PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kogeneracija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
suze- mi-liju Napisal:Glede tvojega 200% izkoristka:::: smo tukaj že debatirali da je že 95 % izkoristek -znanstvena fantastika in da stopi na realna tla. Če pa prodajaš pa prosim jasno in točno napiši z delovanjem mašine ter ceno_____za manjše objekte se razume (iskalnik google pa izpusti--znamo sami najdit)

lp

Ne prodajam, za ljudi z tehnično žilico in idejami je največji strošek toplotna črplka in te pride okoli 12-18000e. Za nekatere pa je okoli 25000€. Če pa ne razumeš mojega prispevka pa knjige v roke in čez čas ti bo jasno, kako se pretakajo energije. Sam sem uposteval energijo okolice kot pridobitek ker te nič ne stane. oljna peč ima izkoristek cca 70-80% ostanek toplote pa gre ven skozi dimnik.

pozdrav
Sej v bistvu kdor ima TČ ima tudi neki sistem kogeneracije (trigeneracije). Samo da tukaj elektriko plačuješ, koristiš pa odpadno toploto (okolice ali kakega močnega kotla) , nakar imaš toplo vodo ter nek hladen prostor.
Ali pa recimo avto- natočiš gorivo in motor ti proizvaja elektriko, toploto ter hlad (klima).

Trenutni problem mikro-trigeneracije (To mislim za hiše.) je sam pogon (motor).Premajhen izkoristek.
Škoda sam ker nimam kakega potoka, da bi tekel mimo hiše in puhal ven elektriko Cry .

TE-TO Ljubljana bo pa itak kmalu začela proizvajati tudi hlad. Položnica bo pa tudi rastla, če se v blokovskih naseljih ne bo nekaj spremenilo.Prva stvar je da namestite termostatske glave v vsa blokovska stanovanja.
Da oživim tole temo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekovit.si/Novosti/Ekowatt.html">http://www.ekovit.si/Novosti/Ekowatt.html</a><!-- m -->

