeš oz. oddaš v reciklažo in kupiš novega, učinkovitejšega.
- Ko izolacija v konstrukciji stavbe popusti (po recimo 10 letih), jo je možno zamenjati le z velikimi stroški.
Če se odločaš za vgradnjo VIP izolacije v stavbo, načrtuj tudi možnost menjave teh panelov.
Zakaj ne? Komplet sencilo "nataknes" na purenit distancnike. Ce ze hoces izolativnost loviti...
Firefly, lahka kako info vec, da vidim ali si prav predstavljam. Mas kako skico mogoce?
Zakaj si pa projektant zasluži grajo? Za njim je še cel šop drugih, navsezadnje je načrte požegnal investitor, ko je potrdil, da so ok.

Naredi masko z zavihkom, lahko tudi 10 cm, če želiš. Ali celo več, glede na globino fasade. Potem lahko daš karkoli.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Novi5u, poglej si purenit vodila za zaluzije. Na tak nacin lahko tudi rolete "odmaknes". Ce mas pa samo zaluzije pa itak kot je napisal fery. Pa upam da imas elektro vse glede na skrbi za izolacijo...
Fery, res je, tudi sam sem potrdil dokumentacijo ob prevzemu, vendar bi vseeno pričakoval, da projektant ve, kaj dela in da take ne sfali. Sam sem se zadevi posvečal recimo na pol (časovna stiska - zato pa najameš in pač plačaš), ampak ja, prevzamem svoj del odgovornosti. Še en dokaz več, da se v stroki dostikrat dela čez palec (ne velja za vse, da se razumemo). Skratka, sedaj je kar je, zadevo je pač treba rešit. Nisem pa prepričan, da razumem tvoj predlog - maska z zavihkom?

Ker sem glede trajnosti VIP malce v dilemi sem dejansko danes letel do Kalcerja, pogledal Puren, kot ga omenja Energetik81, sem pa dobil še eno lamelirano izolacijo, TRISO-MURS+. Slednja naj ne bi bila problematična, 1cm pa pomeni toplotni upor 3,5m2K/W, kar je pravzaprav že na nivoju VIP-a. Pozna kdo to reč?

Firefly, senčila so: V, S stran vse v roletah, Q intego, motor, medtem ko Z in J pa je vse v žaluzijah, ravno tako elektrika, Hero 1.

Sedaj tako, inženirsko, vem da s tistim detajlom nekega energetskega prihranka ne bo, vseeno pa ne želim tvegati kake plesni oz. kondenzacije, ker ostale stvari so precej konkretno dimenzionirane, kar se energetske varčnosti tiče.

Pa še ena reč je, ne malo krat sem videl pri senčilih ob večjem zunanjem mrazu sveče pri žaluzijah. To je tudi najbrž lahko posledica pomanjkljive izoliranosti škatle ali pa predvsem tega.
1 2 3
Iskanje po temi