PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba kurilnega olja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala za te odgovore oz. info
pozabil sem omeniti, da je tudi naša hiša stara 35 let
Čez vikend sem ponovno preračunal porabo in z veseljem ugotovil,da je poraba cca 300 lit na mesec. Vendar šele zadnja dva meseca odkar sem se" poglobil" v gorilec
Namreč serviser me je obiskal v septembru in mi nastavil zadevo po njegovo...
v gorilcu je pustil "dizo" z premerom 0,80 in poraba oktober in november 800 lit
Z menjavo šobe prvo na 0,50 potem pa še na 0,40 sem zmanjšal porabo za 100 lit
na mesec. Seveda tu se spremeni celotna nastavitev gorilca oz. plamena.
Skratka plamen mora biti po moje oranžno rumen in brez dima kar mi je uspelo
nastaviti v kombinaciji zrak, pritisk v šobi in pomik "topa" ter priprtje lopute v dimnik..
Verjetno pa bo potrebno misliti na nova okna v prihodnosti
l.p.
zanka Napisal:
riki73 Napisal:Saj to mi tako ni jasno, zakaj so se delala sploh deljena okna, ker ne vidim nobene pametne funkcije ali prednosti v tej delitvi.

Razen te, da zaradi delitve in posledično slabe zatesnitve, prihaja noter med stekla mrzel zrak in se okna prekomerno rosijo.

Ta vezana okna so bila pač naprednejša od tistih izpred 50 let, ki so bila dejansko dvojna in je bilo med zunanjim in notranjih krilom ene 20 cm, ta pa so bila boljša od tistih izpred 200 let, ko so bila samo enokrilna, še prej so mel pa kože na oknih.....

Kaj bo pa čez 20 let , pa tudi ne vemo.

Tiste kože 200 let nazaj so ble zakon, ker babe niso toliko vun zijale :twisted:

Je pa danes v VEČERU priloga obnova okenj.
Tako, da vsak ki ima okna za obnovit, na brzino po današnji VEČER. :lol:
riki73 Napisal:
zanka Napisal:
riki73 Napisal:Saj to mi tako ni jasno, zakaj so se delala sploh deljena okna, ker ne vidim nobene pametne funkcije ali prednosti v tej delitvi.

Razen te, da zaradi delitve in posledično slabe zatesnitve, prihaja noter med stekla mrzel zrak in se okna prekomerno rosijo.

Ta vezana okna so bila pač naprednejša od tistih izpred 50 let, ki so bila dejansko dvojna in je bilo med zunanjim in notranjih krilom ene 20 cm, ta pa so bila boljša od tistih izpred 200 let, ko so bila samo enokrilna, še prej so mel pa kože na oknih.....

Kaj bo pa čez 20 let , pa tudi ne vemo.

Tiste kože 200 let nazaj so ble zakon, ker babe niso toliko vun zijale :twisted:

Je pa danes v VEČERU priloga obnova okenj.
Tako, da vsak ki ima okna za obnovit, na brzino po današnji VEČER. :lol:

jap, sam ste pa moral de..ci na jago, da so se pol kože na okna obesle... :lol: :lol: :lol:
se la vi
Novogradnja, 210 m2, zidaki 30cm, 15 cm izolacije, 30 cm mansarda, okna lesena, dvoslojna (1,1). Kurimo nekje od sredine oktobra, do sedaj porabili slabih 500 l. Toplotna črpalka za vodo (nekako v kombinaciji z oljem-na to se bolje spozna mož Smile ), enih trikrat smo zakurili tudi kamin, sončna lega, termostat nastavljen na 22,5 (vendar je navadno 23 oz. 23,5, ko posije sonce). Sicer imamo talno gretje, vendar tudi pri talnem gretju je meni priporočljivih 21 stopinj premalo (+mali otroci).