Mnenja, morda kdo celo že ima?
Citat:Mnenja, morda kdo celo že ima?
Samo mala računica: 2500 l kurilnega olja ima kurilno vrednost 99200 MJ ali 27,5 MWh. Iz tega narediš 8300 kWh elektrike, ostane ti še 70 % kurilne vrednosti olja za ogrevanje in izkoristek. Računica se izide, če si imel do sedaj izkoristek kurilne naprave manj kot 70 % in bo po novem 100 %.
Nimam časa - sem v penziji!
Kakšen bi bil potem realen izračun? Če imaš trenutno recimo 30 let star oljni kotel z dobrim izkoristkom in porabiš cca 3500l kurilnega olja na leto?
Citat:Kakšen bi bil potem realen izračun?
To moraš koga drugega vprašati. Vem da imajo kotli na kurilno olje izkoristek več kot 70 %, torej v tvoji povezavi zapisano ne more držati.
Prav gotovo je v kogeneraciji možno doseči skupno boljši izkoristek, kot pa samo s kotlom.
Žerjavar Napisal:Prav gotovo je v kogeneraciji možno doseči skupno boljši izkoristek, kot pa samo s kotlom.
dvomim. skupna pretvorba goriva v energijo, vzemimo za primer plinsko kogeneracijo, je malo nižja (kvečjemu enaka, če gre za nerjavni izpušni sistem in če je možno uporabiti "mlačno" vodo za nizkotemperaturne sisteme ogrevanja) kot pri plinskem kondenzacijskem kotlu. plinsko kogeneracijo sem dal za primer, ker je te pri nas trenutno največ. finančno pa je gotovo bolje izplačljivo kot kotlovno ogrevanje. EE iz soproizvodnje je solidno subvencionirana, sicer je nekoliko tudi odvisno od izvora goriva. pri nas v službi imamo 5 MW EE plinsko kogeneracijo, toploto pa skoraj stran mečemo. ne moremo se priključiti v vročevodni razvod mesta, ker smo s cirka 15 MW toplote "premajhen točkovni vir", naša voda pa seveda nima več kot 80°C. sebe grejemo, vse objekte, in jasno ne moremo vse toplote porabit. v poslovni stavbi je vroče ko šus.
Govoriš o kogeneraciji, ko je glavni proizvod elektrika, stranski pa toplota (ki je ne moreš prodati). Mislim, da je tema o mali kogeneraciji za individualne hiše, kjer je glavni proizvod toplota, stranski pa elektrika (ni problem prodati).
Žerjavar Napisal:Govoriš o kogeneraciji, ko je glavni proizvod elektrika, stranski pa toplota (ki je ne moreš prodati). Mislim, da je tema o mali kogeneraciji za individualne hiše, kjer je glavni proizvod toplota, stranski pa elektrika (ni problem prodati).
glede izkoristka goriva veljajo enaka pravila. izkoristljiva toplota ni vedno voda pri 30°. hiše, kjer se kogeneracija najbolj izplača so tiste bolj potratne, ki imajo običajno radijatorsko ogrevanje. recimo oš zalog, gostilna julči, pri vsakem en senertec, mislim da je pri obeh na plin. tukaj se potrata "izplača", več ko rabiš toplote, bolj se vrti in več elektrike prodaš.
Pozdravljeni
Večkrat govorite o tem,da elektriko prodaš.Jaz mislim,da elektriko ne moreš kar prodati.Za prodajo moraš imeti registrirano neko dejavnost,moraš izpolnjevati neke pogoje,ki verjetno niso enostavni (uradniški labirinti) in denar od prodaje je obdavčen dohodek.Tudi težko verjamem,da bi za elektriko,pridobljeno iz nafte,prodal z subvencijo.
Verjamem pa,če kurilno olje zgori v dizel motorju,motor vrti generator,ki z elektriko greje ogrevalno vodo,če je vodno hlajen motor z ogrevalno vodo in če izpušni plini grejejo ogrevalno vodo in imajo izpušni plini pri izstopu iz sistema kakih 25-30stC,potem bi ta sistem imel DOBER izkoristek.
JanezNaGmajni Napisal:Pozdravljeni
Večkrat govorite o tem,da elektriko prodaš.Jaz mislim,da elektriko ne moreš kar prodati.Za prodajo moraš imeti registrirano neko dejavnost,moraš izpolnjevati neke pogoje,ki verjetno niso enostavni (uradniški labirinti) in denar od prodaje je obdavčen dohodek.Tudi težko verjamem,da bi za elektriko,pridobljeno iz nafte,prodal z subvencijo.
Verjamem pa,če kurilno olje zgori v dizel motorju,motor vrti generator,ki z elektriko greje ogrevalno vodo,če je vodno hlajen motor z ogrevalno vodo in če izpušni plini grejejo ogrevalno vodo in imajo izpušni plini pri izstopu iz sistema kakih 25-30stC,potem bi ta sistem imel DOBER izkoristek.

Ja tukaj se približaš absolutnemu izkoristku 90% in mogoče malce več. Več bi pridobil če bi s pridobljeno el. gnal toplotno črpalko zemlja-voda ali voda-voda.
Pozdravljeni
Tole,z toplotno črpalko je pa dobra.mogoče bi pa dizelmotor vrtel kar kompresor toplotne črpalke.Mogoče bi bile še manjše izgube.
Gladius Napisal:Da oživim tole temo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekovit.si/Novosti/Ekowatt.html">http://www.ekovit.si/Novosti/Ekowatt.html</a><!-- m -->

Mnenja, morda kdo celo že ima?

Cena nafte je trenutno že višja kot je specificirano na strani - torej imaš višji vhodni strošek. Subvencionirana cena odkupljene električne energije je enkrat višja od trenutne cene pri distributerjih. Če torej cena nafte še zraste (pa mislim, da lahko predvidevamo, da bo), država pa zmanjša subvencijo za odkup elektrike (kar so bo tudi verjetno slej ko prej zgodilo), se računica ekonomske upravičenosti takega sistema ob predvideni precejšnji začetni investiciji, krepko spremeni.
Tole,z toplotno črpalko je pa dobra.mogoče bi pa dizelmotor vrtel kar kompresor toplotne črpalke.Mogoče bi bile še manjše izgube.

Že več kot 10 let se te zadeve vrtijo tudi pri nas, prvič sem takšno trigeneracijo videl v nemčiji na sejmu, znamke Sanyo.
Sem pa krepko razmišljal o izdelavi manjše zadeve za invidualno hišo, je pa problem z nabavo kvalitetnega diesel motorja manjše moči.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->

Tole so počel že nekateri, ki imajo solarne elektrarne. Preverjeno se ne splača ko te dobijo.
1 2 3
Iskanje po temi