Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Čez palec in kazalec, kakih 20% mi je prinesla nova peč/gorilec/regulacija/ostalo v vrednosti slabih 2000EUR+lastno delo. Bojler ni vštet.
Stari gorilec je še povsem izpraven, ampak za 300EUR se mi ni dalo ubadat z njim (ni čisto kompatibilen z novo pečjo, predvsem pa me je basal prostor-lovil sem centimetre...).
Skupni prihranek je sicer dobrih 30%, s tem da sem se še malce poigral s tesnili oken in roletnih škatel.
Je bila pa prejšnja peč najbrž kar malce boljša od tvoje, tako da bi lahko ti verjetno prišparal še kaj več, če bi "v nulo" naštudiral zadeve, tako kot sem jih jaz....
Objave: 928
Teme: 24
Ocena:
0
Če na letni ravni porabiš 2500 l olja je to sedaj 2115 eur, kar je enako cca. 5 tonam peletov-900 eur...180 eur tona ( Kovač ali Cugmajster)...Gorilec na pelete naprimer Kočevar, mislim da je okrog 800 eur,( na trgu jih je še kar nekaj) torej si takoj v plusu že v sami ceni energenta...Rešitev res ni optimalna, je pa poceni in rezultati so vidni takoj...
Objave: 8
Teme: 1
Ocena:
0
Zadeva je sledeča: Odločil sem se za menjavo stare peči z nizkotemperaturno pečjo na olje, v bivalno etažo bom pa dodal še kaminsko peč na drva ( romantika ob ognju ter pomoč centralni kurjavi ). Se pravi, da bi z oljno pečjo le delno ogreval spodnjo etažo in zgornjo kopalnico ( talno gretje + radiator ) cca. 8kW kamin pa bi ogreval bivalno etažo 70m2 oziroma 100m3 zraka. Glede na to da vas je kar nekaj na tem forumu, ki se tudi profesionalno ukvarjate z ogrevalnimi napravami vas prosim za kakšen uporaben nasvet kako bi mojo zamisel zdimenzionirali ter zrealizirali. Lahko tudi na ZS.
Hvala, lp
Objave: 10
Teme: 0
Ocena:
0
Pozna kdo cenejšo varianto?
Predlani jeseni sem v novi hiši kital stene, pa je stisnil mraz.
Odpeljal sem v najbližji bau... in kupil kaminsko peč v akciji za neto ceno 160 eurov.
Peč ima 6,5 KW moči, ki je zadostovala za ogrevanje 70 m2 pritličja ,za potrebe pleskanja.
V načrtu je bil nakup dragega in tehnološko zapletenega toplovodnega kamina. Denarja zanj še nisem zbral.
V zgornji 50m2 etaži imamo štiri radiatorje, katere ogrevamo s pomočjo toplotnega izmenjevalca-cena cca 500 eurov, ki se pritrdi neposredno na peč in izkorišča toploto dima, ki gre sicer skozi dimnik v zrak.
Tako se ogrevamo že drugo sezono. Letno porabimo 7m domačih mešanih drv.
Temperatura pritličja je 25 stopinj, nadstropja pa 20.
Ponoči ko se ne kuri pade temperatura na 20 stopinj do jutra.
Ko bo peč čez približno deset let odslužila, gre na odpad, jaz pa grem po novo v bau....,
če se mi bo dalo kurit in delat drva...
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Da še jaz povem svoje mnenje.
Stvar pri nas je podobna - no, vsaj kar se hudo visoke porabe (in kljub temu, nizke notranje temperature) tiče. Več tukaj: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=35452&st=0&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=7&t=35452&st=0&sk=t&sd=a</a><!-- l -->
Svetujem ti, da najprej preveriš vse številke. Torej črno na belem. Izolacija gor dol ja ne... Poišči kakšno sestavo zunanje stene imaš, pridobi ustrezne faktorje toplotne prevodnosti in si izračunaj U stene. Potem boš videl ali ti je izolacija potrebna. Vedno se bodo našli taki, ki kar pavšalno rečejo nekaj. Jaz sem pač eden tistih, ki hoče kar se da natančne številke. Za to lahko uporabiš tudi recimo novolitov program.
Ko sem odkril, da je toplotna prehodnost naše stene relativno OK, sem se odločil, da bomo pri nas le zamenjali okna. Imamo stara vezana, U naj bi bil okoli 3, vleče pa noter vsepovsod. Termografija je pokazala, da so posebej problematične roletne škatle. Nova okna bodo imela U nekoliko pod 1.
Če imaš lupino hiše dobro izolirano, boš tudi pri ne vem kako dragem energentu imel nizko porabo.
Razmišljam tudi o kaminski pečki na drva za par 100 EUR (te poceni variante v Bau...), ki izgledajo precej lično, pa tudi instalacija in energet sam sta poceni. V vsako bivalno nadstropje po eno.
V drugi fazi pa pride na vrsto ogrevalni sistem - glej moj prejšnji post.
Objave: 77
Teme: 46
Ocena:
0
Mene pa zanima, kako narediš preprosto prezračevanje, da ne pride plesen v hišo. Tudi mi bomo menjali okna,pa me je že malo strah te plesni.
Objave: 10
Teme: 0
Ocena:
0
csamo 001;
izmenjevalec in delovanje je podrobno predstavljeno na :[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")colligounichr("46")si[/url]
pod rubriko ; kako deluje ?
1.zelo pomemben je sistem hlajenja, saj je v kotlu malo vode in lahko v primeru izpada elektrike ali okvare črpalke pride hitro do uparjevanja vode.(dimnik ima veliko toplotno moč)
2.pomembna je konstrukcija dveh vodnih plaščev, ki omogočata da potuje hladna voda po zunanjem gor po cevi in se ogreva, nato preide v notranji izmenjevalec, kjer potuje dol v smeri proti peči in v sredino dimne cevi, kjer pobere najvišjo možno temperaturo. Tukaj ogreta voda izstopi.
S tem je doseženo, da je na majhni površini izmenjevalca, največji toplotni prenos.
in: z lahkoto se čisti.
in: ima zelo majhen upor
Možno ga je vgradit naknadno; za ogrevanje ali ogrevanje sanitarne vode
Objave: 6
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Razmišljam o vgradnji Colligo toplotnega izmenjevalnika dimnih plinov, kateri naj bi grel 4 radiatorje kar znaša 50 m2. Imam obstoječo peč France Turbo 7kw.
Tu me zanima izkušnje že obstoječih uporabnikov tega sistema. Zanima me predvsem kako se obnese, kakšne so morebitne težave s kondenzom, koliko grejete(št. radiatorjev in skupna površina in na kakšno temperaturo prostorov grejete),na koliko se voda sploh ogreje in temperature povratnih vodov?
Sistem, v kolikor ima spodobne sposobnosti prenosa toplote v vodo za radiatorje, nosi samega sebe in se poplača praktično že v eni sezoni. Zato vas prosim za komentarje in predvsem izkušnje tistih, ki tak sistem imajo doma.
Hvala