Lani smo čez vso sezono porabili cca. 1500 l, termostat nastavljen na 19.st, dokler v hiši še nismo stanovali (do konca februarja), obenem smo imeli v mansardi odprta okna zaradi sušenja ves dan, nismo pa imeli še fasade. Razlika v porabi je res ogromna, takšnega prihranka zaradi fasade nismo pričakovali (čeprav bi naj po projektu na leto porabili med 700/800l kurilca). Super zadovoljni!!!
Ja, dobra fasada veliko pomeni. Trenutno imamo še zgornji štuk praktično odprt,oz. so
narejeni tlaki-estrih- ni pa še stropov ker smo ravno v izdelavi mansarde...
Ko bo vse zaprto bo verjetno tudi poraba še padla za kak liter.
Sicer pa vidim, da smo s porabo nekje v povprečju glede na to da je bila hiša narejena
preed 35 leti in še takrat so me prepričevali, da je 2cm izolacije zvrhano dovolj...
Še fasaderja sem komaj prepričal na 5cm demit-a.
l.p.
Tudi novogradnja. Hiša grajena iz siporeksa 36,5cm + 14cm izolacije tervol, mansarda izolirana z 25cm. Okna petkomorna plastična dvoslojna z faktorjem 1.1.
POvršina ogrevanja ca 140m2. Od prvega oktobra pa do danes smo za ogrevanje + sanitarno vodo za 4 osebe (majhna otroka) porabili ca 450l kurilnega olja.
V prostorih imamo talno + radiatorsko ogrevanja in imamo dnevno temperaturo od 22 do 22.5 stopin celzije.
Hiša je na sončni lokaciji tako da moramo pogosto spuščati rolete zaradi prevelikih temperatur... se segrejo do ene 24.5 stopinj.

lpg
Hiša letnik 1980, K+P+M, zidana iz modularca 30 cm, 5 cm demit fasade, ogrevano cca. 170 m2, okna v srednji etaži plastična 5 komorna, menjana leta 2003, v mansardi okna lesena letnik 2005, na stropu mansarde cca. 25-30 cm steklene volne. V kurilnici peč na olje stara 20 let, kurimo od sredine oktobra, do sedaj pokurjenega okoli 800 litrov olja, kurimo tudi za sanitarno vodo (boljer 300 l), od nekje aprila do oktobra pa za pripravo sanitarne vode uporabljamo kolektorje stare 25 let. Lani smo v celi sezoni pokurili 1600 l olja.
zanka Napisal:Brinca,

moj oče je obnovil taka okna in sicer takole:

obe krili je ponovno pooblal , da je dobil čiste in ravne stične površine, nato je krili zlepil. Ali je tudi kaj vijačil, ta hip ne vem. Stekla je dal naročit in vgradit pri lokalnem steklarju. Stekla so naslonjena na notranji folc, z zunanje strani pa je nameščena letvica ustrezne širine.

Tudi vam hvala za informacijo, nekaj sem jih dobila že od rikija73.
Kako pa je vaš oče zadovoljen z obnovo? Verjetno rosenja ni več?
Jaz sem včasih tako jezna, ko moram odpirati in brisati vmesna okna, da bi najraje kar kože obesila Big Grin
brinca Napisal:
zanka Napisal:Brinca,

moj oče je obnovil taka okna in sicer takole:

obe krili je ponovno pooblal , da je dobil čiste in ravne stične površine, nato je krili zlepil. Ali je tudi kaj vijačil, ta hip ne vem. Stekla je dal naročit in vgradit pri lokalnem steklarju. Stekla so naslonjena na notranji folc, z zunanje strani pa je nameščena letvica ustrezne širine.

Tudi vam hvala za informacijo, nekaj sem jih dobila že od rikija73.
Kako pa je vaš oče zadovoljen z obnovo? Verjetno rosenja ni več?
Jaz sem včasih tako jezna, ko moram odpirati in brisati vmesna okna, da bi najraje kar kože obesila Big Grin

Pozdravljeni,

za najino hišo je oče leta 1983 naredil taka vezana okna.Vgrajena so klasično, brez purpena, steklo je takšno kot je takrat pač bilo, prostora med stekli je cca 3,5 cm. Nikoli v vseh teh letih mi stekla niso rosila ne znotraj ne vmes. Tesnila sem menjala ene 2x do sedaj. Tudi pri očetu rosenja ni bilo. Obnovil pa je tako kletna okna, v stanovanju pa so menjali : Jelovica 3-slojna z alu zunanjim profilom in alu roletami. Ker so tudi klet izolirali s stirodurom in so sedaj tudi stekla boljša ( nižji k ) praktično ni toplotnih mostov in so zelo zadovoljni.
Vezana okna so povsem v redu in praktično boljša od termopan oken brez plina in nizkoemisijskega nanosa. Med stekli je bilo včasih več prostora (škatlasta okna). Razmak med okni je izračunan zaradi izolativnosti, vćasih je bila ta razdalja poljubna in odvisna od debeline stene, z vezanimi okni pa je bila postavljena na optimum 2,4 cm. Če razdaljo povečujemo se izolativnost ne poveča. Vmes so še žaluzije, ki se niso prašile. Slabost so le enojna gumjasta tesnila ki se skrčijo in zato piha, notranje steklo ni bilo zalepljeno v okvir zato je topel zrak prehajal na hladno zunanje steklo, kjer je kondenziral. Od debeline stekla 2-4 mm izolativnost oken ni odvisna. Torej dobro zatesnite okvir okna ki je v sobi in toplo steklo in bo vse v redu. Boljše pa bo, da se eno steklo zamenja z izolacijskim, kogar zanima več pa na ZS
Pozdravljeni.

Hiša vseljena leta 2000, K+P+M, ogrevano pritličje in mansarda, skupaj 160 m2, modularec 30 cm, 8 cm Demit fasada, mansarda 25-35 cm izolacije, gorilec in peč CTC, nizkotemperaturna,ogrevamo tudi sanitarno vodo, ogrevanje radiatorsko, 2 odrasla, 3 otroci. Poraba olja za ogrevanje sanitarne vode v obdobju od 1.4.2009 do 1.10.2009 je okroglih 200 l (temp. peči 45°C), od 1.10.2009 do 25.01.2010 za sanitarno vodo in ogrevanje 410 l (temp. peči 55°C). Vsak dan zakurimo tudi v štedilniku (zidan, Furlan), pri čemer porabimo dobro traktorsko prikolico drv na sezono.
Temperatura v prostoru je od 25°C v okolici štedilnika do 21°C v ostalih prostorih.

Brko
350l mesečno? sem skoraj narobe prebrala, sem mislila da smo približno na istem. zdaj smo 2 leti porabili cca 670 litrov na sezono, hiša je bila še brez fasade (imamo TČ za sanitarno vodo), letos smo tankali 500 litrov (kurimo od sredine oktobra) pa še imamo cca 150 litrov olja. smo pa dali letos gor fasado. je pa lega ful sončna, talno gretje... hodimo v hiši s kratkimi rokavi, da ne bo kdo mislil da zmrzujemo. se mi zdi da pokurimo res minimalno (površine cca. 120m2).
imam prijatelja k se zmerom hvali da ponuca manj kot 1000 litrov kurilca.
prideš pa k njemu domov pa vidiš:1 štuk-ledenica
hodnik- ledenica
spalnica- ledenica

sam prav pa ima, ne ponuca več- zmrzuje pa kr dost.

jaz mam ogrevanje na sekance pa mam povsod topleje kot on v najbolj toplem prostoru.

glede onih oken k jih hvalte da so s plinom napoljena, pojdite k svojemu steklarju- pa če je vaš res dober prijatelj in če bo po pravici povedal- da ta plin zdrži samo eno leto, mogoče dva in da je ta plin samo en buuum da se lažje okna proda
NAJBOLJŠI-MIZAR Napisal:imam prijatelja k se zmerom hvali da ponuca manj kot 1000 litrov kurilca.
prideš pa k njemu domov pa vidiš:1 štuk-ledenica
hodnik- ledenica
spalnica- ledenica

sam prav pa ima, ne ponuca več- zmrzuje pa kr dost.

jaz mam ogrevanje na sekance pa mam povsod topleje kot on v najbolj toplem prostoru.

glede onih oken k jih hvalte da so s plinom napoljena, pojdite k svojemu steklarju- pa če je vaš res dober prijatelj in če bo po pravici povedal- da ta plin zdrži samo eno leto, mogoče dva in da je ta plin samo en buuum da se lažje okna proda
Plin v steklih je zato, da se stekla ne rosijo.
Potreba tega je le tam, kjer v bližnini stekla ni toplotnega vira.

Moja tašča ima to le v steklenih vratih na teraso in to tudi tako klapa.

Prihranek pri toplotnih izgubah je res da minimalen, vendar plin redko kdaj popolnoma uide, razen če zvrtaš v profil luknjo, pa še ta bi morala bit velika, ba bi plin ušel 1, 2, 3.
Plin v steklih je zato, da se stekla ne rosijo.

PLIN nima z rosenjem nobene veze.
za proti rosenjem steklarji dajejo v aluminijast okvirček od termopana nekakšne kroglice( ne vem imena). te kroglise se sliši če okno premikaš-vrh okna obrneš navzdol :mrgreen:
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi